De een vindt het geweldig, de ander doodeng: spreken in het openbaar. Eén op de vier mensen geeft aan spreken in het openbaar eng te vinden en doet het dan ook niet graag. Ook al zal je waarschijnlijk geen TED Talk hoeven te geven, iedereen moet een keer een presentatie op het werk geven of een speech op een feestje.
De oorzaak van spreekangst komt van binnenuit: het is de angst dat je ego beschadigd wordt en je voor gek staat. En dat is niet gek, want als gentleman wil je nou eenmaal graag klasse uitstralen en daar hoort falen natuurlijk niet bij. En juist daarom is het een belangrijke skill om zelfverzekerd te kunnen presenteren. Daar hoort spreken in het openbaar nou eenmaal bij. Het is een essentiële vaardigheid die je helpt in je carrière. Daarom zetten wij de handigste tips voor je op een rijtje.
Tips om beter te leren speechen
Weet waar je over praat
Als jij wordt gevraagd voor een presentatie, is dat een compliment. Jij bent degene die er anderen iets over moet kunnen vertellen. Zorg dus ook dat je dit kan! Zorg dat je alles weet wat je nodig zou kunnen hebben. Dit zorgt er voor dat jij niet voor het blok staat als je geen antwoord weet op bepaalde vragen en het geeft je een veilig gevoel. Als je veel kennis over het onderwerp hebt, voel je je waarschijnlijk een stuk zekerder over je zaak.
Irrationele gedachten
Spreekangst komt vaak voort uit irrationele gedachten. “Ik vergeet alles wat ik moet zeggen”, “Het publiek vindt mij niet interessant”, “Ze kunnen zien hoe bang ik ben”. Herkenbaar? Dit is allemaal onzin, maar tegen jezelf zeggen dat het onzin is, geloof je vaak toch niet. Daarom moet je jezelf uitdagen deze gedachten om te zetten in iets positiefs. Irrationele gedachten betekenen dat deze gedachten niet realistisch zijn. Uit ervaringen of uit cognitief denken kan je zelf ook wel bedenken dat jouw publiek je echt niet gaat uitlachen. Het is een lastige opdracht, maar door terug te denken naar realistische gebeurtenissen of naar eerdere ervaringen kan je je gedachten omzetten in iets positiefs. Als iemand anders presenteert vind jij hun ook niet stom, toch? Deze gedachten helpen je realistisch te denken en de angstige gedachten te verminderen.
Focus op communiceren in plaats van presenteren
Focus op wat echt belangrijk is. Namelijk jouw boodschap overbrengen op het publiek. Jij wil graag vertellen over jouw idee, dus dat is het enige wat echt belangrijk is. Het gaat er niet om dat jij een mega goede spetterende presentatie neerzet, maar dat het publiek jouw boodschap begrijpt en mee kan denken over jouw idee. Focus je daarom dus op communiceren in plaats van presenteren.
Neem de tijd
Het is jouw presentatie dus je mag alle tijd nemen die je nodig hebt. Doe dit ook! Je hoeft niet alle informatie die je erdoorheen wil drukken in een rap tempo op te lezen. Het helpt juist als je af en toe stiltes laat vallen en tijd voor jezelf neemt even bij te komen. Deze stiltes geven jou de tijd tot rust te komen en het publiek de tijd om na te denken over wat er zojuist gezegd is. In de meeste gevallen dekt het juist de lading van jouw woorden.
Het publiek is je vriend
Onthoud dat het publiek er niet zit om jou te bekritiseren en af te kraken. Zij zijn oprecht geïnteresseerd in jouw verhaal en willen zelf graag iets leren. Hun aandacht heb je sowieso: het publiek is je vriend. Het kan helpen gezichten te zoeken in het publiek die jou aandachtig en vriendelijk aankijken. Dit stelt jou gerust en komt voor degene die je aankijkt sympathiek over.
Oefenen, oefenen, oefenen
De grootste angst van mensen die niet durven te spreken in het openbaar is dat ze plotseling alles vergeten. Oefenen kan dit verhelpen. Oefen je presentatie enkele keren hardop, zodat je weet wat je gaat zeggen. Schrijf de belangrijkste onderwerpen waar je het over wil hebben op en zorg dat je deze hardop achter elkaar uit kan spreken. Rondom deze onderwerpen zou jij uit jezelf je verhaal in eigen woorden moeten kunnen vertellen. Ga geen volledige verhalen uit je hoofd leren, dit komt ongeloofwaardig over en vergroot juist de kans dat je delen van je verhaal vergeet.
Grijp elke kans aan
Oefening baart kunst – dit geldt ook voor spreken in het openbaar. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt. Ook al wil je dit helemaal niet horen is dit toch onze laatste tip: doe het zo vaak mogelijk. Grijp iedere kans aan om een presentatie te geven. Groot of klein, op je werk of op een verjaardag, bied jezelf vrijwillig aan en geloof me, het gaat iedere keer een stukje beter.
Het belangrijkste bij spreken in het openbaar is dat je jezelf blijft. Spreek vanuit jezelf, je eigen mening en wat je daadwerkelijk zelf vindt. En hoe vaker je het doet, hoe beter je wordt. Dus voor je het weet sta je zelfs gráág op dat podium – vol zelfvertrouwen te presenteren.