Zo herken je ‘m, de seriedater

CREDITS: Mike Wilson

Maandag met Klaartje, dinsdag met Emma en donderdag met Ashley. En de matches blijven toenemen. Want waarom zou je jezelf vastleggen aan één persoon, als je elke avond iets nieuws kan proberen? Tegenwoordig zit het allemaal net iets anders in de liefde. Times are changing. Waar je vroeger je droomvrouw tegenkwam terwijl je op zondagochtend met je ouders in de kerk zat, is er een grote kans dat je haar nu op een zaterdagnacht tegenkomt na een biertje of twaalf. Op Tinder, terwijl je al in je bed ligt.

Waar je vroeger na twintig dates voor het eerst een kus op de wang mocht ontvangen, heb je nu meestal geen ring meer nodig om haar je bed in te krijgen. En bij veranderende tijden, horen veranderende mentaliteiten. Iedere vriendengroep heeft er wel een, je kent hem wel en misschien ben jij hem zelf wel: de seriedater.

Het ontstaan van een nieuw ras: de seriedater

De geboorte van de seriedater

Hij is ergens ontstaan in de 21e eeuw, denken wij. Ergens tussen de uitvinding van MSN en Tinder in. Waar hij eerst onder de oppervlakte sudderde, hebben datingapps hem tot zijn ware kracht laten pieken. De seriedater heeft namelijk door deze apps een overvloed aan mogelijkheden gekregen tot zijn welbekende dates. Het zijn immers barre tijden om op zoek te gaan naar een serieuze relatie: dates zijn de nieuwe liefde voor deze man.

Het was vroeger not done om op latere leeftijd nog als single door het leven te gaan. Als je zelf geen vrouw kon vinden, regelden je ouders er wel een voor je. Je moest vanaf je twintigste gewoon geloven aan huisje boompje beestje.

Tegenwoordig is dit allemaal net wat anders. We hoeven niet meer in een relatie te zitten om gezien te worden als een geslaagd persoon. Dit kan ook allemaal zonder dat je getrouwd bent. Studie komt op de eerste plek, dan pas een relatie. Doordat we met zijn alle langer vrijgezel blijven is het daten enorm populair geworden. Daten gaat dan meestal ook niet meer over het zoeken van de juiste partner, maar meer om het tegenkomen van een goede bedpartner. En met resultaat: ontelbaar veel hook-ups worden geregeld via apps als Tinder.

Zo herken je hem

Het Urban Dictonary beschrijft de seriedater als volgt:

“One who engages in the process of systematically dating an obscene amount people in short span of time. This definition encompasses but is not limited to internet dating, bar dating, long distance flirtations, phone service dating, blind dating, expiration dating, match making, one night stands, friends with benefits, and personal ad surfing. Can be considered a politically correct alternative to word ‘player’ both with and without a negative connotation.”

Er zijn zo wel mannelijke als vrouwelijke seriedaters. Voor het gemak hebben we besloten een paar kenmerken op een rijtje te zetten zodat jij erachter kan komen of je in de gevarenzone zit.

Een seriedater blijft het liefst zo lang mogelijk hangen in de honeymoonphase: samen leuke dingen doen, goede seks en vooral veel appen. Maar zodra er woorden vallen als ‘schoonouders’ of ‘vrienden ontmoeten’, of zelfs ‘double date’ zul je al snel ontdekken dat deze woorden kippenvel en koude rillingen bezorgen. De seriedater staat namelijk voornamelijk bekend om zijn bindingsangst: zodra dingen te serieus worden zal dit leiden tot een ‘Adíos amigos’.

De gemiddelde seriedater is hoogopgeleid, tussen de 21 en 35 jaar en is tevreden met zijn uiterlijk. Met als resultaat een redelijk opgebouwd ego. Groot genoeg om de uitdaging van meerdere vrouwen tegelijkertijd aan te durven in ieder geval. And we can’t blame him: de meeste dromen van een ander schatje in ieder stadje. Of in zijn geval tien in hetzelfde stadje. Meestal ontstaat deze seriedater door slechte ervaringen met relaties: bijvoorbeeld door een keer flink gedumpt te zijn. Trauma’s liggen immers meestal ten grondslag van bindingsangst, en bindingsangst is wat deze kanjer tot zijn dates doet drijven. Daarnaast heeft hij meestal een druk sociaal leven met veel vrienden en mensen om hem heen.

Weet wat je date

Kom jij nu tot de schrikbarende conclusie dat de meeste van deze dingen op jou van toepassing zijn? Dat hoeft helemaal niks slechts te zijn: het kan behoorlijk vermakelijk zijn om even lekker je gang te kunnen gaan. Maar kijk wel uit: seriedaten is alleen leuk als het tijdelijk is. Het wordt op een bepaald punt gegarandeerd vermoeiend om al deze contacten te onderhouden. Uiteindelijk ga je sowieso verlangen naar meer dan een oppervlakkige cupcake phase die nergens toe leidt. En dan wil je niet al haar vriendinnen gehad hebben wanneer je eindelijk de ware ontmoet. Wordt een beetje awkward tijdens verjaardagen dan.

Foto: Freestocks.org
Total
1
Share