Alleen maar nette schoenen

De nette schoenen ook wel dress shoe genoemd. Er is niets dat je outfit meer stijlvol maakt en je meer vertrouwen geeft dan een set mooie, nette schoenen. Je hebt vast en zeker een paar mooie dress shoes in je garderobe staan, waar je heel trots op bent. Maar hoe belangrijk is een goede schoen nu eigenlijk en wat voor nette schoenen zijn er? Wij hebben een overzicht voor je gemaakt.

De nette schoen

Wat je aan je voeten draagt kan je outfit maken of kraken. Dit geld voor sokken, maar ook voor schoenen. Hoe mooi jouw pak ook is, als je slecht matchende schoenen draagt kom je ineens een stuk minder stijlvol voor de dag.
Laten we beginnen bij het begin. Zorg altijd dat je een zwart paar dress shoes in huis hebt. Een zwarte nette schoen is makkelijk te combineren en past prima onder een jeans of pak. Belangrijke tip hiervoor. Zorg dat je schoen van echt leer is, ja ook de zool. Dit loopt misschien niet zo lekker als je sneakers, maar als je een goed paar leren schoenen hebt dan gaat deze naar de vorm van je voet staan. Deze tip geldt trouwens niet alleen voor zwarte nette schoenen!

Oxford

Dit is waarschijnlijk de bekendste dress shoe voor mannen. De Oxford is een slanke veterschoen waarbij de wreefsluiting van de dress shoe dicht is. Oxfords worden meestal gedragen in meer formele situaties, maar kunnen ook nonchalant gedragen worden.

Dress shoe 1

Derby

De veterschoen die erg op de Oxford lijkt is de Derby. Wat is dan het verschil? De wreefsluiting bij een derby-schoen is open waardoor de tong goed zichtbaar is. Daarnaast is de derby traditioneel gezien minder chic dan de Oxford. Derby’s kunnen zowel in leer als in suède gedragen worden.

Dress shoe 2

Blucher

Net als de derby heeft de blucher een open wreefsluiting. Dit twee modellen verschillen maar weinig van elkaar. Bij de Blucher loopt het opgezette vetergedeelte niet door tot de zool, terwijl dit bij de derby wel het geval is.

Dress shoe 3

Chelsea boot

De Chelsea boot werd het meest gedragen in de jaren ’60. Deze enkellaars heeft een lage hak en kan je gemakkelijk aan en uit schieten door de elastische vlakken aan de zijkant. In vergelijking met de andere nette schoenen is de neus van deze schoen rond. De Chelsea boot kan je zowel onder een jeans als een pak dragen..

Dress shoe 4

Brogues

Brogues is de nette schoen met gaatjes. Ze kunnen ook versierd zijn met stiksels of kartels en kunnen gesloten of open flapjes hebben. De regel voor deze schoen luidt: hoe meer perforaties in de schoen, des te meer casual. Deze schoen kun je dan ook beter niet dragen onder een driedelig pak. Wanneer dan wel? Brogues staan goed onder zowel chino’s als (donkere) jeans en wanneer je een double denim outfit draagt maakt deze schoen het af.

Loafers

Loafers zijn lage, veterloze schoenen, met een bescheiden tot amper aanwezige hak. Daarnaast is de loafer de nette schoen die het meest casual oogt. Voor een avondje op de dansvloer zijn ze zeer geschikt. Voor een fancy gelegenheid kan je beter een van de andere nette modellen kiezen.

Dress shoe 8

Monk straps

Kenmerkend voor de monk strap is het ontbreken van veters: het vast maken van deze nette schoen gebeurt met een band en gesp. Zo schiet je deze schoen lekker snel en eenvoudig aan. De monk straps is net even wat anders dan de normale nette schoen. Maar met dit model in je collectie ben je verzekerd van een unieke nette look. De monk strap heeft verschillende modellen in vele kleren, van leer tot suède en daarnaast heb je de keus uit modellen met één of twee gespen.

Dress shoe 9

Chukka boots

De Chukka boot heeft een hoop varianten. Kenmerkend voor deze nette schoen is dat ze altijd van kalfsleer of suède zijn gemaakt, dat ze een dunne zool hebben en een ronde neus hebben. De Chukka’s zijn net zoals de Chelsea makkelijk te combineren met bijna elke outfit.

Dress shoe 10 - mensfash.comESSENTIALS