Drie basiseigenschappen die je zou moeten beheersen vanaf je dertigste

CREDITS: Diego Sulivan

“Een geschoolde man definieert zichzelf als iemand die zich kan vermaken, iemand die een ander kan vermaken en iemand die een nieuw idee kan koesteren,” aldus Edward Whithead in het boek ‘How to Live the Good Life’. Hoe kunnen wij dit streven evenaren? Waar moeten we dan aan voldoen volgens Meneer Whitehead? Het zijn drie interessante eigenschappen die je wellicht al goed onder de knie hebt of juist nog nét mist als man. Wij leggen ze aan je uit!

De drie eigenschappen

Jezelf kunnen vermaken

Je vrije uurtjes kunnen op twee manieren worden ingedeeld: met verveling of met vermaak. Verveling speelt vaak op wanneer je met een klaagreet niet van die bank te trekken bent. We zijn geen dertien meer en dus hopelijk ontgroeit van de behoefte om door anderen vermaakt te worden. Dus is het de taak om jezelf te vermaken. En laat dat nu net een belangrijke eigenschap zijn van de geleerde man.

Hij kan zichzelf verliezen in bijvoorbeeld een taak, hobby, gesprek of boek. Zijn focus- en concentratievermogen heeft zich ontwikkeld hier de volle aandacht voor te kunnen hebben én houden. Nu kan iedereen zich makkelijk vermaken, want we zijn nu eenmaal 24/7 verbonden met het gouden internet. Maar het is een kunst om je ook te vermaken zonder. Zonder sociale media, Netflix én Manify. Een échte man kan zich ook prima vermaken zonder de technologie of wanneer het gebruiken hiervan ongewenst is. Maar af en toe is ‘t wel lekker.

Foto: Lacey Williams

Een ander kunnen vermaken

De tweede eigenschap van een geleerde man is om naast zichzelf ook een ander te kunnen vermaken. Wees die persoon die zorgt voor vermaak, de slingers van het feest ophangt en alle gesprekken levendig houdt. Het leven boeiend houden zullen we maar zeggen. Om dit te doen ben je in staat om ervaringen te delen over onderwerpen als reizen en werk. Of het laatste nieuws en interessante onderzoeken goed weet te vertellen. Er is altijd een onderwerp waar over gepraat kan worden, wie de persoon ook is. Daarom is een beetje mensenkennis niet overbodig. Oh, en niet geheel onbelangrijk: gebruik humor. Lachen is goed voor je.

Foto: Manuel Meurisse

Wees open-minded

Verschillende onderzoeken laten zien dat onze geest lang niet zo rationeel is dan we denken. Onbewust geven wij onze gedachten, overtuigingen en motivaties op een irrationele manier vorm. The backfire effect. Wanneer we iets tegenkomen dat onze overtuigingen of ideeën tegenspreekt gaan we ons nog meer vasthouden aan onze eigen inzichten in plaats van deze te veranderen. Met andere woorden: onze persoonlijke inzichten zien we als de grote schat. Alle concurrerende opvattingen en ideeën zien we als potentiele plunderaars en worden door ons geestelijke beveiligingssysteem gedicteerd en verbannen.

Wanneer we dus geconfronteerd worden met andere opvattingen of ideeën, gooien we snel de deur dicht zonder ook maar iets gezegd te hebben. Dit is niet slim. We moeten ons onbewuste beveiligingssysteem zien uit te schakelen en vertrouwen nemen in een ‘tegenstander’. Een nieuwe of andere opvatting kan juist veel belovend zijn. Het maakt je ruimdenkend, geeft je een ander kijk op dingen en zorgt ervoor dat je open staat voor kritiek. Kritiek is namelijk niet altijd negatief hè!

Foto: Ben White
Total
8
Share