Elektrische motoren die je wel tussen je benen wil

CREDITS: Tom van de Wiel

Oké, oké, niet boos worden. Wij kunnen er ook niks aan doen dat de wereld is veranderd. Konden we dat maar… Nee, alle gekheid op een stokje, ook in de wereld van motoren wordt elektrisch rijden steeds normaler. En als je elektrische motoren ook vet vindt, hoef je niet gelijk alleen maar vegan te gaan eten. Motormakers trekken namelijk alles uit de kast om stekkerdozen met twee wielen bruut te maken.

Elektrische motoren om van te smullen

De wereld van motorrijden is fenomenaal: de vrijheid, het sociale aspect en de adrenaline-kicks, we kunnen niet zonder. Zelfs van motorkleding worden we blij. We willen nog lange tijd in dit wereldje blijven. En misschien is het dan nodig om de overstap te maken naar elektrische motoren. Met deze vier pareltjes is dat zeker geen straf.

 

  • Harley-Davidson LiveWire
  • Zero Motorcycles SR/S
  • Energica Eva Ribelle RS
  • RGNT No.1 Scrambler
  • Triumph TE-1
  • LiveWire S2 Del Mar

Harley-Davidson LiveWire

Fast as lightning. Dat was het oordeel van onze redacteur na weekje knallen op de volledig elektrische LiveWire. De hardcore Harley-fans kregen een beroerte toen ze hoorden dat-ie eraan kwam, maar Harley-Davidson heeft de lat hoog gelegd. Met de looks trek je veel bekijken, en er wordt veel power geperst uit – de nog steeds – robuuste motor, de H-D Revelation. 

De absurde acceleratie (er komt direct 116 Nm koppel vrij) en de afwezigheid van geluid geven je het gevoel dat je boven de wet staat. Regels zijn voor je benzineslurpende mede-weggebruikers. Ondanks een gewicht van 251 kg is de Harley-Davidson LiveWire nog steeds ontzettend wendbaar.

De LiveWire heeft een 15,5 kWh batterij en Harley communiceert een rijbereik van 240 km. Binnen een uurtje is je motor met Fast Charge weer helemaal opgeladen. Kostenplaatje? Vanaf €34.000, wat niet gek is voor een unieke Harley. Hier lees je ons hele verhaal over de LiveWire.

Elektrische motoren, <strong>Elektrische motoren</strong> die je wel tussen je benen wil
Foto: Tom van de Wiel

Zero Motorcycles SR/S

Zero Motorcycles heeft een pioniersgeest. Iedereen met een liefde voor oorsuizende motoren verklaarde ze bijna twintig jaar geleden voor gek, want toen gingen de Amerikanen al elektrische motoren bouwen. Maar ze zagen heil in de markt. En terecht.

De Zero SR/S is meer dan alleen fluisterstil rijden. Ja, het is even wennen dat je geen brullende uitlaten hoort tijdens het starten en rijden, maar je krijgt er veel voor terug. Bijvoorbeeld: de meeste 1000cc sportmotoren het stront voor de ogen wegrijden door de 14.4 kilowatt elektromotor die de Zero SR/S rijk is. De batterij levert 190 Nm, 82 Kw en heeft een maximumsnelheid van 200 km/h. Niet niks. Niet niks…

Bij de Zero SR/S kan je met de grootst mogelijke accu tot 320 kilometer rijden. Dat doe je meer dan comfortabel, want de ergonomie is tot in de puntjes geherdefinieerd. En dat voor een vanafprijs van €21.900.

Wij reden op de Zero SR/S langs de Franse kust, check het hele verhaal hier.

Elektrische motoren, <strong>Elektrische motoren</strong> die je wel tussen je benen wil

Energica Eva Ribelle RS

Een elektrische hypernaked. Hoe lekker klinkt dat? De RS-versie van de Energica Eva Ribelle maakt de naam meer dan waar. Met een piek van 171 pk, 215 Nm en een sprintje van 0 naar 100 km/h in 2,6 seconden showt de Italiaanse monster zijn serieuze power. Dit hebben de spaghettivreters voor elkaar gekregen door een top notch aandrijflijn en software-updates waar programmeurs van dromen.

Wat voor knappe koppen achter hun laptop een natte droom is, is voor designers natuurlijk weer anders. Maar samen komen ze tot het beste resultaat. De snelheid is dus opgepompt door software, alleen het design moet dat ook laten zien. En één blik zegt genoeg: er stroomt snelheid door de aderen van de Eva Ribelle RS. Qua looks lopen sommige elektrische motoren achter, maar dit beestje wil je op de stoep hebben.

Energica is een merk dat zich nog echt richt op de kwaliteit, in plaats van marketingtermen schreeuwen. Tja, en dat is terug te zien in de prijs: je tikt ‘m op de kop vanaf €29.270. Iets wat overigens meer dan terecht vinden, want je kan met het snelheidsmonster ook nog zo’n 400 kilometer rijden. Als je normaal doet dan, hè.

Elektrische motoren
Foto: Energica

RGNT No.1 Scrambler

Zweden staat voor schoonheid en stijl. Een gegeven dat we nu eindelijk terugvinden in de categorie ’tweewielers’. Het merk RGNT is al een tijdje op weg en nu kun je zo ook daadwerkelijk kopen. De bikes zijn geïnspireerd op het verleden en gebouwd voor de toekomst. Credits naar het marketingteam…

Nee, zonder grappen: de elektrische scrambler ziet heerlijk old school uit, maar je hebt bijvoorbeeld wel een 7-inch touchscreen display. De No.1 Scrambler van RGNT heeft een topsnelheid van 120 km/h en een actieradius van 125 kilometer. Dit is wat minder dan de bovenstaande elektrische motoren, maar dit is ook een ander kaliber. Het is namelijk een eerbetoon aan de jaren ’60 en ’70. En ook de vanafprijs is anders: €13.495.

Elektrische motoren
Foto: RGNT Motorcycles

Triumph TE-1

En dan nog eentje in de categorie ’toekomstmuziek’. Triumph heeft ook een elektrische vlaggenschip: de TE-1. Dit betreft nog een prototype en dus zal hij pas later op de markt verschijnen. Het prototype lijkt wat betreft prestaties en feeling aan alle ‘normale motor’ eisen te voldoen. 174 paarden zorgen ervoor dat jij binnen enkele seconden op hoge snelheid over de A2 vliegt.

Met deze Triumph haal je nog net niet de tweehonderd kilomete en  binnen twintig minuutjes is hij wel weer voor zo’n tachtig procent opgeladen. Maar waar de TE-1 vooral in uitblinkt: looks. Hij ziet er verdomd sharp uit, toch?

Zoals gezegd is het nog even toekomstmuziek. We moeten dus nog wel even wachten tot Triumph met dit pareltje de markt trotseert. Vooral lastig nu, is de prijs voor de materialen die nodig zijn om de elektromotor zelf te produceren. Triumph geeft zelf aan dat ze wachten tot de TE-1 aangeboden kan worden voor een prijs die de consument ook zal willen betalen.

Elektrische motoren, <strong>Elektrische motoren</strong> die je wel tussen je benen wil
Foto: Triumph

LiveWire S2 Del Mar

Toen we het nieuws kregen dat er in Europa (en vooral: Nederland) een nieuwe LiveWire op de markt kwam, waren we blij. Blij als een kind. De Livewire S2 Del Mar European Launch Edition is een broertje van de eerstgenoemde in dit artikel, maar daardoor zéker niet minder. In Europa kwamen er maar 100 stuks op de markt. En daar horen natuurlijk limited graphics én kleurstellingen bij. De Himalaya White afwerking is met de hand aangebracht en alleen dat neemt al vijf procesdagen in beslag.

Bij de S2 Del Mar draait het om snelle, strakke bochten en wendbaar zijn. Een koppel van 249Nm in combinatie van de 195 kg aan gewicht maakt dat mogelijk voor de nieuwe LiveWire. Tel daar het soulvolle design, een stadsbereik van 177 kilometer en L1- en L2-oplaadmogelijkheden bij op, en je snapt dat-ie gemaakt is voor de stad. Het mooie: dat wil niet zeggen dat er géén stoplichtsprintje getrokken kan worden. De S2 Del Mar zit binnen 3,1 seconden aan de 100 km/h.

Naast dat een groter bereik, is er nog één groot verschil waarom de S2 Del Mar ‘het broertje van’ is: de prijs. Waar de LiveWire One nu over de toonbank gaat voor €25.390, is de Nederlandse prijs voor de S2 Del Mar European Launch Edition €20.390. Precies 5K minder, dus. Dat het qua prijs al over een andere boeg werd gegooid kwamen we al eerder achter.

LiveWire S2 Del Ma
Foto: LiveWire

Fan van motoren? Check ook: De beste motoren om mee te beginnen

LEES OOK
Ducati Desert X: eindelijk off-road met Ducati
Ducati staat bekend om zijn tranentrekkend snelle motoren met Italiaans temperament. Vuur en passie zijn twee termen die naadloos aansluiten bij de motorbouwer. Van het asfalt met…
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet álles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…