Weg met alle drukte, helemaal niks doen is goed voor je

Jezelf vervelen, het is voor veel mensen eigenlijk uit den boze. We hebben ons zelf aangepraat dat we ontzettend hard moet werken en dat we onze tijd efficiënt moeten indelen. Zodra we even een half uur niks aan het doen zijn, krijgen we een schuldgevoel. Het is een gevoel van nutteloosheid, dat we lui zijn en dat we uit elke minuut het maximale moeten halen.

Als je jezelf herkend in het bovenstaande, dan ben je waarschijnlijk ontzettend ambitieus. Niks mis mee, in tegendeel. Alleen heeft de Amerikaanse psycholoog Michael Guttridge aangetoond dat ‘tijd verspillen’ goed voor je is. Hij stelt dat je door te lummelen jezelf weer even helemaal oplaadt en daardoor word je productiever dan ooit tevoren.

Helemaal niks doen

Volgens Guttridge mag je juist trots zijn als je even helemaal niks hebt gedaan. Hij stelt dat je daarna significant beter werk aflevert en dit geldt niet alleen als je even op bank hebt gelegen. Het is ook relevant voor als je niks doet op het werk. Een van de slechtste dingen die je kan doen is lunchen achter je bureau om tijd te besparen. Het is juist beter om naar buiten te gaan, te dagdromen en dat bakje koffie te gaan halen waar je zo’n zin in hebt. Dit zal je niet alleen helpen om productiever te worden, maar ook je creativiteit zal een boost krijgen. Omdat we weten dat de werkdag van 9 tot 5 uur duurt, denken we dat we alles in acht uur moeten doen. Terwijl we feitelijk gezien het ook in drie uur af zouden kunnen krijgen. Dit legt schrijver Alex Soojung-Kim Pan uit in zijn boek REST: Why You Get More Done When You Work Less.

helemaal niks doenVervelen

Als wij ons vervelen worden we vaak irritant en chagrijnig. We gaan hangen, we staan onszelf in de weg en dan speelt dat eerder genoemde schuldgevoel weer op. Echter kan jezelf vervelen juist goed voor je zijn. Als je jezelf verveelt ga je nadenken over wat je kunt gaan doen en daardoor krijg je weer zin iets op te gaan pakken. Vervelen gebeurt niet expres, het gaat geleidelijk aan. Alleen tegenwoordig vervelen wij ons niet snel meer, omdat we elk moment dat we hebben de telefoon uit onze broekzak toveren. Hierdoor lopen we de kans mis om nieuwe ideeën op te doen. Sta je dus in de rij bij de bakker of zit je in de wachtkamer van de tandarts? Doe dan even helemaal niks en ga je even dood vervelen (niet letterlijk a.u.b.).

Het is moeilijk om even helemaal niks te doen, dat vinden wij ook. We willen productief zijn, alles uit onze tijd halen en vooral héél veel toffe artikelen schrijven. Het is een kunst om jezelf helemaal over te geven aan de verveling. Als je dat kunt, pas dan kun je niks doen en vervelen gebruiken als inspiratiebron. Laat je brein ratelen op het moment dat het even helemaal stil is.

Nog even een dingetje over het werk: grootheden als Charles Dickens, Gabriel García Márquez en Charles Darwin werkten maximaal vijf uur per dag. Deze mannen deelde hun tijd zo in dat ze tijdens het werk hun volle aandacht erbij konden houden. Misschien is dat wel de oplossing voor jou, in plaats van op het eind van de werkdag alleen maar je tijd uit te zitten.

helemaal niks doen

 

Total
0
Share