Zo schrijf je het perfecte cv

CREDITS: rawpixel

Eerste indrukken zijn vaak erg belangrijk op professioneel vlak. Je wil daarom in je sollicitatie ook meteen een goede indruk van jezelf en je vaardigheden geven. Een goed cv is hiervoor erg belangrijk. Er zijn veel verschillende opvattingen over het schrijven van een perfect cv. Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet. Let op deze punten als jij wil zorgen voor een gelikt curriculum vitae anno 2020.

Zo zorg jij voor het perfecte cv

Pas je cv aan de functie aan

Veel mensen maken ergens aan het einde van hun studie een cv. Vervolgens voegen ze hier hun nieuwe werkervaringen aan toe. Echter krijg je op deze manier een vrij rommelig cv. Voor je nieuwe functie bij het advocatenkantoor is het niet erg relevant dat je op je vijftiende vakken gevuld hebt bij de Action. Probeer daarom met je cv in te spelen op de functie waarvoor je solliciteert. Door in verschillende banen toe te lichten wat je hiervan kunt toe passen op je gewenste functie, laat je zien dat je begrijpt wat het bedrijf in je zoekt. Daarnaast is het voor zo’n bedrijf fijner om in één oogopslag te kunnen zien wat jij aan relevante werkervaring hebt.

Het oog wil ook wat

Bij het maken van een cv wordt vaak vrij weinig nagedacht over vormgeving. Toch is de vormgeving een belangrijk onderdeel van de presentatie. Het is namelijk het eerste wat we zien. Het is dan ook mooi meegenomen als je cv er een beetje nice uit ziet. Dat nodigt meteen veel meer uit om wat langer te blijven hangen dan wanneer het een lange lijst wordt in een lelijk lettertype. Op websites als Pinterest staan veel voorbeelden van onderscheidende vormgevingen voor je cv. Deze zijn niet heel moeilijk om na te maken met een programma als InDesign. Ga je niet zo lekker op Adobe? Dan kan je ook verschillende templates downloaden: letterlijk een vooraf opgezette vormgeving.

Heb je geen zin om te gaan lopen rotzooien met templates of is een vormgeving niet relevant voor je functie? Let er dan op dat het geheel prettig blijft om naar te kijken. Maak voldoende gebruik van witruimtes. Gebruik daarnaast opsommingstekens, schuingedrukte woorden en dik gedrukte woorden om bepaalde aspecten te benadrukken. Dan voorkom je dat het een saaie lap tekst wordt!

Foto: Ruthson Zimmerman

Wees concreet

Wanneer je bepaalde kwaliteiten naar voren wil brengen, is het belangrijk om concreet te zijn. Gebruik de juiste steekwoorden en ben niet bang om cijfers toe te voegen. Ben je bijvoorbeeld manager geweest van een team? Zet erbij hoeveel mensen onder je werkte. Kreeg je de leiding over een bepaald budget? Benoem om welke bedragen het ging. Strooien met cijfers zorgt voor een goede onderbouwing en dat komt weer professioneel over.

Hetzelfde geldt voor je kwaliteiten. Zeg je in je cv dat je creatief bent? Licht dit dan toe met voorbeelden uit het werkveld. Benoem bijvoorbeeld projecten of ideeën. Laat iets van deze creativiteit terugkomen in je cv. Dit komt veel sterker over dan wanneer je dingen benoemd zonder ze toe te lichten.

Richtlijnen

Er zijn bepaalde regels die gelden voor ieder cv. Zo mag je cv bijvoorbeeld niet langer zijn dan twee pagina’s. Ben je nog in de twintig? Dan geldt dat je eigenlijk maar één pagina moet hebben voor je cv. Pas na tien jaar ervaring zou je namelijk voldoende ruimte mogen nemen voor twee pagina’s. Zet daarnaast geen persoonlijke informatie als je verjaardag, lengte, huwelijksstatus of kinderen in je cv. Deze zijn vaak niet relevant voor een sollicitatiegesprek.

Bovenaan je cv moet je contactinformatie komen te staan. Zet hier (duidelijk) je naam, adres, telefoon nummer en mailadres. Gebruik een professioneel mailadres, vermijd het mailadres dat je vroeger op MSN had. Psvfan123 gaat waarschijnlijk minder snel reactie krijgen namelijk.

Je cv moet daarnaast chronologisch zijn. Begin met je laatste werkervaring, en ga zo steeds verder terug het verleden in. Vermeld de naam, locatie, en de datum van iedere institutie duidelijk op je cv. Dit geldt voor bedrijven waar je gewerkt hebt, maar ook voor je opleiding. Deel je cv in categorieën in. Maak dus één chronologische lijst met je werkervaringen en een andere voor je afgeronde opleidingen. Vergeet daarnaast ook niet om speciale vaardigheden als talen en omgang met programma’s te vermelden.

Double-check

Denk jij klaar te zijn met je cv? Check het nog even een keertje of tien. Grote kans dat je ergens een spelfoutje hebt staan namelijk. En als er iets onprofessioneel overkomt, dan zijn het spelfouten in je sollicitatie. Wil je niet. Let dus op spelling van namen en bedrijven, op tijden en grammatica. Het kan daarnaast handig zijn om iemand anders ook nog even naar je cv te laten kijken. Je kan je namelijk na langere tijd blind staren, met als resultaat dat je alsnog dingen over het hoofd gaat zien. Een frisse blik van een vriend of familielid kan dan handig zijn.

Het perfecte cv is voor iedereen anders. Maar ook op dit gebied zijn er vele experts. In dit artikel van het toonaangevende OutwitTrade komen zeventien HR-professionals aan het woord. Ze geven op een uitgebreid tips & tricks zodat jij het perfecte cv kan schrijven. Keep up the good work!

Foto: Rawpixel
Total
2
Share