De highlights van Marrakech

Misschien is Marrakech niet het eerste wat in je opkomt wanneer je denkt aan een stedentrip, maar op nog geen vier uurtjes vliegen van Amsterdam bevind je je in een compleet andere wereld. De moeite waard? Zeker weten. Hieronder lees je de highlights die je zeker niet mag overslaan wanneer je deze stad gaat bezoeken.

Highlights Marrakech

Djemaa El Fna

Het middelpunt van de stad is het Djemaa El Fna plein: het drukste en bruisendste plein van de stad en misschien wel van heel Marokko. Het ligt middenin de medina en mag je echt niet missen tijdens je trip naar Marrakech. Overdag is het plein een grote markt waar allerlei lokale etenswaren verkocht worden. Zodra de zon ondergaat vult het plein zich met muzikanten, slangenbezweerders, waarzeggers, buikdanseressen en vormen zich tientallen eetkraampjes waar je voor een prikkie een Marokkaanse maaltijd kunt krijgen. Vanuit het plein kom je uit bij de souks: de traditionele Arabische markten, verpakt in een doolhof van steegjes en smalle straatjes.

Geen zin in de drukte en verkopers die aan je broekspijpen trekken? Rondom Djemaa El Fna zijn genoeg rooftop restaurants en -bars met uitzicht op het plein.

Foto: Raul Cacho Oses

Ben Youssef Madrassa

Gek op architectuur? Dan moet je hier zijn. De Ben Youssef Madrassa is een eeuwenoude Koranschool in het oude centrum van Marrakech. Momenteel is het niet meer in gebruik, maar vanaf de opening in de veertiende eeuw tot 1960 was het met 900 leerlingen de grootste school van Afrika. Studenten kwamen vanuit heel de wereld naar de Ben Youssef Madrassa om hier een studie theologie of rechten te volgen.

In de zestiende eeuw werd het gebouw door Sultan Abdallah al Ghalib volledig gerenoveerd. Naast de originele Arabische bouw voegde hij Andalusische kenmerken toe wat zorgt voor een indrukwekkende mix van architectuur.

Foto: Macia Serrano

Le Jardin Majorelle

Le Jardin Marjorelle is absoluut een must see tijdens deze stedentrip. In 1924 liet de Franse schilder Jacques Majorelle op een droog stukje grond in Marrakech een kubistisch huis bouwen. De grond er omheen bleek erg vruchtbaar en Majorelle, naast schilder ook plantenliefhebber, besloot de grond vol te planten met allerlei exotische planten en bomen.

In 1980 kocht modeontwerper Yves Saint Laurent samen met zijn partner de Majorelletuin over van de Franse kunstenaar. De tuin die inmiddels flink was vervallen en verwaarloosd knapten ze op en in de tuin stichtten ze een museum met historische Berber-cultuur stukken.

De as van Yves Saint Laurent werd na zijn dood in 2008 in de tuin uitgestrooid.

Foto: Federico Gutierrez

La Mamounia

Een iets andere prijsklasse dan de rest van de stad, maar wanneer je zin hebt in wat luxe zeker de moeite waard. La Mamounia is de showcase van Marrakech en enorm geliefd bij Hollywood sterren als Orlando Bloom en Jennifer Aniston.

Het hotel opende in 1923 maar het gebouw zelf, wat voorheen diende als paleis, is stukken ouder. Het ligt middenin het nieuwe centrum van Marrakech en is een pareltje an sich. De indrukwekkende architectuur, de imposante tuinen; zodra je de poorten van La Mamounia binnenstapt vergeet je dat je in het drukke en chaotische Marrakech bent.

Voor een nachtje hotel mag je €500 per nacht neertellen. Beetje te veel van het goede? Veel mensen weten niet dat je als niet-gast ook gebruik kunt maken van bijbehorend restaurant Le Marocain of anders ook welkom bent voor een goede cocktail op het buitenterras.

Total
0
Share