‘s Werelds beste en drukste CEO’s hebben evenveel tijd als jij, maar nog steeds krijgen zij meer gedaan. Hoe? Dat wordt hier even haarfijn uitgelegd. De vier grootste ondernemers van de wereld hebben ieder hun eigen manier van effectief werken waar jij misschien wel wat aan zou kunnen hebben.
Zo deel jij jouw 24 uur beter in
Zoals Benjamin Franklin ooit zei: ‘Time is money‘. Tijd is één van de belangrijkste dingen in het leven waarbij iedereen mee geconfronteerd wordt op de werkvloer. Voor ‘s werelds grootste CEO’s is time management juist een simpele kwestie die op een juiste manier opgelost kan worden.
Dus denk jij: ik kan die 24 uur van mij wel beter benutten? Let dan op de volgende vier ondernemers. Hoe zij, de drukste bestuursvoorzitters van de wereld, elke dag weer meer gedaan krijgen.

Elon Musk deelt zijn dagdelen in 5 minuten
De oprichter van Tesla en SpaceX spendeert een volle werkweek in beide bedrijven. Hij deelt zijn dagdelen in vijf minuten en telefoneert zo min mogelijk. Wanneer Elon Musk eenmaal is begonnen aan zijn dag, zet hij een schema in van tijdsloten van vijf minuten. Hij werkt zo’n 85 tot 100 uur in de week. Om op schema te blijven laat hij alle telefoontjes voorbij gaan en heeft hij een obsceen e-mail adres wat er voor zorgt dat zijn mailbox niet helemaal volloopt. Daarnaast plant hij zijn lunch van vijf minuten tijdens een vergadering. Minder eten, meer doen dus.
Richard Branson houdt vergaderingen tot 10 minuten of minder
Richard Branson, eigenaar van Virgin, wordt vaak bekritiseerd over zijn werkwijze. Hij heeft geen eigen hoofdkantoor, heeft geen idee hoe hij een computer aan moet zetten (al zal dit wel gechargeerd zijn) en houdt hij weinig tot geen vergaderingen. Dit laatste is een bewuste keuze; hij vertelt namelijk dat veel tijd wordt verspild aan vergaderingen. “Agenda’s worden vergeten, onderwerpen gaan mis en mensen raken afgeleid”, aldus ondernemer Branson. Hij snapt niet dat besproken onderwerpen meer dan tien minuten moeten duren, terwijl dit volgens hem in minder dan vijf minuten kan. Om dit te bevorderen zorgt hij er ook voor dat de werknemers in een vergadering staan, wat een fysieke herinnering geeft dat ze een korte tijd hebben. Kortom; houdt het kort of sla die ene vergadering maar een keer over.
Dan Mall doet zijn belangrijkste werk als eerst in de ochtend
Gedragspsycholoog Dan Ariely legt uit dat de meeste ondernemers de eerste twee uur van de dag doorbrengen op zaken die niet zulke hoge cognitieve capaciteit nodig hebben (zoals het bijhouden van sociale media). Echter zijn de eerste twee uur van de dag het meest productief waardoor hier juist belangrijke taken verricht kunnen worden. Voor Superbooker CEO Dan Mall is het afdekken van de eerste twee uur aan het begin van elke dag het zinvolste voor zijn werk. Dit betekent geen e-mail, geen vergaderingen en geen telefoontjes voordat er zinvol werk is gedaan. Dus pak de eerste twee uur van de dag en ga vol aan de bak in plaats van nog na de snooze knop even om te draaien.
Andy Groves zet een deadline voor het einde van zijn werkdag
“My day ends when I’m tired and ready to go home… There is always more to be done, more that should be done, always more than can be done”, vertelt Andy Groves. Hij zegt dat hij om half zeven zijn kantoor verlaat om op tijd thuis te zijn voor het eten met zijn familie. Hij dwingt zichzelf als het ware om meer te doen op een dag. Wanneer je deadlines inzet, dwing je jezelf om meer af te krijgen wat zorgt voor een hogere productiviteit. Misschien dat je de volgende keer dan niet je avondeten hoeft op te warmen in de magnetron.