Dit is waarom de hard-to-get zo hard to get zijn

Iedereen is wel iemand in z’n leven tegen gekomen die gewoon echt even buiten zijn bereik is. We hebben het niet over ‘leagues’, maar soms is iemand die je heel erg interessant vindt gewoon even niet beschikbaar. Voor jou. En dat is interessant hè? Ook al ben je nu met iemand die je alles geeft op het gebied van liefde en streelt je ego dagelijks, toch blijft die ene persoon (die je niet kon krijgen) je altijd bij. Waarom is dat!?

Ten eerste zie je gewoon een uitdaging. Een uitdaging waarvan het resultaat misschien minder wenselijk is dan de uitdaging zelf, maar toch: je wilt dit kunnen. En weten dat het lastig is, maakt het alleen maar uitdagender. Het gevoel dat je alles moet geven om haar voor je te winnen, maakt het extra interessant.

Daarnaast stimuleert de mysterie rondom de persoon jouw gevoel om haar helemaal uit te gaan zoeken, alsof ze een moeilijke puzzel is. En dat is ze waarschijnlijk ook, komen we zo op terug.

Maar wat gaat er dan in het hoofd om van de hard-to-get?

Het gewoon een kwestie van vraag en aanbod. Mensen die gewild zijn, worden vanzelf meer gewild omdat er schaarste ontstaat. Hun reactie hierop wordt steeds cooler (lees: meer hard-to-get), wat ze nóg interessanter maakt. En de prijs kan weer omhoog!

Tot zo ver het positieve gedeelte, want er speelt ook iets duisters in ‘de hard-to-get’.

Volgens een onderzoek aan de Adelphi University, van Kirby Weinberg, is hard-to-get een hele goede strategie. Maar alleen op korte termijn. Het blijkt dat deze groep personen de dating game domineren, maar in langere relaties heel erg tegenvallen. Deze individuen zijn vaker koud, manipulatief, narcistisch, minder likeable en eigenlijk ook helemaal niet geïnteresseerd in intieme relaties. Daarnaast wordt hard-to-get spelen, volgens Weinberg, geassocieerd met de onvermogen om authentiek te zijn met anderen, laat staan met zichzelf. Graaf je dieper, dan komt dit vaak uit op moeilijkheden om zich te binden.

Oh, dat maakt ze ineens een stuk minder interessant. Toch maar goed dat je bij die, misschien iets minder spannende, schat van een meid (of man, ho eens) bent die zich helemaal emotioneel opent voor je!

Total
1
Share