Franse culinaire hotspots in Amsterdam – part II

Hotspots

Sinds de begintijden van de globalisering, riep de hele wereld het: niemand kookt zoals de Fransen. Van Bangkok tot Rio de Janeiro, als je ergens goed én fancy wilde eten, dan ging je naar een restaurant met een Franse keuken. Tot op de dag van vandaag zijn de sterrenkoks ooit wel in de leer geweest bij en Franse chef.

Gelukkig zijn ook de keukens op hoog niveau wat diverser geworden en kan elke uithoek van de wereld een inspiratie zijn voor de keuken. Maar nog altijd heeft de Franse keuken een hoog aanzien en dat is niet voor niets. Vorig jaar schreven wij al over twee Franse toppers in Amsterdam. Hoog tijd voor deel twee.

Twee hotspots, faites votre choix

L’Invite

Bij L’invité worden Franse klassiekers bereid met mooie biologische producten van Nederlandse bodem. Op een van de mooiste plekjes van Amsterdam wel te verstaan, namelijk de Bloemgracht. Tussen de drukte van de Dam en de Rozengracht waan je je oprecht in Frankrijk. Voor de deur een terras aan het water en binnen een serene rust. Naast dat er a la carte gekozen kan worden is het tasting menu toch wel waar voor gegaan moet worden.

Wat proef je dan allemaal zoal? Hollandse scheermessen met zoetzure venkel bijvoorbeeld. Of een proeverij van vergeten Hollandse groenten. Maar de makreel met ijs van ‘cornichons’ (die kleine augurkjes die je vaak bij kaasplankjes vindt) bleef ons het meeste bij. Reden om naar L’invite te gaan? Dat kan verschillen. Het is geschikt wanneer er iets te vieren is, maar ook wanneer je even genoeg hebt van burgers op plankjes.

Auberge Jean en Marie

Aan het begin van de wereldberoemde Albert Cuyp markt zit de auberge van Jean en Marie. De deur van de Auberge staat open voor iedereen die houdt van de Franse keuken, daarnaast hebben ze een uitgebreide wijnkaart met wijnen uit eigen cave (a.k.a kelder). Het fijne aan de Auberge is de variatie in zitplekken. Laag, hoog of aan de bar, alles is mogelijk. Aller speciaalst is de Chef’s Table; daar wil je toch zitten?

Verder is het ideaal dat de keuken open is tot 23:00 en je voor een goed glas wijn zelfs tot later gewoon aan de bar plaats kunt nemen. De gerechten op het menu wisselen regelmatig, dus wat je er precies gaat eten is lastig te zeggen. Wij aten er een geweldige huisgemaakte paté en duif. Feestje!

Total
9
Share