Stedentrip Tip: Barcelona

Het is lekker weer, de lente-kriebels gieren in ’t rond en dus krijg iedereen zin om trips te gaan boeken. Ik heb een tip voor je: Barcelona! Zon, zee, strand, de stad, architectuur en Spaanse Señorita’s. Waarschijnlijk ben je er vast al een keer geweest, maar in Barcelona kan je nooit te vaak zijn. Het bier is er lekker, de zon schijnt vrijwel altijd (maar soms zitten er wolken er voor) en de vrouwen dragen kleine kleren. Voor een paar tientjes ben je al in dit paradijs, dus het is de ideale locatie voor een weekendje weg! In dit artikel ga ik je wat tips geven en laat ik de Ramblas lekker voor wat het is.

Must-see in Barcelona

Hopelijk ben je het met me eens dat La Rambla geen echte must-see is. Tenzij je het leuk vindt om je in een overvolle straat te laten beroven van je waardevolle spullen en veel te veel betalen voor slecht eten en oversized drankjes. Maar Barcelona heeft meer Ramblas. Rambla betekent namelijk droge rivierbeding. Rambla de Catalunya of Rambla de Poble Nou (net iets buiten het centrum) zijn eigenlijk veel gezelliger.

Wat je wel ooit gezien moet hebben is La Sagrada Familia. Naar mijn mening dé mooiste kathedraal in Europa! Het gebouw is een ontwerp van de architect Gaudi, zoals vele andere dingen in Barcelona. Helaas is Gaudi in 1926 overleden, maar de kerk is nog steeds niet af. Het streven is om in 2026 helemaal klaar te zijn, maar de locale bevolking betwijfeld of dat gaat lukken.

Barcelona Tibidabo

Ook de Magische Fontijnen op de voet van de Montjuic zijn een echte aanrader. Elke avond (in het hoogseizoen) geven ze een spectaculaire show weg in combinatie met verschillende muziekstijlen. En als je daar toch in de buurt bent, klim die Montjuic even op voor een spectaculair uitzicht over de hele stad én zee!

Neem ook eens de tijd om door de oude wijken in het stadscentrum heen te lopen. Het is er vergeven van de gezellige terrasjes en tapastenten (hoe verder van de Rambla, hoe goedkoper). De leukste wijken zijn: Poble Sec, Gothico, El Born en het de visserwijk La Barceloneta.

Als je een extra dag hebt huur dan een scooter en rijdt de Tibidabo op. Vanuit de hele stad kun je een kleine kathedraal zijn op het topje van de Tibidabo berg. Gooi het gas open totdat je bovenop staat en geniet van een fenomenaal uitzicht. Vanuit hier is de eerdergenoemde Montjuic maar een kleine puist.

barcelona bunkers2Ten slotte heb je De Bunkers. Tot voor kort nog een onontdekt stukje Barcelona. Maar helaas komen steeds meer toeristen achter dit plekje (misschien door dit soort artikelen…), maar de charme is er nog niet vanaf! De ruïnes van de oude WOII-bunkers liggen op een berg die een nog mooier uitzicht geven dan bij Parc Guell! Je hebt een 360 graden uitzicht over heel de stad. Ok, het uitzicht op de Tibidabo is misschien adembenemender. Maar vanaf de Bunkers herken je veel meer. Aan te raden is om er heen te gaan rond zonsop of -ondergang. Alfons X (gele lijn) is je metro halte en vanaf daar loop je naar boven (20 min, maar flinke kuitenbijter).

barcelona bunkers panorama

Barcelona als badplaats

Barcelona ligt aan zee, dat moge duidelijk wezen. Het ligt vlak onder de bekende Costa Brava. Eenmaal aangekomen, trek je  je zwembroek aan en kun je genieten op het strand! Pak je een van de stranden vlak onder het centrum, bijvoorbeeld Barceloneta Beach, dan kan je verwachten dat je elke minuut wordt aangesproken door een Pakistaan of je een ‘sexy beer’ of ‘fresh coco’ wilt kopen. De biertjes zijn trouwens prima te drinken en als je een beetje afdingt heb je ze voor een euro. En als de politie in de buurt is kan het zijn dat er een Vietnamees naast je komt liggen. Normaal lopen die ook rond en geven heerlijke ‘masahees’ (massages). Heb je hier allemaal geen zin in, dan ga je gewoon een strandje verderop. Eigenlijk is alles voorbij Port Olympique net zo prima en lig je tussen de locals i.p.v. de toeristen. Het is maar net waar je zin in hebt!

Barcelona Panorama Strand

Nightlife in Barcelona

Als de zon onder is, moet je nog even wachten. Want in Spanje moet er eerste nog even lekker gegeten worden, want alles gebeurt op z’n tijd. Tranquilo hé! En dan, rond een uur of 1, heb je een keuze. Naar een chique toeristische club waar je je scheel betaald aan een drankje of ga je liever lekker los op gekke muziek en betaal je je maar half scheel aan een drankje. Als je een beetje fancy wilt doen ga dan naar de clubs bij het strand: Shoko, Opium of CDLC. Ze draaien hier voornamelijk commerciële muziek. Hou je meer van wat elektronische muziek: Ker, Cityhall of Werk It. Wil je een gekke avond in de grootste club van Barcelona, ga dan naar Razzmatazz. In het weekend zijn alle zalen open en is er voor ieder wat wils. Ook Boulevard, op de Rambla, is een leuke club met verschillende area’s. Liefhebbers voor r&b, techno en commerciële muziek kunnen hier terecht. Check ook ons artikel over de beste clubs van Barcelona!

Eén tip: Bij bijna geen van de fancy clubs moet je entree betalen, ook al vragen ze er wel om. Er lopen overal promoters rond die je gratis kaartjes geven en op internet kun je je vaak op een gastenlijst zetten. Zoek gewoon even op Facebook! En heb je geen zin in een club dan heb je nog altijd de keuze om naar een van de vele barretjes te gaan!

Barcelona Timelapse


ESSENTIALSMEER ESSENTIALS