Zo laat een overwerkcultuur je leven niet verpesten

Een beetje werkdruk is helemaal niet erg. Even focussen, keihard gas geven en voor je het weet heb je weer een deal binnen. Maar als je regelmatig werkdruk ervaart, wordt het toch tijd dat je even stilstaat. We leven in een overwerkcultuur en dit vinden we hartstikke normaal. Maar is dat het ook?

Overwerkcultuur: normaal of belachelijk?

Puur omdat we met z’n allen gewend zijn keihard, veel en vooral lang te werken, betekent dat niet dat het normaal is. We maken het liefst minstens 10 uur per dag, werken als het kan ‘s avonds nog ‘even’ door en moeten afspraken maanden van te voren in plannen, omdat onze agenda bomvol zit. De gemiddelde werknemer werkt volgens onderzoek 9,5 uur per week meer dan afgesproken is in het contract!

De overwerkcultuur is ontstaan vanuit de gedachte: ‘hoe meer je werkt, hoe beter het is voor een bedrijf’. Overwerken toont aan dat je er als werknemer toe doet en dat je ambitie hebt. Daarom wordt het vaak gezien als iets positiefs. Zeker in een tijd van economische onzekerheid, is het voor veel mensen belangrijk om positief op te vallen.

We horen steeds vaker hoe slecht de overwerkcultuur is. Te veel overwerken zorgt voor depressies, burn-outs, problemen in je privéleven en bovendien heeft een bedrijf er ook niet veel aan. Na acht uur is je concentratie niet meer zo goed als het was. Alle uren die je overwerkt ben je veel minder productief, waardoor werken meer tijd en energie kost. Die overwerkuren zijn dus helemaal niet zo nuttig. Het beste is dus om alles in die 8 uur per dag te proppen. Oké niet proppen, maar door een goed en realistisch tijdschema te maken kom je waarschijnlijk heel ver – én hoef je nooit over te werken. Of was het toch maar 6 uur?

Realistisch

Maak een realistisch tijdschema. Niemand kan van 9 tot 6 in opperste concentratie taken uitvoeren. Houd rekening met lunchpauze, tijd om je mail te beantwoorden, tijd om met je collega’s te kletsen over zowel werkgerelateerde als andere zaken en besef dat je heus wel een keer je Facebook checkt. Reken ongeveer een uur in totaal aan minder productiviteit. Simpelweg omdat de mens niet gemaakt is om zich 8 uur achter elkaar te concentreren. Onderzoek bewijst zelfs dat meer dan 40 uur per week werken totaal nutteloos is. 

Concentratieboog

Zoals zojuist gezegd, niemand heeft de concentratieboog om 8 uur achter elkaar opperst geconcentreerd te werk te gaan. De meeste mensen zijn ‘s ochtends het meest productief. Zoek dit uit voor jezelf: werk jij het lekkerst als je net op kantoor bent? Of kom je pas na de lunch echt op gang? Plan de belangrijkste dingen die de meeste concentratie nodig hebben in in deze uurtjes.

Tijdschema

Wanneer je weet wanneer jouw concentratieboog op z’n best is en je weet hoeveel tijd je kwijt bent aan ‘kletsen met collega’s’ wordt het tijd dat je dat tijdschema dus echt gaat maken. Je hebt waarschijnlijk al een aantal deadlines en afspraken staan – zorg dat het voor jou helder is wat er aan het einde van de week af moet zijn. Maak een tijdschema waar je je aan kan houden (zie punt 1). Het zal je goed doen als je merkt dat je alles gewoon netjes binnen de 8 uur afkrijgt. Wij hebben al eens eerder verteld over hoe de beste ondernemers hun 24 uur efficiënt in delen – leer er iets van!

Relax

En ten slotte, relax een beetje. Mocht je een keer een halfuurtje langer op kantoor zitten – helemaal geen probleem. Maar pas wel op. Niemand wordt leuker van overwerken. Je bent ook veel minder effectief en efficiënt aan het werk wanneer je overwerkt. Uiteindelijk haalt het veel minder uit, dan dat je gewoon lekker naar huis gaat, je bezig houdt met andere, leuke dingen en de volgende dag weer fris en fruitig op kantoor zit. Meer productiviteit gegarandeerd.

Total
5
Share