Bewezen: meer dan 40 uur in de week werken is zinloos

Wie acht uur op een kantoor zit, werkt maar drie uur effectief. De rest van de tijd wordt gespendeerd aan het lezen van het nieuws, nog effe scrollen over de Instagrampagina, het eten van je broodje carpaccio en kletsen met collega’s over hoe je je weer hebt misdragen in het afgelopen weekend. Lange werkweken van meer dan 40 uur zijn dus eigenlijk niet goed voor een mens. En dit is waarom…

Waarom meer dan 40 uur in de week werken zinloos is

Als je meer dan 40 uur in de week werkt, zorgt dat juist averechts voor de productiviteit. Er is namelijk gebleken dat wij mensen maar 20 minuten achter elkaar kunnen concentreren en met moeite de tien seconden halen om ons te focussen op één taak. Het kan op een bepaalt punt zorgen voor gezondheidsklachten op sociaal, fysiek, mentaal én emotioneel gebied. Het blijkt zelfs dat alle uren die je na 40 á 50 uur in de werkweek maakt, weinig extra output levert. Dag extra inspanning!

Meer kans op ziektes

Uit een studie dat is afgenomen onder 600.000 werknemers in Europa en de Verenigde Staten blijkt dat meer dan 40 uur werken in de week, kan zorgen voor meer ziekten. Deze personen die onderzocht waren, hadden meer kans op een beroerte en meer kans op hart- en vaatziekten. Je bent gewaarschuwd…

Slaaptekort

Die werkuren die jij als werknemer toch nog effe extra in de week pakt, omdat je baas het zo lief vraagt, kan ook zorgen voor heel wat slaaptekort. Die tijd die je langer werkt, gaat ten koste van de tijd om te herstellen. Door een onderzoek werd geconcludeerd dat hardwerkende werknemers, die gemiddeld zes uur sliepen, gemiddeld ander halfuur langer werken dan werknemers die meer slaap krijgen. Neem dus op zijn tijd even wat goede ontspanning.

Stress

Door de vele uren die je opneemt op werk, zorgt dat voor meer werkdruk. En die werkdruk zorgt voor meer stress. En dat ga je thuis ook voelen. Jouw lieve vriendin die thuis elke avond een maaltijd voor je op tafel zet, vindt het ook een keer leuk om samen de zelfgemaakte pompoensoep te eten met de daar bijhorende wijn. Het aantal oplopende uren kan dus ook zorgen voor relatieproblemen, zowel bij je vriendin als bij je vriendengroep.

We leven al lang niet meer in het tijdperk van net na de Tweede Wereldoorlog, waarbij lopendebandwerk een streven was. Toch denken we dat, als we meer dan 40 uur in de week werken, voor meer productiviteit zorgt. Lange uren maken doen we eigenlijk alleen maar voor onszelf, om iets te bewijzen. Als je dus meer dan 50 uur in de week werkt, komt dat overeen met 40 uur in de week werken. Vraag jezelf de volgende keer eens af of dat ene werkje niet gewoon tot morgen kan wachten. Wij zijn geen computers die constant maar door kunnen gaan.

 

Total
1
Share