Dit is waarom muziek maken zo goed voor je is!

De muzikanten onder ons zullen het beamen: een muziekinstrument bespelen is gewoonweg héérlijk. Die hoeven wij niet meer te overtuigen om muziek te gaan maken. Voor de mannen die het niet doen: onderzoek wijst uit dat het bespelen van een instrument gelijk is aan een full-body workout. Muziek stimuleert het brein én doet dat dieper dan menig ander intellectueel, creatief of fysiek streven. Speel je dus gitaar, piano of klarinet? Dan ben je meer dan goed bezig. Niet alleen de vrouwen vinden het romantisch, je wordt er ook nog eens slimmer van.

Deze korte animatiefilm van TED-Ed legt uit waarom het spelen van muziek het brein meer ten goede komt dan welke andere activiteit dan ook.

Muziek spelen

Het bespelen van een instrument activeert vrijwel elk gebied in de hersenen in één keer. En zoals bij iedere andere training versterkt gedisciplineerde oefening de kwaliteiten waar je op oefent, in de geval de hersenen dus. Daardoor kunnen musici de kracht van hun hersenen toepassen op andere activiteiten. Met het bespelen van muziek sla je dus een aantal vliegen in één klap. De verschillende activiteiten die musici trainen, helpen hen om problemen effectiever en creatiever op te lossen. Zowel problemen in een academische setting als problemen in een sociale context.

Emotionele inhoud

Omdat muziek maken helpt bij het begrijpen van een emotionele inhoud en teksten, zijn muzikanten vaak goed in bepaalde taken. Taken zoals plannen, strategieën bedenken en een oog voor detail behouden. Door al in je jeugd muziek te gaan maken, wordt je geheugen vanaf het begin getraind. Het heeft een impact op het geheugensysteem. je herinneringen worden effectiever opgeslagen en opgehaald.

Tags

Uit onderzoek is gebleken dat muzikanten hun sterk verbonden brein gebruiken om elk geheugen een bepaalde tag te geven. Dit is een soort activiteit in je hersenen die je helpt om orde op zaken te stellen. Je brein geeft tags aan de emotionele inhoud van het lied, aan de audio die binnenkomt en aan verbindingen die worden gelegd. Eigenlijk net zoals een goede zoekmachine doet.

Mocht je dus twijfelen: je bent nooit te laat om iets te leren. We willen je niet stimuleren om thuis op de bank naar muziek te luisteren in plaats van naar de sportschool gaan, totaal niet. Blijf je favoriete muziek luisteren en probeer het ook eens zelf te maken. Het zal je helpen, dat hoeven we nu niet meer uit te leggen.

 

Total
38
Share