Citytrip-tips: Antwerpen

CREDITS: Foto: Unsplash - Bente Hagens

Antwerpen. Anvers. Scheldestad. Dé stad die je snel tegenkomt als je bij Tilburg de grens over stuitert. Je voelt het namelijk wel even als je België binnenrijdt. Deze stad is al jaren een favorietje voor Nederlanders.

En terecht, want Antwerpen heeft alles waar een moderne man warm van wordt. Lekker eten, fijne modewinkels, kunst en cultuur. Plus: bier.

Stedentrip Antwerpen: dit moet je doen

Van de historische binnenstad tot full-time chillen aan de Schelde, Antwerpen zorgt ervoor dat jij de ultieme citytrip hebt. De stad heeft zijn rijkdom aan architectuur en cultuur veelal te danken aan de vijftiende en zestiende eeuw, maar nu vinden hippe boetiekjes en veganrestaurants ook hun weg in de stad. Het geeft aan dat Antwerpen een mix is van een mooie geschiedenis met moderne invloeden. Wij geven je de hotspots die je niet mag missen op een presenteerblaadje.

Slapen in Antwerpen

Slaapschip Hannus 

Hoe vet is het om met 24 vrienden op een meer dan 100 jaar oud schip te slapen? En het wordt nog mooier: je slaapt dan ook nog in het centrum van Antwerpen. Met het slaapschip Hannus wordt het realiteit. Je kan het schip gewoon boeken via Airbnb en het ziet er supertof uit.

Hotel FranQ

Historische charme en een luxueuze urban chic-look komen samen in dit hotel. FranQ was vroeger een bank en dat is terug te zien. Je geniet in optima forma van de karakteristieke neo-klassikale architectuur. Eenmaal op je kamer ben je weer helemaal terug in ‘hippe staat’ met douches waar je u tegen zegt.

Antwerpen
Foto: Hotel FranQ

Eten in Antwerpen

Door de hele stad zie je bourgondiërs op zoek naar de tofste tentjes. Je voelt aan alles dat mensen in Antwerpen zijn om te genieten. Daarom zijn er veel ultieme plekken om iets te eten. Héél veel. Dit zijn, volgens ons, de beste:

Fish A’Gogo

Dit is géén doorgaans restaurant met gedekte tafeltjes. Nee, hier eet je ultraverse vis vanaf een oud vissersstoeltje met je handen. Of wel gewoon netjes met bestek. Je krijg er kleine verse porties die je met vrienden kan delen. Je krijgt een streetfood-gevoel: de sfeer is ultiem, de vis ongekend en de prijzen zijn meer dan behapbaar.

Frites Atelier

Sergio Hermans frietzaak. Meer woorden heb je eigenlijk niet nodig. Frites Atelier maakt bijzondere combinaties met de beste aardappelen die de topkok kon vinden. En als je in België bent, dan moet je gewoon frites eten. Extra mooi pluspunt: het interieur en de sfeer is ook nog eens om door een ringetje te halen.

Sumac

Een stukje Beirut in België. Sumac is een Libanees streetfood-restaurant die alles met liefde maakt, zoals hummus, geroosterde aubergines, lams kofte, laffa en nog véél meer. Dit jaar opende ze zelfs al hun derde restaurant. Dat zegt genoeg, toch?

Drinken in Antwerpen

Belgique, het land van de vele biertjes. Dan moet het natuurlijk wel zo zijn dat de gemeente met het grootste inwonersaantal een paar verrekt goede plekjes heeft om in alle rust, of juist drukte, je biertje achterover te tikken. Cafés zijn er in overvloed, maar dit zijn naar ons idee de tofste plekken:

Bier Central

Dit legendarische café is kenmerkend voor de stad Antwerpen. Bier Central bruist van de cultuur, geschiedenis en karakteristiek interieur. Dit is van oudsher een jazzcafé en het organiseert dan ook regelmatig jazzconcerten. Klinkt als muziek in de oren toch? Met meer dan 300 Belgische biertjes op de lijst en een gehele bierenencyclopedie erbij, is dit een fantastische spot om een middagje te vertoeven in Antwerpen.

Koffieklap

Voor de koffieliefhebbers onder ons: dit is the place to be voor een goed bakkie. Koffieklap is een koffiebar met een maatschappelijke missie: het helpt vrouwen in moeilijkheden met werkervaring op te doen en opleiding aan te bieden.

Het is een moderne, hippe tent met een karakteristieke voorgevel en een echte huiskamersfeer. Vergeet trouwens niet om hier een ‘uitgestelde koffie’ te bestellen: je rekent een extra kopje koffie af voor iemand die dat niet kan betalen.

Bezemsteeltje

Dit café is een plek waar de barstoelen nog niet volledig ingepikt zijn door dorstige toeristen. Nee, dit is een plek waar de lokale bierfanaten het nog voor het zeggen hebben. De stijl van dit café is, uniek, om het zo maar even te verwoorden. Het café hangt namelijk vol met oude bezemstelen en heksenpoppen. Een behekst interieur dus, maar de biertjes en de beleving zijn betoverend goed.

Antwerpen
Foto: Giannis Skarlatos

Even losgaan

Antwerpen bezoeken zonder een avond te genieten van het bruisende stadsleven dat hier aanwezig is? Not done. Bij deze plekken ervaar jij een onvergetelijke avond:

Casa Baila

In deze bar dicht bij de haven kan je jezelf helemaal laten gaan op de dansvloer. In Casa Baila staan er elk weekend verschillende DJ’s die de tofste Cubaanse klanken naar Anvers brengen. Goede cocktails, goede muziek en een goede sfeer. Alles wat je nodig hebt, toch?

Club Vaag

Een club waar het community-gevoel nog echt bestaat. Iedereen kent iedereen in deze nachtclub waar je de gekste verhalen aan overhoudt. Met de vetste house- en techno hits en epilepsie triggerende lichttechnieken staat deze club garant voor een vunzige avond.

Winkelen in Antwerpen

Een souvenirtje voor je vrouw of gewoon een nieuw paar schoenen scoren: in Antwerpen zijn er genoeg toffe plekken om de benodigde items te scoren.

Modewijk

Een gebied vol met hippe winkels, concepstores en ook nog een Modemuseum: de Modewijk is de ideale plek om te genieten van de stijlvolle classicisme architectuur van Antwerpen en om een nieuwe outfit binnen te hengelen.

ARTE Antwerp

Een must om te bezoeken: de ARTE Antwerp winkel in Antwerpen zelf. Dit razend populaire kledingsmerk komt van oudsher uit Antwerpen en de winkel die ze in hun geboortestad hebben staan is simpelweg adembenemend. Naast de vette kleding die ze hebben, is het interieur in de winkel the finest of the finest. Een mix van oude, klassieke stijlen met moderne invalshoeken. Zeker een bezoekje waard dus.

Lynk & Co Club

De Lynk & Co Clubs zijn geen showrooms vol met blinkende auto’s en opdringerige verkopers. De Clubs van bieden wél een innovatieve kijk op beleving in de autobranche, waarbij Lynk & Co vooral de nadruk legt op het ervaren.

De Antwerpse club van het (niet)automerk is gevestigd in een monumentale, oude brandweerkazerne. In de kazerne is de 01 van Lynk aanwezig en kun je als bezoeker een proefrit aanvragen.

Maar het gaat verder dan een auto bekijken. Je vindt er ook een selectie merken met dezelfde waarden op het gebied van duurzaamheid, creativiteit en gemeenschap als Lynk & Co.

Dat zijn onder andere merken uit Antwerpen, zoals Ôksqin, AR.M, House Raccoon, Conscious Antwerp, Dead Artist Society en Serax.

Antwerpen, Citytrip-tips: <strong>Antwerpen</strong>
Foto: Lynk & Co

Andere plekken die een bezoekje waard zijn

De haven van Antwerpen

Een absolute must als je een bezoekje brengt aan Antwerpen: het bezoeken van de haven. Niet alleen zorgt de ligging van de haven voor een prachtig plaatje, de haven van Antwerpen beschikt ook nog is over de grootste doksluis van de wereld. Ook zeer chill bij deze haven is dat je vrijwel overal kan komen met het fietsje.

Wandelroute langs de Street Art van Berchem

Oké, je moet hiervoor wel even de tram pakken want het ligt vier kilometer buiten Antwerpen, maar het is het zeker waard. Deze wandelroute brengt je langs fascinerende street art, met onder andere een kijkje in de werkplek van Meeting of Styles en daarbij de langste graffiti-muur van Europa. Alle (300) locaties met achtergrondinfo zijn terug te vinden in de Street Art Cities app. Voor kunst hoef je zeker niet naar een museum, hier is het op straat ook in overvloed te vinden.

Antwerpen
Foto: Street Art Cities (Antwerpen)