Waar in Europa stijgen de lonen het hardst?

CREDITS: Marc Kleen

We hebben het eerder gehad over hoe lekker de lonen in Amerika gaan. Alleen voor sommigen is emigreren hierheen toch nog wat ver weg. Niet getreurd: Europa doet het ook niet verkeerd op het wereldtournee. Helemaal niet zelfs Als we even kijken naar ons eigen mooie landje mogen we niet klagen. Afgelopen jaar ondervond Nederland een loonstijging van 1,1 procent. Het gemiddelde maandsalaris komt hiermee uit op €2226,- netto. Een flink bedrag maar alles is relatief aangezien Nederland ook een duur land is om te wonen. De gemiddelde vierkante meter prijs is €3300,- euro en wanneer je in de stad gaat wonen kan je d’r makkelijk nog 1000 bij optellen. Hoe is dit in de rest van Europa, we zetten de uitschieters voor je op een rijtje.

De landen in Europa waar de lonen het hardst stijgen

Slovenië

Als je aan Slovenië denkt, denk je toch niet gelijk aan een bruisende economie. Slovenië draagt nog altijd het achtergestelde balkan imago. Niks is minder waar, Slovenië gaat erg lekker afgelopen jaren. Zo ondervondt het land een loonstijging van 3 procent. Hiermee komt het gemiddelde maandsalaris uit op €998,- netto. Dat klinkt niet als daverend veel maar het leven in Slovenië is een stuk goedkoper dan in Nederland. Dit zie je terug in de huizenprijzen, vaste lasten en voedsel. gemiddeld betaal je voor een woning in Slovenië rond de €1800,- per vierkante meter. Dat het goed gaat met de economie zie je ook terug in het werkloosheidscijfers deze is afgelopen vijf jaar gehalveerd. De lage kosten en de stijgende economie maakt Slovenië voor de lange termijn een prachtig land om je toekomst in op te bouwen.

Foto: Luke Stackpoole

Tsjechië

Ook Tsjechië doet het niet verkeerd op economisch gebied. Het land heeft afgelopen jaar een loonstijging van 3,8 procent ondervonden. Hiermee komt het gemiddelde maandsalaris van een Tsjech uit op €924,- netto. Opvallend is dat Tsjechië voor de grote van het land vrij veel importeert. Het land staat op nummer 28 van de wereldranglijst wat betreft import. De huizenprijzen in Tsjechië zitten in een stijgende lijn je betaald momenteel gemiddeld €2350,- per vierkante meter.

Foto: Jaromir Kavan

Polen

Polen was in 2008 een van de weinige landen die geen last had van de crisis. Sterker nog: ze bleven vanaf dit punt steeds sneller groeien. In 2014 had Polen de grootste economische groei van heel Europa. Afgelopen jaar ondervondt het land een loonstijging van 3,8 procent. Hiermee kwam het gemiddelde maandsalaris uit op €770,- netto. Wonen in Polen is spotgoedkoop je betaald gemiddeld €1450,- per vierkante meter.

Foto: Ostap Senyuk

Litouwen

Het is maar een klein landje aan de grens van Rusland. Litouwen telt slechts 2,3 miljoen inwoners waarvan bijna de helft in de steden woont. Het land telt slechts vier hogescholen die uiteraard zijn gevestigd in de steden. Economisch gezien doet Litouwen het erg goed. Afgelopen jaar stegen de lonen met maar liefst 4,1 procent. Het gemiddelde maandsalaris ligt hiermee op €698,- netto. Wanneer je een woning aanschaft betaal je gemiddeld €1600,- per vierkante meter.

Hongarije

De grote winnaar uit dit lijstje is Hongarije. Met een loonstijging van 5,1 procent steekt het land met kop en schouder boven de rest uit. De land staat bekend om z’n vele uitvindingen waaronder de Rubiks kubus en de balpan. Wil je Hongarije aan de slag dan is de kans groot dat dit bij een Nederlands bedrijf kan. Nederland is de grootste investeerder in het land er zitten ruim 700 Nederlandse bedrijven gevestigd. Het gemiddelde maandsalaris komt uit op €602,- netto per maand. Wonen in Hongarije is ook zeker niet duur je betaalt gemiddeld €1550,- per vierkante meter.

Foto: Christian Widdel
Total
1
Share