Istanbul, een stad vol cultuur en historie

Al een paar keer was ik in Turkije geweest. Alanya, Marmaris en Bodrum zijn mij niet onbekend. Deze plaatsen aan de zuidkust hebben een aantal dingen gemeen: Ze kennen een bloedhete zomer, hebben heerlijke stranden en je kunt er ontzettend goed op stap. Dit keer vond ik het tijd om – letterlijk en figuurlijk – de andere kant van Turkije op te zoeken. Samen met m`n camera vloog ik naar Istanbul voor vier fantastische dagen, waarin ik ontdekte dat Turkije veel meer te bieden heeft dan alleen zon, zuipen en ziekenh.. eh, zon, zee en strand!

Wauw!

Na een zeer relaxte vlucht met Turkish Airlines (aanrader!) werd ik opgewacht door mijn chauffeur. Deze privé chauffeur was bij de boekingskosten van mijn budgethotel inbegrepen en zou me direct naar het hotel brengen. Eenmaal ingecheckt en m`n koffer uitgepakt, ben ik op zoek gegaan naar een restaurantje. Het begon immers al donker te worden. Met een hotel dat minder dan vijf minuten van het toeristische hart van Istanbul ligt, is dat geen probleem. Al snel vond ik in één van de zijstraatjes een restaurant dat er prima uit zag. Lekker en goedkoop gegeten, om vervolgens met camera en statief naar misschien wel de bekendste trekpleister van Istanbul te gaan: De blauwe moskee (of Sultan Ahmed moskee) en de Hagia Sofia.
De toon was gezet, mijn eerste indruk was “wauw!”.

Blauwe Moskee

Ik besloot om op tijd naar bed te gaan zodat ik de volgende dag lekker vroeg uit de veren kon om deze moskeeën van binnen te kunnen bewonderen. Geen idee wat me te wachten stond – de enige moskee die ik tot nu toe van binnen heb gezien is er eentje van klein formaat in Nederland – volgde ik de rest van de mensen de Blauwe moskee in. M`n mond viel open van verbazing toen ik in de gebedsruimte stond. Zo ontzettend groots, zo mooi. De blauwe moskee is echt iets magisch.

Topkapi Paleis

Om maar meteen de ultieme toerist uit te hangen liep ik verder naar het Topkapi paleis. Vroeger, heel vroeger, was dit het paleis van de Osmaanse sultan van Istanbul. In dit museum staat alles uit dat tijdperk tentoongesteld, van verschillende kostuums tot bestek dat gebruikt werd tijdens formele bijeenkomsten. Heel eerlijk gezegd had ik hier iets meer van verwacht, omdat iedereen om mij heen dit museum geweldig vond. Maar dat zal ongetwijfeld aan mij liggen, ik ben niet zo`n museum mens.
Wat ik wel echt super tof vond, was het verzonken paleis (ook wel Basilica Cisterne,of Yerebatan Saray). Dit ondergrondse bassin werd in de 15e eeuw gebruikt als watervoorziening van het paleis. Met de aangebrachte paden en prachtige verlichting is dit een unieke must-see in Istanbul.

Istanbul is Uniek!

Wat Istanbul zo uniek maakt is dat de reusachtige stad bestaat uit zowel een Europees als Aziatisch gedeelte, gescheiden door de Bosporus. Een paar bruggen verbindt deze twee gedeelten met elkaar en de volgende dag besloot ik om eens de andere kant van de brug te gaan bezoeken. Het Aziatische gedeelte geeft een waanzinnig uitzicht op de toeristische, Europese kant. Maar het geeft vooral ook een realistische kijk op hoe Istanbul nou écht is. Het is mooi om daar door de wijken te wandelen, maar in verband met het seizoen was er niet super veel te beleven.

[quote_center]”Ik denk dat ik een uur op een bankje heb zitten genieten van de stilte”[/quote_center]
Mijn favoriete bestemming deze trip is zonder twijfel de Princes Islands. Op deze negen eilanden is het verboden om gemotoriseerde voertuigen te gebruiken. Op de eilanden wordt eigenlijk alles vervoerd per fiets of jawel, paard en wagen! Doordat er geen auto’s zijn is het er echt mega rustig. En dat is na drie dagen in het toch wel chaotische Istanbul wel even welkom. Ik denk dat ik ruim een uur op een bankje aan de kust heb zitten genieten van de stilte, maar zeker ook van de uitzichten die de eilanden bieden.

Eén ding is me duidelijk geworden tijdens deze trip. Alleen bier drinken en op het strand liggen doet niet genoeg recht aan Turkije. Er is zó veel meer te zien dan alleen de clubs en kroegen. Istanbul is een stad vol cultuur en historie, dat is overal aan terug te zien. Ik heb er echt een geweldige, interessante tijd gehad. Absoluut een aanrader!ESSENTIALSMEER ESSENTIALS