Is automatisch valet parking de toekomst?

Als echte autoliefhebber moet je niks hebben van alles wat te maken heeft met autonoom rijden. Je scheurt het liefst zelf de weg over. Dat is juist wat autorijden zo leuk maakt. Toch gokken wij dat je van deze nieuwste ontwikkeling wél warm wordt. Een auto die zelf een parkeerplekkie zoekt, dat wil toch iedereen?

Valet parking

In Nederland is valet parking minder gebruikelijk dan in het buitenland. Je komt het een enkele keer tegen bij fancy feestjes en hotels, steeds vaker bij parkeergelegenheden rondom Schiphol, maar that’s it. Toch zijn er genoeg momenten dat zo’n service heel handig van pas zou komen. Zeker als je haast hebt, is valet parking echt geen straf. Hoe chill is het als je gewoon je sleutels kan afgeven en je niet drie keer door de parkeergarage hoeft te rijden voor je een plekje hebt gevonden?

Mercedes x Daimler x Bosch

Dat dacht Mercedes ook, dus sloeg het Duitse automerk de handen ineen met Daimler en Bosch. Die laatste twee werken samen aan ‘s werelds eerste volledig geautomatiseerde valet parking systeem. Daimler is verantwoordelijk voor de autonome functies van de auto, terwijl Bosch zich bezighoudt met de infrastructuur. De parkeergarage van het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart is het oefenterrein. En zoals je kan zien in de video die onlangs werd onthuld, ziet het er veelbelovend uit.

valet-parking2

App

Het hele systeem werkt met een speciale app waar je als bestuurder je auto mee kan bedienen. Bij aankomst in de parkeergarage zet je je vierwieler bij de ingang, stap je uit en druk je in de app op ‘inparkeren’. Op basis van de sensoren die door de hele garage hangen, zoekt je auto vervolgens zelf een mooie parkeerspot uit. Eenmaal terug van wat je aan het doen was geef je het commando ‘pick-up’ en je auto staat binnen no time weer voor je neus. Makkelijker kan niet!

Momenteel wordt alles nog volop getest, maar Mercedes geeft aan dat bezoekers van het museum vanaf begin 2018 zelf kunnen ervaren hoe het werkt. En wie weet zullen we het in de nabije toekomst op veel meer plekken terug gaan zien. Wij zijn enthousiast!

valet-parking1

Total
0
Share