Stedentrip Tip: Boedapest

Boedapest, ook wel het Parijs van het Oostblok genoemd, is de tip voor een stedentrip met je vrienden of geliefde. Maar eigenlijk voornamelijk voor met je vrienden. Want Boedapest is een stad waar je ongelimiteerd kunt feesten, kunt genieten van alles om je heen (zowel vette gebouwen en oude bruggen over de Donau, als de mooie vrouwen)  en lekker kan uitkateren in een van de Spa’s die de stad rijk is. En dit alles voor weinig!

Cultuur in Boedapest

De hoofdstad heeft een rijke cultuur en ondanks dat Hongarije bij de Europese Unie hoort zijn de verschillen goed te merken. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de communisten er eigenlijk nog maar ‘net’ (1989) zijn vertrokken. Er zijn dus nog veel mensen niet helemaal gewend aan de huidige situatie. Maar onder de jonge generatie zie je een positieve vibe die zin hebben om zich te ontwikkelen en te bewijzen dat ze wel degelijk wat hebben te bieden.Boedapest Parlement

Qua uiterlijk is deze ‘Parel aan de Donau’ goed te vergelijken met Wenen, alleen wat minder goed onderhouden. Eigenlijk zijn alle gebouwen prachtig alleen zit er een Hongaars ‘sausje’ over. Dit wil zeggen, niet schoongemaakt en niet bijgehouden. Maar dit heeft zeker zijn charme. Dit geldt alleen niet voor het Parlementsgebouw, dat pronkt aan de Pest-zijde van de rivier. Het is een prachtig, en goed onderhouden gebouw, en een van de mooiste monumenten ter wereld! Een leuk feitje is dat het ontwerp in 1885 gewonnen heeft tijdens een prijsvraag. De nummers 2 en 3 zijn uiteindelijk ook gebouwd en staan vrijwel naast het Parlementsgebouw.

Een tip is om de stad te bekijken vanaf de Gellert Hill. Met een bus of te voet is de top te bereiken en het is zeker de moeite waard, want je krijgt een adembenemend uitzicht over de stad. En als je goed kijkt zie je links twee eilanden liggen. Het eerst is het Margit Island, een ware oase in de drukke stad. Het eiland bevat enorme parken, zwembaden, een hardloopbaan en andere vrijetijdsvoorzieningen. Maar daar achter ligt het Obudai Island, ook wel bekend van een van Europa’s grootste muziekfestivals: Sziget!

Party in Boedapest

Buiten het jaarlijks terugkerende Sziget, valt er genoeg te feesten in Boedapest. Het Obudai Island, dat beter bekend staat als het Party Island, zit vol met de dikste clubs. Van de meest chique open-air club Bed Beach, waar de bezoekers in Stretch Hummers worden aangevoerd, tot de Coronita die de afterparty heeft uitgevonden. Op het eiland zit het wel vol met anabole patsers en opgespoten dames, maar het is zeker de moeite waard om een avond lekker los te gaan. En alles blijft nog steeds zeer betaalbaar!

Maar wil je het echte Hongarije meemaken en maar tussen de 50 cent en 1,75 euro voor je pilsje betalen, dan moet je in de stad blijven. Een echte aanrader is om te beginnen bij Szimpla. Het is een van de vele ‘Kerts’ (tuin). Oude leegstaande gebouwen en binnenplaatsen worden omgetoverd tot ‘tijdelijke’ clubs/kroegen. De inrichting bestaat vaak uit bij elkaar geraapte meubels en er hangt altijd een hele relaxte sfeer. Szimpla is de grootste en de bekendste en je kan er bijvoorbeeld van je drankje genieten in een badkuip met een Shisha bij de hand. Ook een drankje bij Akvarium, voormalig Godor, hoort zeker op je lijstje te staan.

Om daarna jezelf lekker te laten gaan kan ik je aanraden om een van de Morrisons Pubs, Rio del Mar, Romkert of Corvinteto uit te proberen. Het zijn vier compleet verschillende gelegenheden, maar je bent niet in Boedapest geweest als je niet in een van deze tenten gek heb gedanst omdat je teveel Palinka op hebt.

Gratis advies: Ga niet naar de stripclubs. Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar ik heb vaak genoeg gehoord dat als je daar binnen bent dat je er goed 500 euro lichter uit kan komen. Portiers die dwingen om te pinnen, drankjes van 60 euro. Als je mooie vrouwen wilt zien, ga dan gewoon naar het Party Island!

Chillen in Boedapest

De grond van Boedapest zit vol met kraakhelder thermaalwater. Vandaar dat de stad vol zit met heerlijke spa’s om lekker te relaxen. Maar de beste, grootste en mooiste is toch wel Szechinyi. Het is gesitueerd in het Stadspark, die te bereiken is met de oudste metro van het Europese vaste land. Laat je niet afschrikken door lichte rotte eieren-lucht, daar ben je binnen een half uurtje wel aan gewend.

Naast Szechinyi verkopen ze het thermaalwater ook voor 5 cent per halve liter. Veel Hongaren geloven dat het een helende werking heeft, ik denk dat je er juist ziek van wordt. Het is echt smerig, maar het gaat daar als warme broodjes over de toonbank. Gewoon even proberen!

Verder raad ik je aan, als je er wat langer zit, om naar het Labyrint te gaan. Ook het downhill mountainbiken is super en je kunt gaan Caven. Geen aanrader als je claustrofobisch bent. Maar in de bergen van Boedapest ligt een kilometers lang (en diep) gangenstelsel, duizenden jaren geleden aangemaakt door het thermaalwater. Hier doorheen klimmen is een onvergetelijke ervaring.

Kortom, roep de jongens bij elkaar en boek een goedkoop ticket naar een van de vetste steden van Europa!ESSENTIALS