Deze vragen zou je moeten kunnen beantwoorden voor je 30e

CREDITS: Ümit Bulut

Je iets langer adolescent voelen dan gebruikelijk is zoals we weten een bediscussieerd onderwerp. Huwelijksplannen worden vaak nog even op een laag pitje gezet, net als het ouderschap. De reden? We hebben vaak voldoende mogelijkheden om langer het onderwijs te omarmen, waardoor we grote beslissingen nog even aan de kant schuiven. Maar dit hoeft niet te betekenen dat we helemaal geen aandacht meer geven aan de grote vragen van het leven. Dus als je merkt dat je even wat serieuzer moet zijn, is het tijd om de studententijd even stil te leggen en even een goed gesprek met jezelf aan te gaan. Want voor je het weet ben je 30 en heb je over de volgende levensvragen nog geen moment nagedacht…

13 belangrijke zaken waar elke man mee moet kunnen dealen tegen de tijd hij 30 wordt

1. Wie en wat verdient mijn aandacht?

Het vermogen om te weten wie, wat en hoe je in de wereld aandacht besteed, zijn de belangrijkste vragen in het leven, aldus leiderschapsdeskundige Neen James. De antwoorden beïnvloeden je relaties op persoonlijk en professioneel gebied. Het bepaalt je productiviteit, de prestaties in je carrière en wat voor impact je hebt op de planeet. Attent zijn is een must, net als productief zijn. Daarom is het belangrijk om je aandacht planmatig te verdelen.

2. Wat houdt me tegen?

Die persoon die jou ooit vertelde dat je niet goed genoeg bent. Je ouders die vertelde dat een ‘echte baan’ krijgen belangrijker is dan doen waar jij je goed bij voelt. We hebben allemaal wel eens zo’n opmerking naar ons hoofd geslingerd gekregen, maar dit mag ons absoluut niet weerhouden om ons potentieel te benutten. Het zijn allemaal gebeurtenissen die leiden naar een te beschermd leven en dat beïnvloed uiteindelijk onze resultaten. Het is daarom belangrijk om je eigen verhaal te leren kennen, pas dan kun je écht actie ondernemen in het leven.

3. Ben ik tevreden met mijn leven?

Een goede manier om de balans op te maken is om eens kritisch te kijken naar de volgende aspecten: gezondheid, plezier, recreatie, familie, romantiek en seks. Hoe gelukkig ben je met deze aspecten op een schaal van nul tot tien? Wat gebeurd er als je bijvoorbeeld je gezondheid naar een tien wil opdrijven? En hoe ga je dit bereiken? Ga zitten, pak een biertje en denk hier maar eens goed over na.

4. Wat wil ik?

Nu je die 30 aan het aantikken bent, is er genoeg tijd geweest om een enorme dosis ervaring opgedaan te hebben in vrijwel elk aspect van het leven. En waarschijnlijk weet je nu ongeveer wat je wilt bereiken op carrièregebied. Maar ook met wat voor partner je wil leven, waar en hoe je jou leven wilt gaan leiden en wat je wilt gaan doen. Nu is het alleen nog tijd om daar aan te gaan werken. Wees streng voor jezelf, ga aan de slag en behaal wat je wilt behalen. Go for it!

5. Wat wil ik kunnen zeggen over mijn leven als ik 90 ben?

“Opa, hoe was je leven?” De vraag die zomaar eens gesteld zou kunnen worden, wanneer je als oude man van 90 rustig op een bankje van het ochtendzonnetje aan het genieten bent. Tja, wat is dan je antwoord? Dat je spijt hebt dat je nooit je droom hebt verwezenlijkt? Of juist dat je leven een en al opwinding en avontuur was? Het zal je goed doen om hier eens over na te denken. We mogen maar een korte tijd op deze wereldbol leven, dus je kan je wel gaan vergelijken met jan en alleman, en vervolgens negatief in het leven staan. Of je besluit gewoon om het beste van het leven te maken nu je nog steeds deze mogelijkheid hebt.

Foto: Alex Blăjan

6. Werk ik liever voor mezelf of voor anderen?

Of je nu voor een enorm groot bedrijf werkt, of met volle ambitie een eigen onderneming bent gestart. Het maakt allemaal niks uit. Behalve dat je moet doen wat werkt voor jou. Wanneer hierin de verkeerde keuze wordt gemaakt, verspil je je leven. Het is cruciaal om te doen wat past bij je waarden en hoe je in het leven staat. Stel vragen aan jezelf om hier achter te komen en vind de manier waarop jij het beste uit je leven kan halen.

7. Wat betekent een mens zijn voor mij?

Deze vraag ligt wellicht iets wat gevoelig. En dat komt omdat deze vraag een tikje persoonlijk is. We nemen trekjes van onze vaders over, of een ander mannelijk figuur in ons leven. Maar ga dit asjeblieft niet klakkeloos overnemen zonder na te denken wie jij wilt zijn in deze wereld. Het is soms complex om mens te zijn en daarom is het juist zo belangrijk om te weten wat het voor jou betekent.

8. Wie inspireert mij?

“The only way to do great work is to love what you do.” Deze wel bekende uitspraak van Steve Jobs kan zomaar jou de inspiratie bieden die jij nodig hebt. We hebben mensen nodig die ons helpen groeien als persoon. Het is niet voor niets dat we de gemiddelde som van de vijf mensen waarmee we de meeste tijd mee doorbrengen zijn. Wanneer we geïnspireerd worden, levert dit ons energie op en dat is wat we willen, toch?

9. Wat zou ik doen als ik wist dat ik niet kon falen?

Het is lastig wanneer we even niet die self confidence hebben op momenten dat dit eigenlijk wel goed zou uitkomen. Het kan een sollicitatie voor een hele toffe baan belemmeren. Of het zorgt ervoor dat je je mond dichthoudt op de momenten dat je die eigenlijk had moeten opentrekken. Het kan dus verlammend werken, faalangst. Maar laat het niet gebeuren dat je alsmaar de veilige keuze maakt. Falen is oké. Het zorgt ervoor dat je ontdekt of misschien wel iemand anders ontmoet. Maar ga ook niet altijd uit van het negatieve. De kans zit er namelijk ook dik in dat je zonder falen die droombaan in je pocket hebt!

Foto: Rene Asmussen

10. Hoe ziet leuk eruit voor mij?

Het hebben van plezier in ons leven zorgt voor een goede balans. Maar alles wat voorheen als kind, tiener of jongvolwassen zo leuk was, is wellicht niet langer meer zo leuk. Nu het leven steeds meer gefocust is op het werk, moet er niet vergeten worden om jezelf te vermaken. Het levert frisse energie op en kan heus niet zoveel kwaad als je misschien denkt. Kortom, wat doe je graag? Wat vind je leuk om te doen?

11. Wil ik trouwen?

Het huwelijksbootje instappen is iets waar veel mannen niet zozeer over twijfelen. Maar denk wel goed na. Zorg dat je partner hetzelfde wil als jij. Denk eens na over wat je leuk vind aan het huwelijk en wat niet. En wees creatief, het traditionele trouwen is heel mooi, maar ga vooral opzoek naar wat jou wensen zijn.

Foto: Mélanie Villeneuve

12. Is het ouderschap iets voor mij?

Het krijgen van een mini variant van jezelf is natuurlijk geweldig. Maar het brengt ook gebroken nachten met zich mee en zo’n acht luiers die op een dag verschoont moeten worden. Het starten van een gezinnetje gebeurt vaak zonder écht te weten of je hier klaar voor bent. Het is daarom belangrijk om een goed moment te plannen voor het krijgen van een baby, dit kan namelijk een hoop gedoe schelen.

13. Ben ik gezond?

De maandag met twee liter koffie en wat paracetamols op kantoor doorbrengen is iets wat je soort van geaccepteerd hebt na een flink weekend. Daarnaast heb je een aardig gezond leven en wordt er zo nu en dan gebruik gemaakt van het sportabonnementje. Maar dit betekent niet automatisch dat je ook gezond bent. Het is in ieder geval tijd om de balans eens op te maken en bewust te worden van hoe gezond je nu eigenlijk bent. Want nu zien we nog niks van de weinig uurtjes slaap, maar dat zal wel even anders zijn als we 50 zijn.

Foto: Aziz Acharki
Total
0
Share