Onderzoek wijst uit: nachtbrakers zijn slimmer!

Sla jij dat laatste biertje ook nooit af wanneer je eigenlijk naar huis zou moeten? Sta jij ook veel te vaak tot laat in de kroeg? Of wil je nog net die aflevering van 45 minuten afkijken? Dan heb ik goed nieuws voor je. Het is namelijk bewezen: nachtbrakers blijken intelligenter te zijn dan vroege vogels!

Onderzoek

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die laat naar bed gaan en ’s ochtends laat opstaan, over het algemeen slimmer zijn dan mensen die vroeg gaan slapen en ook weer vroeg opstaan. Dit blijkt uit onderzoek onder leiding van Satoshi Kanazawa, een psycholoog aan de London School of Economics and Political Science.

Het onderzoek toont aan dat mensen op doordeweekse dagen met gemiddeld een IQ van minder dan 75 rond 23:30 naar bed gaan en mensen met een IQ van 125 of hoger pas na 00:30. Ook in de weekenden houden de slimmeriken het langer vol en liggen ze vaak niet voor 02:00 uur te pitten. Je slaapritme en mate van intelligentie hebben dus zeker wel met elkaar te maken!

Onze hersenen zijn getraind om een bepaald slaappatroon te volgen, maar slimme mensen verzetten zich hier onbewust tegen. Door ’s nachts langer door te gaan ontvangen zij andere prikkels. Vaak zijn deze mensen creatiever, nieuwsgierig, flexibel en daarom uiteindelijk in hun carrière ook succesvoller. Iets om te onthouden wanneer je twijfelt of je toch nog één biertje zal blijven doen…

Uitslapen

Goed nieuws toch? En we hebben nog meer. Want ook hoelang je uitslaapt heeft te maken met hoe intelligent je bent. Hoe langer jij ‘s ochtends op je bed ligt, hoe slimmer je blijkt te zijn. Oké, slimme mensen staan doordeweeks toch nog voor 08:00 uur op, maar in het weekend mag je gewoon tot minstens 11:00 uur blijven liggen.
Daarbij komt dat mensen die vroeg opstaan ook vroeg pieken en daardoor na de lunch vaak al een dipje krijgen. Daar hebben wij uitslapers dan weer geen last van!

Bedankt wetenschap, voor het verantwoorden van onze soms luie gewoontes…

 

Total
1
Share