Zelf een helikopter kopen? Dit is wat dat grapje kost

CREDITS: Philip Witt

Met je gloednieuwe helikopter arriveren bij je vrienden, daar maak je indruk mee. Dat is nog eens iets anders dan aan komen rijden in je bescheiden renaultje. Daarnaast heb je je waarschijnlijk wel ooit afgevraagd hoeveel het kopen van een helikopter nou eigenlijk kost. Wij zochten het voor je uit!

Zelf een helikopter kopen? Dit is wat dat grapje kost

Wat een jongensdroom, een eigen helikopter. Helaas kennen we echter maar weinig mensen die d’r een in hun achtertuin hebben staan. Het is dus niet voor velen weggelegd. Toch zijn we benieuwd hoeveel het zou kosten en daarom deden we research. Dit is wat het kost om een jaar lang de eigenaar van een helikopter te zijn.

helikopter
Foto: Greg Wilson

Alles op een rij

Voor we beginnen zetten we eerst alle zaken even op een rijtje. Buiten de helikopter zelf zijn er natuurlijk ook nog andere dingen nodig. Zo moet je je brevet halen om überhaupt te mogen vliegen en betaal je voor brandstof, stalling, verzekering en onderhoud.

De helikopter zelf

We beginnen met het voertuig zelf. Een helikopter is er in allerlei soorten en maten. Daardoor zijn er dus veel verschillende prijsklassen. Het goedkoopste model dat we op een standaard helikopter-verkoop site konden vinden is slechts £70.000,-. Omgerekend is dit €78.000,-. Dan heb je er een uit 2008 waar je op zich nog wel mee gezien kan worden.

Vanaf daar lopen de prijzen hard op. Het duurste toestel op dezelfde site is omgerekend bijna €7,5 miljoen. Dan heb je wel een joekel van een voertuig waar je hele gezin en de buren ook nog in mee kunt nemen.

Voor het gemak nemen we een middenweg en kiezen we de Robinson R66. Deze kost op dezelfde website omgerekend ongeveer €810.000,-. Deze is verder niet super speciaal, maar dan heb je er in ieder geval een prima variant die er toch vet uitziet.

helikopter
Foto: Patrick Tomasso

Brevet

Next up is het vliegbrevet. Hiervoor zijn een aantal opties, maar wil je daadwerkelijk een privé helipiloot worden zodat je zelfstandig kunt vliegen met bijvoorbeeld vrienden of familie, dan heb je een private pilot license (PPL) nodig.

Om deze te kunnen behalen doe je een theoretisch en een praktijk deel. De theorie zal zelfstudie zijn en voor het praktijkdeel spendeer je 45 uur in de lucht. Uiteraard doe je daarna examen. Om dit alles te kunnen financieren leg je in totaal ongeveer €30.000,- neer.

Brandstof

Om vooruit te kunnen komen met je goednieuwe heli is brandstof nodig. Het model dat we uitkozen, de Robinson R66 zuipt 87 liter Jet-A brandstof per uur. De prijs van dit type brandstof is ongeveer €1,53 per liter. Per uur betekent dat dit €133,- aan brandstof kost.

Stel je wilt op een dag voor je liefje een drie uur durende tour boven Nederland houden, dan ben je dus minimaal €400,- kwijt. Dat wordt dus al snel een vrij dure date.

helikopter
Foto: Travis Colbert

Onderhoud

Op de website van Robinson Helicopters publiceren ze jaarlijks een update over wat de toestellen per vlieguur ongeveer kosten. Onderhoud is daar ook een onderdeel van. En dat heeft een helikopter nogal wat nodig. Volgens het rapport van Robinson Helicopters moet je rekening houden met tussentijds onderhoud, de daarbij behorende nieuwe onderdelen en werkuren van de monteur. Per vlieguur is dit in totaal omgerekend ongeveer €160,-.

Om terug te komen op die drie uur durende date boven Nederland. Bij die brandstofprijs mag je dus ook nog drie keer de prijs voor het onderhoud optellen. Dan kom je uit op een bescheiden bedrag van €880,- voor de date.

Stalling

Je nieuwste aanwinst moet natuurlijk ook ergens verblijven. Daarom gingen we op zoek naar een plek om hem te stallen. Lelystad Airport is momenteel de grootste luchthaven voor General Aviation in Nederland. De place to be voor onze helikopter dus. We vonden een hangaar te huur direct aan de taxibaan van het vliegveld. Deze kost €875,- per maand exclusief BTW.

Stel, je zou bijvoorbeeld een jaar lang een helikoptereigenaar willen zijn, dan ben je €10.500,- kwijt aan het onderdak van je nieuwe vriend.

helikopter
Foto: Austin Neill

Verzekering

Als laatste willen we de helikopter natuurlijk wel verzekeren. Ook daarover geeft Robinson Helicopters in het jaarlijkse rapport een update. Zij zeggen dat je gemiddeld uit kan gaan van $21.000,- voor de verzekering van een jaar. Omgerekend is dat €17.750,-.

Dit kost een helikopter

Nu kan het optellen beginnen. Om er het uiteindelijke prijskaartje aan te kunnen hangen, gaan we uit van de volgende situatie. Het bedrag wordt uitgerekend op basis van een jaar. Je bent dan dus een jaar lang de eigenaar van een Robinson R66. Zeg dat je hiermee maandelijks gemiddeld tien uur vliegt. Je komt dan uit op de volgende prijs:

  • Aanschaf helikopter: €810.000
  • Helikopter brevet: €30.000
  • Brandstof: €16.000
  • Onderhoud: €19.200
  • Stalling: €10.500
  • Verzekering: €17.750

_________________________________________ +

Totaal: €903.450,-

Om een jaar lang een helikopter te kunnen vliegen ben je dus bijna een miljoen euro kwijt. Mocht je ‘m langer willen dan wordt die prijs lager omdat je het toestel zelf natuurlijk al had gekocht. Een flinke investering om indruk te willen maken op je vrienden, maar ieder zijn ding. Weten we dit in ieder geval ook weer.

helikopter
Foto: Tim Goolsby
LEES OOK