Basistips voor thuiswerkers: zo blijf je wel productief

CREDITS: Yasmina H

We missen de onontkoombare kantoorvraag bij het koffiezetapparaat: ‘Hoe was je weekend’? Vroeger was die vraag soms zelfs een beetje akward, nu willen we ‘m dolgraag stellen. Thuiswerken is niet alleen normaal meer, het is zelfs gewoon. Voor velen is er simpelweg geen andere optie. Dat kan nog weleens knap lastig zijn, maar er is tegen alles een remedie.

Tips voor thuiswerkers

‘Elk nadeel heeft zijn voordeel.’ Werken vanuit huis heeft ook zo zijn voordelen. Je bent eigenlijk nooit te laat voor werk, je kan zelf bepalen welke muziek je wilt luisteren en je hebt geen last van eventuele vervelende collega’s. Maar thuiswerken kan ook zorgen voor eenzaamheid, sociale isolatie en vermindering van je productiviteit. Dus er zijn valkuilen!

Geld verdienen vanuit huis, Basistips voor thuiswerkers: zo blijf je wel productief
Foto: Spencer Selover

Dress to impress

Het is natuurlijk heel verleidelijk om lekker de hele dag in je pyjama of joggingbroek te werken. Of wellicht kom je zelfs helemaal je bed niet, je werkt toch alleen thuis. Maar helaas, als je je niet klaar maakt voor de dag dan zul je er ook nooit klaar voor zijn. Ben je lekker comfy gekleed dan is het ook veel moeilijker om je mind op werkmodus te zetten. Je moet het gewoon behandelen als iedere andere werkdag. Vroeg opstaan dus, douchen, aankleden en beginnen.

Geen loner worden, alsjeblieft

Mocht je voor een bedrijf vanuit thuiswerken is het belangrijk dat je je werkcontacten goed blijft onderhouden. Niet alleen zodat de samenwerking goed blijft verlopen maar ook zodat ze jou niet vergeten. Want ja, jij bent er nooit. Vraag dus een paar keer week hoe het met iemand gaat, plan een Skype gesprek in of stuur een keer een selfie in de groepsapp. Een samenwerking verloopt veel beter wanneer je het ook goed met iemand kan vinden. En het zorgt ervoor dat jij niet tegen je muur begint te praten.

Creëer je eigen home office

Creëer een eigen plek in je huis wat (alleen) bedoeld is voor werk. Het maakt niet uit waar je dit in je huis doet, zolang je maar een productieve houding kan aannemen. Dit zorgt ervoor dat je je werk beter kan doen en je ontloopt afleidingen. Je mag dan wel thuis zijn, maar je bent ook op je werk. Een van de belangrijkste dingen is een printer kopen, maar daar red je het niet mee. Een home office creëer je door een ergonomisch bureau, kamerplanten, een goede speaker en persoonlijke items waar je blij van wordt.

Check ook: Thuiswerken als een baas met je eigen home office

Geld verdienen vanuit huis, Basistips voor thuiswerkers: zo blijf je wel productief
Foto: Dillon Shook

Weet wat je eet

Tuurlijk ga je snacken wanneer je thuis zit, dat is logisch. Het is het ultieme excuus om even je benen te strekken en een pauze te nemen. Het enige wat we je hiervoor kunnen adviseren is plan je maaltijden in net zoals je op werk zou doen en keep it healthy. Op deze manier voel je je fitter door de dag heen en hoef je niet elke avond in de gym te besteden om die zakken chips er vanaf te trainen.

Geen tv voor jou

Het is natuurlijk heel verleidelijk om in plaats van je muziekje de tv op de achtergrond aan te zetten. Maar doe dit gewoon niet. Je bent namelijk veel minder productief wanneer de tv op de achtergrond aan staat. En doe dit ook niet tijdens je pauze. Het is te verleidelijk om opeens een pauze van twee uur te nemen omdat je toch nog één aflevering wil Netflixen. Dit doe je op kantoor ook niet, dus ook niet thuis. Houd het lekker bij de radio of je favoriete Spotify-lijstje.

Neem een frisse neus

Als je alleen maar in je huis opgesloten zit word je vanzelf wel een keer gek. Ga dus af en toe even naar buiten. Je zou zelfs een paar uurtjes vanuit een leuk koffietentje kunnen werken. Het geeft je wellicht nieuwe inzichten, je hebt menselijk contact en een goed excuus om lekkere koffie te drinken.

Genoeg is genoeg

Wanneer de klok zes uur slaat pak je de biezen. Het is noodzakelijk dat je je uitlogt, je programma’s afsluit en je je laptop dichtslaat. Het is moeilijker om de grens tussen werk en privé nog te zien als je thuis werkt. Je staat ’s ochtends misschien wat later op en ’s avonds laat doe je misschien nog wel wat kleine dingetjes. Nee. Houd je aan je werktijden en maak tijd vrij voor leuke dingen na je werk!

Geld verdienen vanuit huis, Basistips voor thuiswerkers: zo blijf je wel productief
Foto: Tyler Nix
LEES OOK
De meest iconische campagnes van Kith
Bij elke seizoenswisseling zitten wij vol ongeduld de insta-pagina van Kith te herladen. Sinds de eerste campagne van de streetweargiganten toveren ze alle Hollywood sterren namelijk om…
Inspiratieguide voor de grandpa core-stijl
Ontwerpers die de verstofte schoenenkast van je opa als inspiratiebron gebruiken voor nieuwe sneakers en een overvloed aan cardigans op straat. Grandpa core is in volle motie.…