Vijf lessen voor alle real life Logan Roy’s uit Succession

CREDITS: HBO Max

Dat geld niet garant staat voor geluk, bewijst de hitserie Succession.

Zelfs als wij ieder dubbeltje drie keer moesten omdraaien, zouden we onszelf rijker prijzen dan Logan Roy.

Voor alle ‘Logan Roy’s’ in de echte wereld

Want ja, wanneer je op 80-jarige leeftijd een opvolger zoekt voor je entertainmentimperium en je kinderen niet geschikt acht voor de CEO-positie, dan gaat er natuurlijk iets mis. Zeker wanneer je kinderen dan ook nog eens samenspannen om je hoogstpersoonlijk te saboteren. Het leven van Logan Roy gaat, zelfs met al die miljoenen op zijn bank, niet bepaald over rozen. Eerder over onkruid. Daarom hebben wij een paar adviezen geformuleerd voor de real life Logan Roy’s onder ons.

Succession
Foto: HBO Max

Creëer een opvolgingsplan voor je bedrijf

In het geval van Succession is het eigenlijk helemaal niet verkeerd dat er geen opvolgingsplan aanwezig is, want anders bestond de serie niet. Maar, in real life werkt het natuurlijk net iets anders. Als je net als Logan Roy op je tachtigste nog steeds geen geschikte opvolger hebt gevonden, dan gaat er toch echt iets verkeerd. Ook lijkt er bij de CEO nog geen plan te zijn voor wat er met zijn aandelen en vermogen in het bedrijf gebeurt. Als entrepreneur is het altijd van belang om een plan te hebben voor een soepele overgang.

Een family business hoort te draaien om vertrouwen

Ze zeggen wel eens dat family businesses niet kapot te krijgen zijn, maar in het geval van Logan Roy maakt de family juist de business kapot. En uit een studie van Roy Williams blijkt dat 70% van de vermogensoverdrachten tussen verschillende generaties mislukt door dezelfde redenen: de communicatie en het vertrouwen ontbreekt. De familie van Logan Roy is het perfecte voorbeeld van hoe je het niet aan moet pakken. Er was geen vertrouwen en nog minder communicatie.

Blijf, wanneer je een family business hebt, dus altijd goed op de hoogte van hoe je familie alles ervaart en hou ze dicht bij je. Dat regel je door bijvoorbeeld meer familie-uitjes te organiseren of door bijeenkomsten te plannen.

Succession, Vijf lessen voor alle <strong>real life Logan Roy&#8217;s</strong> uit Succession
Foto: HBO Max

Geld staat, zoals Succession bewijst, niet garant voor geluk

We hebben het al gezegd in de intro, maar wij zouden echt geen onderdeel willen zijn van Logan Roy’s familie. Ze zijn misschien rijk, maar eigenlijk ook heel arm. Geld koopt geen geluk hé. En de wetenschap ondersteunt die uitspraak: geluk bestaat volgens de psychologie uit je algehele welzijn, en die bestaat uit positieve emoties, betrokkenheid, positieve relaties, betekenis en prestaties. Prestaties en geld zijn wel met elkaar te koppelen, maar dan ken je dus alleen geluk op een van de vijf elementen. Focus je dus nooit alleen op je prestaties.

Let op je huwelijksvoorwaarden

Zoals vrijwel elke man tegenwoordig zegt: “Trouw nooit in gemeenschap van goederen”, en al helemaal niet als je ook nog eens een succesvol bedrijf achter je naam hebt. In dat geval wordt het bedrijf namelijk ook onderdeel van de echtscheidingsprocedure. Als Logan Roy in Succession gewoon zijn huwelijksvoorwaarden op een rijtje had, dan had zijn ex-vrouw nooit recht gehad op de aandelen in Waystar Royco. Bovendien hadden zijn kinderen dan ook nooit de kans gekregen om Logan keihard te saboteren.

Wat is je levensdoel?

Een fundamentele vraag die je eigenlijk altijd moet stellen aan jezelf: “Wat is je levensdoel?“. Als je levensdoel is om rijk te worden, dan hopen we dat je liever vroeger dan later achter je oren begint te krabben. In Succession is duidelijk te zien dat alle narcistische personages geen enkel levensdoel hebben, behalve de CEO-status van hun vader overnemen. Iedereen in de serie lijkt een beetje bekneld te zitten in een bijzondere vorm van een trauma. Het is om ‘echte geluk’ na te streven van enorm belang dat je een groter levensdoel voor ogen hebt, zodat je weet waar je naartoe wilt en welke stappen je moet zetten om dat doel te bereiken.

Gedurende de serie gooit Logan er een paar one-lines uit waar je uren naar kunt luisteren. Dit zijn volgens HBO zelf de beste:

Source:
LEES OOK
Catalaanse get-a-away met Elke Spa Hotel
De Costa Brava; Catalaans voor ‘ruige, wilde kust’. Maar dat is niet het enige wat-ie te bieden heeft. Denk aan authentieke kustplaatsjes, strand, ontspanning, activiteiten, cultuur en…