Italie op z’n best: de Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

Alfa Romeo is terug! En hoe? Knei-ter-hard! Vorig jaar kondigden ze de Giulia al aan, maar nu zal hij toch echt losgelaten worden in de straten van Nederland. De nieuwe Giulia is puur Alfa, maar in een nieuw zéér strak jasje gestoken. Het is een hele tijd geleden dat je in een Alfa Romeo nagekeken werd, maar met deze Quadrifoglio uitvoering van de Giulia is het een zekerheidje. Is het niet om het design, dan is het om het heerlijke geluid…

manify-alfa-romeo-giulia-q1

Design Alfa Romeo Giulia

Denk een M3 of een S5, maar dan tot in de puntjes geperfectioneerd en waar de Italiaanse stijl vanaf druipt. Als Marilyn Monroe en James Bond een kind zouden krijgen, zou hij deze auto rijden. Een kontje lekkerder dan de gemiddelde Colombiaanse bikini-babe en een koppie dat je hart doet smelten. Deze uitgedachte vormen betoveren je bij elke blik en ook de lak in Rosso Alfa is oogverblindend. Elke keer dat je deze Alfa parkeert, voelt het als een afscheid. Je kijkt nog minstens vijf keer om en je hoopt dat ze terug kijkt. Eén ding moge duidelijk zijn: ik vind deze Giulia prachtig!

Quadrifoglio

De instapversie van die Guilia is al mooi, maar voor de Quadrifoglio is Alfa Romeo een stapje verder gegaan. Denk aan een langgerekte gewelfde motorkap met subtiele koelsleuven. En om op een stijlvolle manier de kracht van dit beest te benadrukken: een extra dikke gril en toepassingen van koolstofvezel, zoals de sideskirts en een achterdiffuser. Ook de twee dubbele uitlaatpijpen liegen er niet om. Deze zitten verpakt in een vrij heftige ‘achterbumper’, die van mij wel wat subtieler had gemogen. Wél weer prachtig zijn de zwarte minimalistische velgen, die je alleen op een Alfa zal vinden en de enorme remklauwen, die natuurlijk in dezelfde kleur zijn gespoten als het exterieur.

Ook van binnen is alles in balans. Sportief gaat naadloos samen met het design. Het één zit het ander niet in de weg en alles klopt. Het mooiste element: het scherm is werkelijk geniaal weggewerkt in het matzwarte dashboard. En die startknop op het met suède beklede stuur hè…

manify-alfa-romeo-giulia-q8

Onder de hood van Giulia Q

De eerste indruk, ofwel de uitstraling, zit dus wel snor. Maar hoe zit het met het karakter? Het draait immers om de inhoud, zeggen ze altijd. De échte schoonheid van de auto ontdek je pas echt als je ‘m hoort. De V6-benzinemotor met een cilinderinhoud van 2,9L maakt een geluidje waarvan je je armhaartjes overeind gaan staan. Als je eenmaal plaats hebt genomen in de optionele carbon sportstoelen, hem in z’n vrij zet en je geeft wat gas, dan merk je dat hij er zin in heeft. 510 Paarden staan voor je te trappelen en dat merk je in alles. Je voelt de motor schudden. Het is dan ook niet voor niets op dit moment de snelste sedan ter wereld en heeft een recordtijd gehaald op de Nürburgring. Hij zit op de 100 km/u in 3,9 seconden en heeft een top van 321 km/u. Je hebt dus minimaal een Porsche 911 GT3 nodig om hem bij te houden. Zelfs de Italiaanse politie heeft er een aangeschaft.

DNA

Alfa DNA Pro stemt de respons op gas-, rem- en stuurcommando’s af op de gekozen rijmodus. Kies uit Dynamic, Natural of Advanced Efficiency. Dynamic zorgt voor een echte sportbeleving, Natural voor een comfortabele veerkarakteristiek, soepele pedalen en makkelijke stuurbewegingen. De laatste functie activeert de selectieve cilinderuitschakeling voor maximale brandstofbesparing en minimale uitstoot. Ten slotte is er in de Giulia Quadrifoglio ook nog de optie ‘Race’. Met het ophalen van de Giulia kregen we de tip om deze niet te gebruiken op de openbare weg, mochten we de auto heel willen houden. Deze functie activeert de overboost-functie en versterkt de uitlaatsound. Daarnaast gaan er ook vele functies op pauze. Functies die al die paardjes normaal temmen en je veilig op de weg houden. Deze stand is dan ook voorbehouden aan circuits of hele grote parkeerplaatsen. Of natuurlijk als je ‘m even lekker wil laten brullen!

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

Voor een aardige €120.000 is dit prachtige beest van jou. Het rijdt heerlijk om te weten dat je zo’n beetje iedereen er uit rijdt. En alleen de kenners weten dit. Het zijn zij die de duimpjes opsteken. De rest heeft niets in de gaten, want je rijdt absoluut geen patserbak. Een wolf in schaapskleren. Maar dan wel Italiaanse haute couture!

manify-alfa-romeo-giulia-q5

manify-alfa-romeo-giulia-q3manify-alfa-romeo-giulia-q2

Total
1
Share