Volkswagen Amarok; de wagen voor echte mannen

Ken je hem; die pick-up van Volkswagen? Het is weer eens wat anders dan een GTI’tje of een Variant. De meningen zijn er erg verschillend over, van patserbak, tot een wagen voor echte mannen. Hij is inderdaad erg groot en opvallend. De testosteron springt er aan alle kanten uit en je kan er niet omheen. Heeft de Amarok een zacht hartje, of is het uiterlijk geen illusie? Wij zochten het voor je uit.

Een Amarok

Voordat we beginnen, beginnen we met de naam: Amarok. Hoe komen ze erop? Wikipedia gaf me een antwoord: “An amarok, is a gigantic gray wolf in Inuit mythology, said to stalk and devour any person foolish enough to hunt alone at night. Unlike real wolves who hunt in packs, amaroks hunt alone.” Nou, dat zegt genoeg, vind je niet? Feitelijk heb je met een Amarok dus niets anders meer nodig, want met een Volkswagen Amarok red je het wel.

Hij staat zijn mannetje

En of je het redt met een Amarok. De specs zijn namelijk niet flauw. De 3.0 liter diesel klapt ruim 200PK uit het V6 blok. Dat moet natuurlijk ook wel, want dit is een echte bedrijfswagen van bijna 2000KG. Je neemt deze pick-up natuurlijk niet om als eerste weg te zijn bij een stoplicht. Waarschijnlijk helemaal niet als heel je laadruimte vol ligt met spullen. Maar mocht je toch geïnteresseerd zijn, de Volkswagen Amarok doet er nog geen 8 seconden over voor een sprintje naar de 100km/h. Handig als je nog even snel naar een klus moet. Met een aanhanger erachter is hij natuurlijk niet zo snel weg, maar met de 500NM zal hij het karretje van max 3500KG wel lekker mee sleuren. Wij reden er gemiddeld (zonder aanhanger of lading) 1 op 10 mee. Niet gek al zeg ik het zelf. En waarschijnlijk dacht de man die in een Dodge Ram 1500 met een 5.7 liter HEMI V8 reed hetzelfde. Ik haalde hem in, want hij moest alweer uitvoegen om te tanken. Kortom, de Amarok is sterk en zeker niet onzuinig.

Premium pick-up

Een pick-up is niet meer voor hillbillys, die ze helemaal aftrappen. Nee de Amarok is een pick-up met cachet. Met deze pick-up kan je nog eens ergens aankomen. Ik zeg niet dat je een pick-up nodig hebt, maar eigenlijk wil je hem wel hebben. Europa was nog niet echt klaar voor de pick-ups, totdat de Amarok daar ineens was. Je hoeft er niet in gereden te hebben, om te weten dat het goed rijdt. Vergelijk het met elke Volkswagen, dat rijdt als een trein. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat hij bijna 6 meter lang is. Maar gelukkig zitten er ook op deze pick-up allemaal mooie snufjes, zoals een achteruitrijcamera. Verder is de Amarok voorzien van heerlijke lederen stoelen, met stoelverwarming, een 8-traps automaat, cruise control, mega veel 12volt aansluitingen, een heerlijk navigatiesysteem en noem het maar op. Letterlijk een kantoor op wielen.

4MOTION

Natuurlijk moet een beetje pick-up wel een 4-wheeldrive zijn. Bij de Amarok kan je kiezen voor permanente of inschakelbare 4MOTION. En dat hij 4 wiel aangedreven is, is te merken. De kans dat je vast komt te zitten met deze machine is vrij klein. Geen klus is te groot. Je kan namelijk bijna 45 graden klimmen en ook een dwarshelling van 50 graden is geen enkel probleem voor de Amarok.

Aanschaffen

Tja, of je hem nodig hebt, of niet, dat kan ik niet voor je beoordelen. Het is inderdaad een beetje overdreven om hem te kopen als boodschappenauto. Al kunnen er wel heel veel boodschappen op. Een pallet bijvoorbeeld. Maar mocht je hem willen kopen, dan betaal je een ruime €30k. Persoonlijk vind ik dat niet heel veel voor zo’n auto.

Total
17
Share