Doorbreek het taboe: zo praat je met je maten over je emoties

CREDITS: Bigstock

Bier. Vrouwen. Auto’s. Dat zijn toch wel een beetje de onderwerpen die wij mannen bespreken wanneer we een avondje met de boys zijn.

Tijd voor verandering

Dat inhoudsloze gelul is op zijn tijd echt heerlijk, daar draaien we niet omheen. Helaas zorgt het er wel voor dat we heel weinig ruimte maken voor gesprekken met inhoud. Of zelfs dat we angstig zijn om gevoelige puntjes aan te kaarten. Iets met toxic masculinity ofzo. En zoals Paddy the Baddy ooit zei: “I’d rather have a mate cry on my shoulder, than go to his funeral next week.” Goed, nu hoeft het ook weer niet zo dramatisch te zijn, maar je snapt het idee. Tijd om je wat kwetsbaarder op te stellen soms, amigo. Wij helpen je op weg.

tijdperk- single
Foto: Raghu Nayyar | Unsplash

Licht je vriend alvast in

Als je direct een heftige bom dropt, dan kan de persoon met wie je aan het praten bent zich aardig overrompeld voelen. Het is daarom geen verkeerd idee om je maatje even in te lichten, zodat hij iets beter voorbereid is op wat er gaat komen. Volgens Tal, een facilitator bij The Man Cave, kan je gewoon iets zeggen in de trant van: “Ik wil even iets met je bespreken. Ik maak momenteel iets mee en dat wil ik graag met je delen.” Op basis van hoe je vriend reageert, kan je daarna zelf weer de draad oppakken.

Praat met mensen die je vertrouwt over je emoties

Gouden tip: ga niet met de plaatselijke zwerver of dorpsgek in gesprek over je emoties. Of, nouja, wie weet, misschien zijn ze wel het beste luisterende oor ooit. Who knows. Toch raden wij liever aan om met iemand in gesprek te gaan die je écht vertrouwt dus bijvoorbeeld je beste vriend of je huisgenoot. Op deze manier gaat het openstellen een stuk makkelijker en gebeurt het vaak best organisch.

Deel je emoties op een veilige plek

Jezelf kwetsbaar opstellen kan best lastig zijn. Geloof ons, we kennen het. We raden dan ook aan om dit zoveel mogelijk te doen op plekken waar je jezelf veilig voelt. Ga niet op een druk terras in hartje Amsterdam beginnen over hoe lastig je het ermee hebt dat je hond is overleden. Dat is voor jezelf niet zo prettig denken we. Het kan heel simpel zijn: je auto, je slaapkamer, je achtertuin, noem het maar op.

emoties, <strong>Doorbreek het taboe:</strong> zo praat je met je maten over je emoties
Foto: John Cameron | Unsplash

Een duik in het diepe

Het belangrijkste van allemaal is dat je gewoon een ‘fuck it‘-mentaliteit aanneemt. Ja, het is eng om mensen te confronteren met iets waarvan je zelf nog niet eens weet hoe je het gaat verwoorden, maar je moet ergens beginnen. “Soms is ergens ingaan zonder te weten wat je gaat zeggen de beste manier om echt te zijn over hoe je je voelt.” Aldus Tal zelf. Dit zorgt ook gewoon voor een spontaan en eerlijk gesprek, waar je niet hebt uitgedokterd wat je wél en wat je niet gaat vertellen. Be real.

Stel je direct open op over je emoties

Het is best eng om iets te delen, waarvan je twijfelt of je maat überhaupt snapt waar je het over hebt. Om je minder lonely te voelen in je gesprek, kan je daarom vragen of hij iets soortgelijks heeft meegemaakt. En als dat zo is, dan merk je direct dat het gesprek een stuk vlotter verloopt. Wanneer het niet het geval is, dan zal je maat vaak zeggen dat hij het wel begrijpt. En dat zorgt vaak ook voor een hoop opluchting.

Waarom is jezelf openstellen belangrijk?

Emoties vormen je nou eenmaal als persoon. Uit onderzoeken blijkt dat mannen negatieve emoties vaak proberen om te zetten naar woede. Maar wie wilt er nou altijd kwaad zijn? Als je over je emoties praat, werkt dat heel bevrijdend. Dingen worden logischer en je komt er steeds meer achter hoe je met zulke emoties om moet gaan. Met verloop van tijd word je er gewoon een expert in. Heb gewoon vertrouwen in het luisterende oor van je vrienden, dan komt alles goed. Kijk maar naar Harvey en Mike uit Suits, die hebben zichzelf ook opengesteld voor elkaar.

Suits
Foto: Suits – USA Network