Een Bugatti uit 1925 lag decennia lang op de bodem van een meer

CREDITS: Screenshot by Robb Report

Het zou zo maar een verhaal kunnen zijn wat iemand uit zijn duim heeft gezogen voor een stripboek van Suske en Wiske. Maar niets is minder waar. In 2009 haalden duikers een unieke Bugatti Type 22 Brescia van de bodem van het meer Lago Maggiore. De auto lag daar sinds 1934 en is flink onder handen genomen door erosie, maar wat er nog van over is verteld een bijzonder verhaal.

Een Bugati Brescia type 22 lag decennia lang op de bodem van een meer

Volgens de legende speelde de Franse autocoureur René Dreyfus een potje poker tegen Zwitserse playboy Adalbert Bodé in Parijs. De coureur werd geroemd om zijn Grand Prix overwinningen en dat hij zelfs die van Monaco had gewonnen. Uiteindelijk was Dreyfus zo uitgekleed dat hij zijn Bugatti type 22 inzette, welke hij natuurlijk ook verloor.

De Zwitserse grens

Dit verhaal eindigt niet in een mooie rit richting de horizon. Toen Bodé de Zwitserse grens over wilde, mocht hij de auto niet meenemen. Omdat het fortuin van een gokker nogal kan schommelen, was Bodé niet in staat de kosten te betalen om de auto mee te mogen nemen. Net als veel andere spullen die in beslag worden genomen zou ook de auto worden vernietigd.

Vroeger waren het andere tijden en daarom werd er gekozen voor de goedkoopste oplossing. De auto werd in Lago Maggiore gedumpt. Waar de Bugatti tot aan 2009 op de bodem van het meer lag.

Bugatti bodem meer, Een Bugatti uit 1925 lag decennia lang op de bodem van een meer

Het bergen van de oude Bugatti

Hoewel veel mensen wisten van het bestaan van de auto, was er tot 2009 niemand op het idee gekomen de auto naar de oppervlakte te brengen. Totdat een lid van de lokale reddingsbrigade dood werd geslagen tijdens een straatroof. De vereniging bracht de Bugatti naar de oppervlakte in een poging om geld in te zamelen tegen geweld door jongeren.

Opbrengst voor het goede doel

De verwachting was dat de auto zo’n €51.000 zou opbrengen. De prijs steeg echter viel echter vele malen hoger uit doordat een Nederlandse Bugatti liefhebber en auto verzamelaar Peter Mullin tegen elkaar op boden. De auto ging uiteindelijk naar Peter Mullin, die “The Lady of the Deep” tentoonstelt in het Mullin Automotive Museum in Calif.