Wat ambitieus zijn met je doet

CREDITS: Andrew Worley

Ambitieus. Het woord dat iedereen hoe dan ook ooit eens heeft laten vallen in een gesprek. Of het nu tijdens een sollicitatie, in een motivatie of tijdens je eerste date was. Een flinke dosis ambitie leidt (vaak) tot succes. Ambitieuze mensen durven uitdagingen aan te nemen, en kei hard te knokken voor verbeteringen en ontwikkelingen. De top van ambitieus zijn: het maximale uit jezelf halen, kneiterhard werken om uiteindelijk jouw doelen met succes behalen.

Ambitieus zijn

Even op een rijtje: wat betekent ambitieus zijn?

Personen met ambitie stellen zichzelf een duidelijk doel. Een doel waarvan ze de lat enorm hoog leggen. Doorzettingsvermogen, lef, enthousiasme, hard en lang doorwerken zijn de juiste ingrediënten hiervoor. Stilzitten behoort hier niet bij. De drang om altijd beter en meer te willen is volop aanwezig en daar wordt ook de meeste aandacht aan gegeven én gevraagd. Je wilt natuurlijk wel een beetje erkenning voor al je harde werk…

De ambitie dat door je bloed stroomt heeft ervoor gezorgd dat je je doelen op je lijstje kunt afvinken. Check. Voornamelijk op persoonlijk gebied als het streven naar sportief succes, vakkennis of roem. Ambitie is het nastreven naar doelen als erkenning, invloed, succes, macht en kennis. Je wilt iets creëren, bezitten of bereiken. That’s all.

Voordelen van ambitieus zijn

De kracht van ambitieus zijn zit hem in ijverig, doelgericht en met veel energie te werk gaan. Non-stop doorgaan. ’s Avonds nog even iets onderzoeken, en voor je het weet is het weer twee uur ’s nachts. Ambitieus zijn leidt (vaak) tot vernieuwing. Het beste uit jezelf halen waardoor de ambitieuze wezen zich focussen op een andere doelgroep, nieuw product ontwikkelen of het gat in de markt zien. De juiste drive zorgt voor de kracht om gedisciplineerd aan de slag te gaan. En die drive is kan behoorlijk aangenaam zijn.

Foto: rawpixel

De keerzijde van ambitieus aangelegd zijn

Constant ambitieus te werk gaan kan ook leiden tot negatieve gevolgen. Je wordt opdringerig, zoekt constant naar erkenning én roem. Rusteloosheid speelt op of hunkering naar macht. Té ambitieus zijn is niet oké, en kan zelfs voor de nodige damage zorgen… Zorg ervoor dat je ambitieuze houding niet de overhand krijgt. Het kan zomaar zijn dat het jezelf en je omgeving gaat beïnvloeden. Dat wil je niet.

Is ambitieus zijn verkeerd dan?

Zeer zeker niet. Ambitie kan leiden tot het behalen van je mooiste doelen. Het kan andere inspireren en aansporen. Mits het een aangename dosis ambitie is. Het moment dat je gaat overdrijven is de tijd rijp om een goed gesprek met jezelf aan te gaan. Zorg ervoor dat er altijd een goede balans is tussen productief, ijverig en met veel energie te werk gaan. Maar sla nooit door. Blijf eerlijk, realistisch en denk goed na over wat jouw doelen zijn. Zodat je deze op een productie, energierijke manier kunt verwezenlijken, zonder andere hierdoor in de weg te zitten.

Foto: Andrik Langfield
Total
0
Share