Goed nieuws: werknemers mogen steeds vaker onbeperkt vakantiedagen opnemen

CREDITS: Marc Mueller

newsMisschien is er wel een causaal verband tussen vrijheid en creativiteit en dan is de ideale oplossing: onbeperkt vakantiedagen opnemen. Nederlandse bedrijven zoals Bynder en Helloprint hebben deze regeling al een tijdje geleden toegepast. En zijn meer dan tevreden. Sprout deed onderzoek naar de houding van werknemers tegenover de nieuwe trend in het bedrijfsleven. Daar kwamen interessante antwoorden uit, voor zowel ondernemers als voor werknemers. Om maar wat voorbeelden te geven: “Medewerkers worden gelukkiger naarmate ze meer autonomie en verantwoordelijkheid kunnen nemen” en “Het getuigt van vertrouwen en stimuleert de zelfstandigheid van de medewerkers”.

Onbeperkt vakantiedagen opnemen

Het lijkt toch wel een risico hoor je werknemers deze optie voorschotelen. Toch vinden ondernemers het een steeds serieuzere optie worden om in te voeren. Hans Scheffer, oprichter van het bedrijf Helloprint, geeft aan als ondernemer: “Het gaat ook niet om vakanties of vrije dagen, maar om je werk zo in te richten dat het goed past bij jouw leven. Dat laagje van flexibiliteit, dat is prettig voor mensen.” Er komt wel een kanttekening bij: dit systeem werkt niet bij een supermarkt die werkt met kassapersoneel. Het is meer voor bedrijven die veel betrokkenheid vragen van hun personeel.

Foto: 889520

De angst dat werknemers er tussenuit knijpen voor een aantal maanden kan de prullenbak in, volgens Willem van Roosmalen. Hij is de eigenaar van de recruitmentstartup Homerun en drukt op het feit dat goede, verantwoordelijke werknemers key zijn. Zo vertelt hij tegen Sprout: “Deze regeling werkt als je een team hebt waarbij werknemers niet de behoefte hebben misbruik te maken van de situatie, maar een hart hebben voor de zaak“.

Cijfers

De afgelopen jaren zijn het aantal vacatures met onbeperkt aantal vakantiedagen flink toegenomen. Zo zijn er in Duitsland net zowel openstaande vacatures als hier in Nederland. Terwijl de economie in Duitsland toch wel een klein stukje groter is. Ook Frankrijk is nog niet zover als Nederland met dit concept. Daar stonden het afeglopen jaar 81 vacatures open tegenover 300 in Nederland. De afgelopen twaalf maanden zijn de vacatures met 88% toegenomen.

Foto: John O’Nolan

 

Total
0
Share