Met deze 12 tips sleep jij die promotie zo binnen

Je werkt hard, staat iedere dag weer met frisse moed op kantoor en levert goed werk af. Je stopt je hart en ziel in het bedrijf en hoopt natuurlijk dat dit niet onopgemerkt blijft. Want hoewel je het prima naar je zin hebt, heb jij nog meer ambities. Het is niet je droom om de rest van je leven op dit niveau te blijven hangen. Je wilt meer. Hoger de carrièreladder op. Maar hoe zorg je ervoor dat je die nieuwe kans krijgt aangeboden? Met deze tips sleep jij die promotie binnen!

12 tips om dichterbij die promotie te komen

#1 Fris en fruitig

Niemand wordt blij van een viezerik, al helemaal niet als dat de persoon is die jouw bedrijf vertegenwoordigd. Zorg er dus voor dat jij er áltijd verzorgd en representatief bijloopt. Kleed je gepast, zorg dat je keurig geknipt en geschoren bent en draag als finishing touch een lekker luchtje. Zo heb je gegarandeerd een streepje voor.

#2 (Don’t) Outshine the boss

Al tientallen jaren is het één van de meest gegeven carrière adviezen; don’t outshine the boss. Hierdoor zal hij of zij zich bedreigd voelen en je eerder weg willen hebben dan een hogere functie aanbieden. Daar zijn wij het niet helemaal mee eens. Veel leidinggevenden vinden het juist fijn dat je ze uitdaagt. Dit houdt ze scherp en laat zien dat jij echt meedenkt en je best doet. Voel wel goed aan waar de grens ligt, er is een verschil tussen meedenken en je mening van de daken schreeuwen.

promotie1

#3 Wees niet bang om vragen te stellen

Veel mensen willen laten zien dat ze het zelf kunnen en kloppen daarom niet graag bij de baas aan als ze er niet helemaal uitkomen. Gevolg: een heleboel bloed, zweet en tranen, om vervolgens te horen dat dit niet helemaal was wat the boss voor ogen had. Dit is heel makkelijk te voorkomen. Neem de tijd om je leidinggevende vragen te stellen en ervoor te zorgen dat jullie volledig op één lijn zitten wat betreft de opdracht. Maak hier uitgebreide notities van, zodat je zeker weet dat je ook later nog precies weet wat de bedoeling is. Want domme vragen bestaan niet, maar meerder keren met dezelfde vraag aan komen is wel dom.

#4 Wees niet arrogant

Je doet je stinkende best en vindt daarom – terecht! – dat je die promotie dubbel en dwars verdient. Maar laat dit nóóit merken aan je baas. Het is belangrijk dat je je ego aan de kant zet, want mensen hebben snel hun oordeel klaar staan. En je wilt niet bekend staan als die ene zelfingenomen kerel, daar maak je jezelf niet geliefd mee. Ons advies: ga voor een zelfverzekerde uitstraling zonder daarbij arrogant over te komen.

#5 Grijp alle kansen met beide handen aan

Een promotie moet je verdienen, wat betekent dat je hard moet werken. Sta daarom voor alles open en bied jezelf meteen aan als vrijwilliger als er iets moet gebeuren. Daar scoor je punten mee. Maar let er wel op dat het soms ook nodig is om nee te zeggen. Natuurlijk wil je laten zien wat je allemaal in huis hebt, maar teveel hooi op je vork nemen is ook niet goed. Je wilt geen verwachtingen scheppen die je vervolgens niet waar kan maken.

promotie

#6 Loop niet als een kip zonder kop rond

Een leider straalt rust en zelfvertrouwen uit en heeft alles onder controle. Tenminste, zo moet het op de buitenwereld overkomen. Natuurlijk komen er situaties voor waarbij je stresslevel hoog is en het moeilijk is om je hoofd koel te houden, maar laat dat niet zien. Vloek in plaats daarvan een keer hard als je alleen bent of lucht je hart bij vrienden of familie.

#7 Work your ass off (en help anderen hetzelfde te doen)

De kans is groot dat jij niet de enige bent die aast op die ene promotie. Vaak zijn er meer kapers op de kust. Begin daarom vroeg aan opdrachten en projecten, zorg dat je voor de deadline klaar bent en lever fantastisch werk af. Dit klinkt misschien logisch, maar alleen zo heb je een streepje voor op de rest. De echte key to success is om anderen te helpen hetzelfde te doen. Hoewel het misschien niet logisch lijkt om je concurrentie een helpende hand te bieden, pakt dit vaak heel positief uit. Je zult merken dat je hierdoor opvalt en er steeds vaker zal worden gevraagd naar jouw mening. En dat is natuurlijk wat je wilt, want als jouw invloedssfeer binnen het bedrijf groter wordt, komt die promotie steeds dichterbij.

promotie4

#8 Hou af en toe je mond

Wees degene die meer luistert dan praat. Toon oprechte interesse in anderen en je zult merken dat je wordt opgemerkt. Mensen hechten vaak veel meer waarde aan wat je zegt als je ook ruimte overlaat voor de mening van anderen. Zorg daarom dat je niet praat om gezien te worden, maar alleen als je ook echt iets nuttigs bij te dragen hebt. Wat overigens niet betekent dat je als een grijze muis in een hoekje moet gaan zitten. Er is niks mis met een beetje socialisen af en toe.

#9 Kom altijd met een oplossing

Jouw taak is om het leven van je baas makkelijker te maken, niet moeilijker. Klop daarom nooit aan met een probleem zonder daar zelf een oplossing voor te hebben bedacht. Deze pro-actieve houding valt gegarandeerd in goede aarde bij je leidinggevende!

#10 Mis nooit de bedrijfsuitjes

De VrijMiBo en bedrijfsuitjes zijn de perfecte manier om jezelf eens van een andere kant te laten zien en je collega’s beter te leren kennen. Je hoeft natuurlijk niet iedere vrijdag mee te doen, maar sla ‘m zeker niet te vaak over en cancel al helemaal niet de teamuitjes. Je wilt overkomen als een teamplayer, niet een buitenstaander. Let er wel op dat je het binnen de perken houdt en niet ladderzat rondloopt, daarmee scoor je geen punten bij je baas.

promotie3

#11 Socialise (maar roddel nooit)

Meng je onder je collega’s. Dit is niet alleen goed voor je positie binnen het bedrijf, het werkt ook gewoon een stuk fijner als je goed kan opschieten met de mensen om je heen. Daarnaast levert dit waardevolle informatie op, zoals wie plannen heeft om te vertrekken of welke toffe projecten er aan zitten te komen. Zorg er wel voor dat je iedere vorm van roddelen vermijdt. Je wilt niet bekend staan als iemand die niet te vertrouwen is.

#12 Wees geen perfectionist

Perfectionisme wordt niet altijd gezien als een positieve eigenschap. Natuurlijk wil je constant fantastisch werk afleveren, maar soms is goed gewoon goed genoeg. Het is niet de bedoeling dat alles twee keer zolang duurt omdat jij over dat ene kleine puntje niet helemaal tevreden bent. Met een beetje perfectionisme en oog voor detail is niks mis – sterker nog, daarmee kom je ver – maar zorg er wel voor dat het niet de overhand neemt.

Total
1
Share