Het vinden van een nieuwe baan, het klinkt lastig én dat is het ook. Probeer maar is op te vallen tussen vele concurrenten. Jij wilt er uitspringen, maar dat denken de andere mensen die willen solliciteren ook. Je curriculum vitae is een hulpmiddel om dat punt van onderscheiding te bewerkstelligen. We hoeven je niet vertellen waar een cv voor dient, alleen er worden doorgaans nog veel fouten gemaakt met wat er allemaal wordt opgezet. We laten je hier wat onderwerpen lezen die niet op je cv thuis horen.
En please, we verwachten wel dat je weet dat tim_biertjeshapper@live.nl écht niet kan.
Dingen die niet op je cv horen
1. Irrelevante werkervaring
Het kernwoord van je cv is: relevante informatie, dus ook relevante werkervaring. Less is more, dus als je gewerkt hebt op festivals is dat prima, maar helpt je niet als solliciteert als accountant. Probeer hier een balans in te vinden en vermeld niet alle banen die je hebt gehad.
2. Verschillende telefoonnummers
Waarschijnlijk weet je dat de beste cv’s overzichtelijk zijn, en dit geldt ook voor je persoonlijke contactgegevens. Zorg ervoor dat je niet meer dan één telefoonnummer erop hebt staan. Dit is geeft duidelijkheid aan je potentiële opdrachtgever en aan jezelf.
3. Te veel tekst
Grote kans dat je probeert om je cv op een A4’tje te proppen, dat is geen probleem langer is ook niet goed. Alleen doet dit met behulp van lettergrootte 8 en een enkele regelafstand. Dit maakt je cv onoverzichtelijk en oninteressant om bij voorbaat te lezen. Carrière-expert J.T. O’Donnell, je kent ‘m, raadt aan om bijvoorbeeld veel witruimte te gebruiken en niet te gaan klooien met marges.
4. Bullshit-termen
Misschien heb je deze termen al vaak genoeg gebruikt, logisch want ze zijn voor de hand liggend. En dat weten de managers ook. We hebben het hier over termen zoals: teamplayer, proactief en resultaatgericht, zonder dat ze verder worden toegelicht. Wil je iemand overtuigen dat jij écht resultaatgericht werkt, kom dan met feiten.
5. Verwarrende opmaak
Oké, ben je bijvoorbeeld een grafisch vormgever, dan ziet je cv er anders uit dan een verpleegkundige. Alleen is bij beide beroepen de opmaak net zo belangrijk als de inhoud. Het beste is om de opmaak zo te bewerkstelligen dat een manager makkelijk kan scannen en jou kwaliteiten er uit kan pikken. Heb je eenmaal een opmaak gekozen? Houd je er dan aan vast, schrijf bijvoorbeeld de datum of voluit of juist niet voluit. Zorg ervoor dat er geen verschil zit in het document.
6. Cijfers die je op school hebt behaald
Net zoals bij nummer 1 geldt hier: less is more. Je cv bestaat vooral uit algemene informatie, dus details zoals cijfers zijn teveel van het goede. Mocht je echt een belangrijke onderscheiding hebben behaald of een goed punt hebben behaald voor een relevant vak, be my guest om het te vermelden.
7. Salarisinformatie
Er wordt nog redelijk vaak op een cv vermeld wat het vorige salaris was. Dit is totaal onnodige informatie en kan bovendien in het verkeerde keelgat schieten bij een manager. Een cv is een document waarin je laat wat je vaardigheden en ervaringen zijn, salaris komt een stuk later nog ter sprake.
8. Reden van je vertrek bij je vorige werkgever
Dit is een vraag die je vaker zal krijgen bij een sollicitatiegesprek, maar dit wil niet zeggen dat het op je cv dient te staan. Probeer geen slapende honden wakker te maken door het op je cv te zetten. We willen je wel meegeven dat het verstandig is om je goed voor te bereiden op deze vraag. Want een standaard antwoord als: “Ik vond mijn loon te laag” daar kom je niet veel verder mee.
9. Leugens
Is het écht nodig om deze te vermelden? Nou we vinden eigenlijk van wel, want het komt nog best vaak voor. We snappen dat jij jezelf van je beste kant wilt laten zien, maar doe jezelf nooit anders voor dan dat je bent. Je valt gegarandeerd ooit op een dag door de mand. En daar bij komt kijken dat het niet lekker beginnen is bij een werkgever als je bent aangenomen op basis van onwaarheden.
10. Referenties van bekenden
Professionele referenties dat willen we zien, geen aanbevelingen van vrienden, klasgenoten of zelfs ouders? Dit kan overkomen alsof niemand in jou zakelijke netwerk iets nuttigs over jou te zeggen heeft, en ben is eerlijk: is dat wat je wilt?
Is je curriculum vitae op orde? Bereid je dan goed voor op een sollicitatiegesprek, zodat je daar niet door de mand valt.
