Tips zodat jij een goed netwerk kunt opbouwen

CREDITS: Jessica Sysengrath

Netwerken: het gevreesde woord waarbij freelancers en afgestudeerden gewoon een bloedhekel hebben. Het roept beelden op van sombere gebeurtenissen, vieze koude buffetten en zelf bedruipende mensen die gewoon eindeloos over zichzelf willen praten. Zijn ze echt zo belangrijk? Wel, uhm, eerlijk gezegd: ja, dat zijn ze.

Het bouwen van een goed netwerk

Zaken gaan meestal over mensen. En via mensen kom je ergens binnen. Of dit nou via mond tot mond reclame is, via een contact of LinkedIn, je kunt er niet omheen. Je hebt deze contacten nodig om iets op te bouwen. Het zal dan ook moeilijk voor je zijn als je heel introvert bent, maar je kunt deze mensen gewoon niet vermijden.

Maar hoe krijg je het eigenlijk voor elkaar om het meeste uit jouw netwerk te halen? Hoe zorg je er in hemelsnaam voor dat mensen jou (zakelijk) leuk gaan vinden? No worries, door je aan deze simpele regels te houden zorgt dat ervoor dat iemand jou zal onthouden en aanbevelen aan anderen.

1. Het gaat niet over jou – het gaat over hen

De zakenwereld draait dus vooral om mensen. En bij mensen bedoel ik: de ander. Het is nu niet de tijd om alles op jou te richten. Maar als mensen inderdaad meer over je willen weten, ga ervoor. Leg kort en krachtig uit wie jij bent. Maar swing meteen terug naar hen. Stel veel, oprechte vragen, luister naar wat ze zeggen hebben en dien overeenkomstig te reageren. Deze mensen waarderen het om te zien dat jij zoveel interesse toont. En nog een tip voor erbij: spreek ze aan met hun naam! Voor deze mensen is dat het mooiste geluid wat er uit jouw mond zou kunnen komen, zo zal het ook zeker helpen om het respect van hen te verdienen.

2. Vergeet even de zaken en focus op vriendschap

Je gaat het helaas niet voor elkaar krijgen om in één avond jouw lijst met contacten volledig aan te vullen. Dit heeft veel tijd nodig. Dus concentreer je vooral op het opbouwen van een waardevol netwerk. Je moet ervoor zorgen dat je een vriendschap opbouwt. Dus lach, wees open en vriendelijk en richt je op het bouwen van relaties in plaats van het verkopen van je diensten. Als je goede vrienden maakt in het lokale bedrijfsleven, zie je vrijwel zeker de voordelen in de toekomst. Als het puntje bij het plaatje komt zou je toch alles doen voor iemand die je leuk vindt, toch?

Deze vriendschappen kan je opbouwen zoals je dat zou doen in je persoonlijke leven. Wanneer je iemand op het evenement ontmoet, kan je na deze ontmoeting even een korte, vriendelijke mail sturen. Slechts een klein beetje moeite zal ervoor zorgen dat mensen zich speciaal voelen. Ze zullen je vrijgevigheid nooit vergeten.

Foto: Hiva Sharifi

3. Luister en leer

De meeste mensen luisteren, met de bedoeling om te antwoorden. Ze wachten op de tijd wanneer het tijd is om te praten. Herkenbaar? Ja, dit egocentrische gedrag vertonen we allemaal. Maar nu is het de bedoeling om daadwerkelijk te begrijpen wat de ander te zeggen heeft. Door te luisteren kom je erachter dat het soms toch echt wel interessant is wat ze te zeggen hebben. De ervaring laat weten dat je de kans krijgt om iets nieuws te ontdekken.

4. Geef eerst voordat je iets neemt

Ik denk dat we het allemaal wel eens mee hebben gemaakt. Terwijl je aan het kletsen bent, toont de persoon in eerste instantie veel interesse. Wanneer ze beseffen dat je niet nuttig voor hen bent, verglijdt hun ogen en verdwijnt de aandacht. Onwijs brutaal, maar ze doen het. Wees alsjeblieft niet zo’n persoon. Focus op het andere persoon, stel veel vragen en wees oprecht geïnteresseerd, zelfs als het jou helemaal niet verder kan helpen. Wees vooral genereus en je zult er de vruchten van afwerpen.

5. Verwacht nooit iets terug

Je moet gaan accepteren dat jouw vrijgevigheid nooit kan worden geëvenaard. Het gaat hier niet over wat mensen jou verschuldigd zijn, het gaat over het opbouwen van relaties. Laat iemand zijn verhaal vertellen zonder de behoefte te voelen om je eigen verhaal te delen. Geef je volledige aandacht aan anderen, zelfs als je merkt dat je wat af begint te dwalen. Je kan wat waardevolle wijsheid met elkaar delen, zelfs als je tips geeft tegen de concurrentie.

Door vrijgevig te zijn zonder verwachtingen, ontwikkel je een geweldig lokaal netwerk waarop je iemand wordt die mensen waardeert en respecteert.

6. Verkoop jezelf zonder daadwerkelijk te verkopen

Zoals Albert Einstein ooit zei: “Try not to become a man of succes. Rather become a man of value“. Je kan pas echt succesvol worden en de persoon worden waar mensen graag mee willen samenwerken zijn, als je je eigen vaardigheden en ervaringen ontwikkelt. Verslind boeken, pak de krant erbij, ga naar musea, stel vragen en wees nieuwsgierig. Op die manier zal je jezelf op netwerkevenementen verkopen, zonder iets te zeggen over je bedrijf. Dit gaat nu over jou. Richt je niet op werk en wat je moet verkopen: concentreer je op een interessant, waardevol persoon te worden waar mensen graag mee in contact komen.

Foto: Rawpixel
Total
0
Share