Hoe je een alfa-man wordt

De alfa-man is de man die andere mannen willen zijn, met wie vrouwen graag willen zijn en die altijd krijgt wat hij wil. En dat zijn meestal vrouwen. Het lijkt een grappig concept, maar het is een begrip dat meer doet dan het lijkt. Iedere man wil stiekem écht de alfa-man zijn, zoals we die kennen uit dierlijke gemeenschappen. Dus hoe doen we dat op een menselijke manier?

De alfa-man

De term alfa male komt uiteraard uit de dierenwereld. Net als meer van ons onbeschofte gedrag wat we soms vertonen trouwens. In zo’n gemeenschap is er vaak een alfa-mannetje die de leiding van de gemeenschap op zich neemt. Als er gevaar dreigt of problemen zijn volgt de rest van de groep hem. In het menselijk leven hebben we deze gewoonten ongeveer overgenomen. Of in ieder geval willen we dat, als man zijnde. De alfa-man zijn betekent namelijk veel zelfvertrouwen, de sterkste zijn en iedere vrouw kunnen krijgen die je wil. Toch?

Ten eerste: je hoeft geen eikel te zijn om een alfa-man te zijn.. Het gaat erom dat je als alfa-man blij bent met wie jij bent, anderen respecteert en respect krijgt van de mensen om je heen. Het gaat er niet om wie het hardste schreeuwt, het meest gespierde lichaam heeft of de meeste vrouwen kan krijgen. Hier vind je 12 manieren om een succesvolle alfa-man te worden, op een moderne manier. En je hoeft je niet gedragen als een beest. Juist niet.

Stop met stoer praten

We kennen allemaal wel iemand die bullsh*t praat om cool gevonden te worden. Racisme, seksisme of een opmerking naar een mooie vrouw die langskomt. Stop hiermee. Als man zijnde ben je veel meer waard als je gewoon respect toont, ook al zijn jouw vrienden het hier niet mee eens, zij weten ook wel dat jij gelijk hebt. En juist dát maakt jou de alfa-man.

Doe niet alsof je alles weet

Als alfa-man wil je misschien als de slimste en beste overkomen, maar als je dit niet bent, doe dan ook niet alsof. Doe niet alsof je het antwoord op iedere vraag weet, want als dit niet zo is, val je keihard door de mand. En dan ben je pas echt een beta-mannetje.

Houd de deur open

Houd de deur open voor iedereen. Ja, echt iedereen. Ze kunnen er nou eenmaal niet door als hij dicht is, toch? Plus hoe awkward is het als jij de deur dichtsmijt vlak voor iemands neus. Dat maakt jou automatisch een eikel. Wie degene ook is.

Don’t get into a fight

Besef dat vechten voor losers is. Vechten lost niks op en echte alfa-mannetjes weten dat. Dat dat voor dieren werkt, betekent niet dat het voor mensen werkt. Je wil als gentleman niet met een blauw oog op kantoor aankomen toch?

alfa-man, Hoe je een alfa-man wordtWees een goede leider

Als jij ergens leidinggevende bent, besef dan dat jij verantwoordelijk bent voor het geluk van de mensen om jou heen. Als jij je chagrijnig en kortaf opstelt, zijn de mensen om jou heen de hele dag zenuwachtig en angstig voor elk contact met jou. Zorg dat je toegankelijk bent voor je collega’s en ondergeschikten.

Mensen zullen vergeten wat je hebt gezegd, maar nooit vergeten welk gevoel je hen hebt gegeven.

Be the bigger man

Er zullen veel momenten zijn dat mensen zich niet gedragen tegen jou. Je kan er dan voor kiezen dit ook te doen en zo een ruzie uitlokken. Of je kan the bigger man zijn en het goede voorbeeld geven. Blijf vriendelijk, laat zien hoe het wel moet en de ander kan zelf beslissen of hij jouw voorbeeld volgt of stug het beta-mannetje blijft.

Wees fit voor jezelf

Ja ja, sporten is gezond. Sporten is noodzakelijk. Sporten is goed voor je. Zorg dat je fit bent, maar wees fit voor jezelf. Niet omdat een goddelijke gespierd lichaam ‘hoort’ of omdat een abonnement op de sportschool ‘nou eenmaal moet’. Zorg dat je plezier hebt in welke sport je ook doet en dat je je er goed bij voelt. Je doet het ten slotte voor jezelf, zodat jij, als alfa-man zijnde, goed in je vel zit.

Wees blij met wat je hebt

Er is niks mis met ambitie hebben of ergens naar streven, maar wees blij met wat je tot nu toe hebt bereikt. Besef wat je allemaal hebt, ook al is het niet jouw ideale situatie. Een echte alfa-man ziet hoe veel hij al heeft bereikt in plaats van wat hij allemaal nog meer wil.

Neem jezelf niet te serieus

De beste manier om er voor te zorgen dat niemand je uitlacht, is jezelf uitlachen. Als jij laat zien dat je om jezelf kan lachen en niet alles heel serieus neemt, is het voor iedereen een opluchting. Mensen zijn graag bij mensen die luchtig en grappig zijn.

alfa-man, Hoe je een alfa-man wordt

Geef om anderen

Als iemand ergens moeite mee heeft, help diegene daarmee. Niemand wil falen, jij ook niet toch? Dus als jij diegene uit de brand kan helpen, doe dit dan ook. Dit werkt twee kanten op, jij krijgt een goed gevoel omdat je iets goeds hebt gedaan en degene die je hebt geholpen ziet jou als een sympathiek persoon.

Luister

Of het naar je vriendin is die thuis is van werk, je vrienden die je lang niet hebt gezien of die collega op kantoor – luister naar ze. Dat is nou eenmaal waar ieder mens gelukkig van wordt, een luisterend oor.

Neem een stapje terug

Soms is het beste wat je kan doen als alfa-man zijnde een stapje terug nemen. Een zelfverzekerde man hoeft niet altijd boven iedereen uit te komen (letterlijk en figuurlijk) maar is tevreden met wat hij heeft en laat dit zien door respect en rust te tonen. Niet door de grootste bek te hebben.

alfa-man, Hoe je een alfa-man wordt

LEES OOK
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet álles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…