Strategieen om jezelf en je bedrijf uit een sleur te krijgen

CREDITS: Foto: Stefan Stefancik

Verveel jij je als freelancer? Heb je geen idee waar je bedrijf op dit moment nou eigenlijk naartoe gaat? Het is heel gemakkelijk om vast te lopen. Tegelijkertijd is het heel normaal om momenten te hebben waarop je je gewoon niet kunt laten verleiden, motivatie voor werk verliest en ervan droomt om alles te laten gaan om bijvoorbeeld gewoon een jaar te gaan reizen. Maar gooi die handdoek nou niet meteen in de ring, want er zijn gewoon een paar zaken die je voor jezelf kunt doen, om uit die sleur te komen.

Verandering biedt weerstand

Het enige wat je hoeft te doen is een stapje terug te zetten en uit te zoeken wat je kunt veranderen. Natuurlijk, verandering biedt weerstand, maar het zorgt er wel voor dat je freelancing weer als leuk ervaart. Makkelijker gezegd dan gedaan en we kunnen ook wel begrijpen waarom het je ervan weerhoudt om bepaalde stappen te nemen.

Zonde van al de ingestoken moeite

De grootste misvatting die er is! Je verandert niet omdat je denkt dat het zonde van je tijd zal zijn. Als je voedsel op je bord hebt liggen maar je het eigenlijk niet meer op kunt, eet je ook niet door omdat je het uitgegeven geld ervan niet wil verspillen. Je leest ook geen boek verder terwijl je er eigenlijk helemaal niet van geniet, omdat je er nu toch aan begonnen bent. Je blijft niet bij je vriendin omdat je er toch al zoveel moeite in hebt gestoken. Herken deze fout, zodat het jou niet kan tegenhouden.

Angst

Verandering is niet niks, maar je zou het kunnen vermijden omdat je bang bent de controle te verliezen. Daardoor blijf je op dezelfde weg en leidt het tot geen oplossingen. Maar je kan nooit de toekomst voorspellen. Het veranderen van dingen maakt de zaken misschien nog erger, of ze worden juist alleen maar beter.

De struisvogel

Soms wil je gewoon niet de moeite nemen om echt te veranderen omdat het gewoon teveel moeite is. Het brengt extra werk met zich mee waarbij je bijvoorbeeld de confrontatie aan moet gaan met personeel en klanten of moet je heel je website omgegooid worden. Het zorgt inderdaad voor genoeg kopzorgen.

Foto: Manny Pantoja

Strategieën

Er zijn dus genoeg redenen waarom je die verandering niet inzet, maar de volgende strategiën kan jou juist helpen om uit die ene werk sleur te komen.

1. Creëer een mindmap

Hoe kinderachtig en ouderwets het ook klinkt, mandmapping zorgt er wel voor dat de beste ideeën naar boven komen. Je visualiseert voor jezelf wat kernwoorden met daar wat inspiratie omheen wat dus weer zorgt voor nieuwe ideeën. Je mag alles opschrijven, hoe banaal het ook is. Die ideeën kan je uiteindelijk filteren en tot één groot plan opzetten. Dus pak er een goed vel papier bij, stiften uit je stofferige bureaula en trommel wat collega’s op. Samen kom je namelijk nog verder.

2. Kijk naar waar je gepassioneerd over bent

Ga eens bij jezelf na waar je nou echt gepassioneerd over bent. Waarvoor kom jij elke ochtend je bed uit om met plezier te gaan doen? Als je steeds verder bent verwijderd van je passies, is het tijd om je te herinneren waarom je in de eerste plaats je bedrijf bent begonnen. Door dingen nieuw te houden, kan dat een positieve invloed hebben op het bedrijf. Natuurlijk is het eng omdat je bijvoorbeeld potentiële kanten moet buitensluiten. Maar waarna je erachter komt waar jouw passie ligt, ga je ook met passie werken voor deze merken.

3. Schrijf drie haalbare doelen op

Je hebt een gigantische mindmap in elkaar gezet en bent bij jezelf te rade gegaan waar jouw passie ligt. Nu is het beginnen aan een basisplan. Je bent er bijvoorbeeld achter gekomen dat grafisch vormgeven niks voor jou is. Ga dan nu uit van kleine, haalbare doelen. Wanneer je namelijk te grote doelen gaat stellen, zit je daar maar achter je bureau met de gedachte wat je nu allemaal moet bereiken waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Door het instellen van haalbare doelen, kan dat ontzettend krachtig zijn en zal het al snel als een sneeuwbal gaan rollen. Gewoon beginnen en die kleine stappen zetten zorgt voor een optimistische start.

4. Verander je perspectief

Natuurlijk, iedereen heeft die dagen dat je volledig leegloopt op het werk. Je bent futloos en moe maar dit is niks permanent. Geen een baan of bedrijf is perfect. Maar ga eens bij jezelf na wat je nou écht leuk vindt aan je baan en waar je gewoon echt een hekel aan hebt. Wanneer je die zaken hebt opgeschreven, kan het al antwoord geven op de zaken die je moet gaan aanpakken. Bijvoorbeeld als je een hekel hebt aan het achterna zitten van late betalingen, gebruik dan een softwaretool om het proces te automatiseren. Of, als je thuis werken veracht, sluit dan aan bij een lokale co-working ruimte. Kleine, simpele dingen die jou kunnen helpen.

5. Vakantie!

Als niet van bovenstaande helpt, boek dan jouw welverdiende vakantie. Verdwaal, ga op pad en neem eens een lange pauze zonder enig contact vanuit werk. Ook al is het een kampeertrip op Texel, je kan je gedachte even op een rijtje zetten.

Het runnen van een onderneming kan moeilijk zijn. Als de sleur betekent dat je het gewoon niet leuk vindt om een freelancer of manager te zijn, dan zou het krijgen van een fulltimebaan bij een baas gewoon het antwoord kunnen zijn op je problemen. Het is helemaal geen schande om toe te geven dat het ondernemerschap niet voor jou is weggelegd.

Foto: Robson Hatsukami
Total
1
Share