Zo maak je een carriereswitch

CREDITS: Bethany Legg

“Moet ik dit de rest van me leven doen?”. Diepe zucht. Jouw werkelijkheid van een dream job komt niet overeen met de baan die je nu hebt. De honderden verantwoordelijkheden en verplichtingen geven jou niet de vrijheid die je graag wilt. Er moet een nieuwe uitdaging komen, een totale switch, totaal iets nieuws.

Je wilt: ‘iets nuttigs doen’, ‘betekenisvol werk doen’, ‘meer geld verdienen’. Het dwarrelt allemaal in jou koppie. Jij hebt het gevoel dat het probleem bij jouw carrière ligt en wilt daar verandering in maken. Het is tijd voor een carrièreswitch.

Hoe maak ik een carrièreswitch?

Wanneer jij jezelf eens goed hebt aangekeken in de spiegel en het besluit hebt genomen dat er iets moet veranderen in jou leven op carrièregebied is het tijd voor de eerste stap. Stel jezelf de vraag: wat wil ik nu echt? Het is tijd voor een serieuze zoektocht naar waar jouw hartje sneller van gaat kloppen op het gebied van carrière. Een pittige vraag waarbij je echt uit de comfort zone moet stappen.

Nog lastiger: het daadwerkelijk uitvoeren van je carrièreswitch.

Foto: LinkedIn Sales Navigator

Stap uit je comfort zone

Blijf niet hangen in je dagelijkse sleur. Je moet jezelf niet voor de gek houden met alle twijfels die je hebt bij je huidige baan. Het zorgt ervoor dat je het risico loopt om in een neerwaartse spiraal terecht te komen en dat is een echte no go. Jij moet ervoor gaan zorgen dat je nu eindelijk uit je comfort zone gaat stappen. De plek waar je bekend bent, weet wat je te wachten staat en weet wat jouw rol is. Het is een vertrouwde plek waarin in principe niks mis gaat. Toch voel je dat dit niet de plek is waar jij tot je pensioen blijft hangen.

Uit je comfort zone stappen betekent dat je even alle controle kwijt raakt. Het zorgt voor allerlei twijfels, ineens ben je in een wereld die je niet kent. Het zorgt misschien voor dat je onzeker wordt. Maar denk aan het aller belangrijkste van deze stap: het brengt je meer geluk en voldoening. Zonder uit jouw comfort zone te stappen bereik je niet naar wat je verlangt.

Geluk gaan beproeven in een ander beroep

De beslissing is officieel genomen: je gaat een carrièreswitch maken. Je bent uit je vertrouwde omgeving gestapt en moet nu gaan onderzoeken wat je echt wilt. Zelfonderzoek, lef, fantasie en moed zijn de ingrediënten voor het zoeken naar een nieuwe baan.

Het begint allemaal bij zelfonderzoek, waarbij je aan verschillende aspecten moet denken. Geen makkelijke uitdaging, want het vergt inspanning en moeite om antwoord te vinden op de vragen. Daarom hoef je het ook niet alleen te doen, schakel vrienden of een loopbaan adviseur in als je in de knoop raakt of advies wilt.

De aspecten die van belang zijn bij het zoeken naar jou dream job.

Wensen: wat wil ik? Capaciteiten: wat kan ik? Zingeving: wat is mijn doel in het leven? Identiteit: wie ben ik en wat past bij mij? Waarden: welke levens- en werkwaarden heb ik? Angsten: wat houdt mij tegen?

 

De laatste stap

Je hebt op een rijtje wat je wilt. Het is daarom tijd om keuzes te maken en stappen te gaan zetten. Dagdromen zorgt niet voor geld in het laatje. Daarom is het belangrijk om nu écht actie te gaan ondernemen. Maak keuzes, praat met je netwerk, onderzoek de mogelijkheden op de arbeidsmarkt, blijf vertrouwen in je wensen en ga solliciteren!

Foto: rawpixel
Total
7
Share