Bugatti’s ‘Flying Doctors’ monitoren alle Chiron’s 24/7

CREDITS: Bugatti

Service is en blijft belangrijk. En negen van de tien keer wordt de service als maar beter als het product duur is. Het principe ‘service op afstand’ wordt steeds toegankelijker omdat auto’s steeds vaker bestaan uit elektrische onderdelen. Zo kwam Tesla laatst in het nieuws doordat de auto’s in de nacht updates krijgen. Maar Tesla is zeker niet de eerste, Bugatti doet het namelijk al een hele tijd.

De nieuwste Chiron van het Franse automerk heeft een aluminium box in de auto die alles geregistreerd. Die verzamelde gegevens worden door geseind via een gsm-netwerk en zo kan er snel gehandeld worden als er iets mis is. Er staan drie ‘Flying Doctors’ voor de eigenaren klaar, die precies weten wat je hebt uitgespookt. Want ze krijgen niet alleen een melding als iets mis is, ze zien alles wat je hebt gedaan.

‘Flying Doctors’

Er worden maar 500 nieuwe Chiron’s gemaakt, die verkocht worden voor zo’n €2,4 miljoen per stuk. Het ‘Flying Doctors’ systeem in de Bugatti’s bewaakt meer dan 10.000 signalen en stuurt ze direct door naar het hoofdkwartier. Daar staan de doktoren te springen om je helpen. Algemene problemen kunnen nog wel eens worden opgelost via de telefoon. Is er een specifiek probleem? Dan wordt direct een ‘Flying Doctor’ ingeschakeld die onderdelen verstuurd of zelf een kijkje komt nemen.

Foto: Bugatti

Door de ‘Flying Doctor’ zijn de knappe koppen van Bugatti in staat om problemen te onderscheppen, voordat de bestuurder het zelf merkt. Dit kan zowel de bestuurder als Bucatti veel geld schelen. Daar tegenover staat wel dat Bugatti constant de bestuurder in de gaten kan houden en precies ziet wat haar klanten doen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld checken hoe asociaal ze rijden of hoe vaak ze een pitstop maken voor een Big Maccie. En dit zal misschien niet iedereen op prijs stellen.

Snelheidsmonster

Bucatti gaat dus ‘service op afstand’ naar een hoger niveau tillen, maar daar zitten toch wel haken en ogen aan. Privacy anyone? Dat de Bugatti Chiron van zichzelf een brute wagen is, bewijst dit filmpje. Hierin behaalde de Chiron het wereldrecord ‘van 0 tot 400 km/h’. Het is Bugatti gelukt om dit in 42 seconden te doen. Helaas is het record inmiddels verbroken.

Total
17
Share