7 dingen waar je volgend jaar beter op kunt besparen

CREDITS: Andrea Natali

Het jaar zit er weer bijna op, dus het wordt tijd voor wat goede voornemens voor volgend jaar. Of ja, goede voornemens… Laten we eerlijk zijn: ze werken zelden. Maar toch is de jaarafsluiting een goed moment om te reflecteren op dingen die beter kunnen. En laat de financiën nu een gebied zijn waar de meesten van ons nog wel eens wat steekjes laten vallen. Het is namelijk geen onbekend fenomeen dat we regelmatig ons geld verspillen aan dingen die totaal onnodig zijn. Wij hebben daarom 7 dingen op een rijtje gezet waar jij volgend jaar beter op kunt besparen. Gewoon, omdat er betere dingen zijn om je geld aan uit te geven.

Op deze 7 dingen kun jij volgend jaar beter besparen

1. Goedkoop vs. duurkoop

We hebben ze allemaal wel in de kast hangen, van die items die nét iets te goedkoop waren. Waar je zeg maar zo’n 99% garantie bij hebt dat er mensen zich voor 2 cent per uur de pleuris hebben staan naaien aan dat nét iets te lelijke overhemd. Toch zijn we allemaal geneigd te denken: ‘Ah joh, een tientje voor een overhemd. Komt vast wel eens van pas.’ Laten wij degene zijn die deze naïviteit verbreken: het overhemd komt niet van pas. Het overhemd wordt één keer gedragen en verdwijnt vervolgens onderin de la.

Bespaar op dit soort onzin. Niet alleen op het gebied van kleding geldt dit, maar eigenlijk op het gebied van alles. Pannen voor een tientje, messen die na maand hartstikke bot zijn, plastic zonnebrillen en spijkerbroeken met meer gat dan broek: leave them be. Investeer je geld alleen nog in dingen die kwaliteit hebben, niet in dingen die goedkoop zijn. Want goedkoop is duurkoop. Je kunt beter een kleine selectie aan goede, mooie kleding hebben dan een kast vol troep. Wanneer je spullen kiest van betere kwaliteit, zal in eerste instantie de investering misschien groter zijn. Uiteindelijk gaan ze echter langer mee, dus op den duur ben je geld aan het besparen.

2. Zorg

Het einde van het jaar nadert, dat betekent dat het ook weer tijd wordt om eens in de wereld van de zorgverzekering te duiken. En ja, dat is een wirwar van verschillende pakketten, aanvullende zorgverzekeringen, premies en eigen risico’s. Toch is het belangrijk om bij het uitkiezen van een zorgverzekering goed over deze zaken na te denken en even goed te vergelijken.

Veel mensen betalen veel meer dan ze daadwerkelijk gebruiken. Op het begin van het jaar kan het super verstandig lijken om een dure tandartsverzekering, 10 fysio behandelingen en100 gratis condooms  in je veel te dure pakketje te gooien. Als je er echter over nadenkt, betaal je waarschijnlijk voor veel dingen die je niet eens gebruikt. Het kan overigens veel voordeliger zijn, afhankelijk van je situatie, om je eigen risico omhoog te gooien en je aanvullende verzekering omlaag. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je komend jaar meer zorg nodig denkt te hebben. Nu is dus een goed moment om je rekenmachine uit de la te trekken!

3. Social media

Social media heeft een behoorlijke plek in onze levens gekregen. Zo groot dat mensen tegenwoordig behoorlijk wat harde centen steken in likes en zelfs volgers op Instagram. Maar ook in premium profielen op online dating sites, upgrades in games en andere onzin. Dit zijn geen slimme uitgaven: je gaat hier namelijk nooit iets van terug zien.

Ja, misschien lijk je met die 100 extra volgertjes nét iets toffer dan de buurman. Of misschien blaas je in plaats van één vrouw per dag, wel 10 vrouwen weg met die extra superlikes op Tinder. Maar deze aankopen zijn erop gemaakt om je impulsaankopen te laten doen: je wordt gestimuleerd om geld te steken in een virtuele wereld. Hier ga je never nooit nog iets van terug zien. Gewoon niet doen dus. Onzinnige uitgaven als deze zijn dé manier om uiteindelijk toch flink te besparen.

Foto: Christian Dubovan

4. Eten

Een andere zaak waar mensen veel te veel geld aan uitgeven, is eten. En we gaan nu niet de belerende milieunazi’s uithangen, maar iedereen maakt zich er schuldig aan: er belandt regelmatig eten in de prullenbak. Vooral als je alleen voor jezelf kookt, kan het lastig zijn om een goede hoeveelheid te bereiden. Dit kun je voorkomen door gewoon te zorgen dat je voldoende diepvries bakjes hebt. Kook liever voor twee keer en vries één keer in, dan gooi je een stuk minder weg en bespaar je flink wat centen.

Daarnaast zijn er regelmatig aanbiedingen in supermarkten. We zeggen niet dat je een koopjesjager moet worden, maar hou die dingen een beetje in de gaten. Dan voorkom je dat je tientallen euro’s per jaar letterlijk weggooit aan zaken als wasmiddel. Ook moet je eigenlijk zo veel mogelijk voorkomen dat je fast food en andere kant-en-klaar maaltijden eet. Niet alleen zijn ze slecht voor je, ze zijn meestal ook gewoon duurder dan een fatsoenlijke maaltijd.

5. Stroom

Ja, je kent het riedeltje inmiddels vast wel. Korter douchen, tv uitzetten in plaats van op stand by, niet onnodig stoken etcetera. Je hebt misschien al snel de neiging om je schouders op te halen wanneer het op dit mierengeneuk aankomt, maar je zult zien dat je jezelf later flink gaat bedanken om deze dingen. Dit kan namelijk goed een aantal honderden euro’s per jaar schelen, afhankelijk van de grootte van je woning.

6. Leer de 30 dagen regel

Eigenlijk is de 30 dagen regel een hele simpele die je toe kunt passen over grote investeringen. De regel luidt: wacht 30 dagen voor je iets daadwerkelijk aanschaft. Waarom? Omdat je nooit impulsief veel geld uit moet geven. Je moet jezelf de tijd gunnen om te wachten en een aankoop te overdenken. De meeste aankopen worden alleen maar goedkoper met de tijd, wachten kan dus bijna nooit kwaad. Als je vanuit emotie een aankoop doet heb je daarnaast veel meer kans er later spijt van te hebben dan wanneer je rationeel handelt. Take your time.

Je zult merken dat je ook besluit om veel aankopen niet te doen. Het resultaat van wachten is dus dat je én geen geld weggooit, én misschien zelfs geld bespaard.

7. Word bewuster

Deze geldt eigenlijk op alle gebieden, van vakanties tot aanschaf van apparaten tot kleding. Tegenwoordig zijn winkels zelf vaak een stuk duurder dan online. Het is belangrijk om eens goed te vergelijken en informatie te zoeken voor je geld uitgeeft. Denk maar aan vakanties en vluchten: als je de eerste beste vlucht die je tegenkomt boekt, betaal je gegarandeerd een stuk meer dan wanneer je gaat vergelijken. Tegenwoordig werkt het met alles zo. Je hebt genoeg vergelijkingssites tegenwoordig die je meer inzicht geven in je aankoop en de ‘vanaf’ prijs. Maar ook in de specificaties en welke producten beter zijn dan andere.

Deze zou je overigens ook meteen weer kunnen koppelen aan de 30-dagen regel. Als je jezelf de tijd gunt, doe je voldoende onderzoek en voorkom je dat je te veel betaalt of een product aanschaft waar je helemaal niks aan hebt. Je bespaart het meeste geld als je jezelf aanleert om er daadwerkelijk op te gaan letten.

Foto: Allef Vinicius
Total
1
Share