We gingen wintersporten. In Iran!

Het is weer de tijd van het jaar om de winterport in de agenda te gaan zetten. Zoals je weet zijn we grote fan van deze sportieve vakanties. Een weekje naar Oosterijk, Frankrijk of Italië de verse sneeuw tegemoet gaan. Echter waren we dit jaar wel op een hele speciale locatie om te boarden, namelijk in Iran.

Voor mijn stage bij Manify maak ik een roadtrip op de motor van Amsterdam naar Singapore. Momenteel ben ik in Iran, een land waar veel misconcepties over zijn en dat je nog vaker terug zal zien komen op Manify. Een van de dingen waar je totaal niet aan denkt bij Iran is ‘wintersport’, toch gingen we op onderzoek uit…

Foto: Dizinskiresort

Wintersport in Iran?!

Het is niet het eerste land waar je aan zult denken bij wintersport maar Iran heeft daadwerkelijk een serieus wintersportgebied. Zo zijn er maar liefst 21 gebieden in Iran waar je de piste op kunt. De meeste gebieden zijn aan de kleine kant en zeker niet te vergelijken met de machtige Alpen. Toch zitten er gebieden tussen waar je je zeker een weekje kunt vermaken en on top of this: je zit in Iran, hier is nog veel meer moois te bezichtigen. Je kan je wintersport vakantie zelfs combineren met een zomervakantie door nog even door te vliegen naar het zuiden van Iran.

Foto: Dizinskiresort

Het Elboersgebergte

De meeste gebieden bevinden zich in het noorden op ongeveer twee uur rijden van de hoofdstad Teheran. Het grooste en bekendste gebied is Dizin met 18 kilometer aan piste tot een hoogte van 3850 meter. Dizin bevindt zich in het erg hoog gelegen Elboersgebergte. Dit gebied is 600 kilometer breed en heeft als hoogste punt het de Damavand vulkaan 5610 meter!

Mede door de hoge ligging van het gebied duurt het skiseizoen erg lang. Vanaf december tot en met mei kun je hier de pistes op.

Foto: Dizinskiresort

Dizin Ski Resort

Je kunt er voor kiezen om op eigen houtje richting dit gebied te reizen. Vanuit Tehran is het goed bereikbaar via het openbaar vervoer. Ook kun je er voor kiezen om een tour te boeken vanuit Nederland. Deze reizen worden vaak gecombineerd met andere activiteiten in Iran. Zo heb je een combinatie van sport, cultuur en natuur. Winnen!

De grootste aanbieder van tours en accommodatie is Dizin Skiresort. Je kunt er voor kiezen om te verblijven in grote hotel aan de voet van de piste maar nog veel leuker is het lokale hostel: Seven Hostel. Je hebt hier voor €10 al een kamer en het bevindt zich in het lokale dorp van het gebied. Je zal hier veel andere avontuurlijke gelijkgestemde tegenkomen. Het hotel daarentegen wordt meer gebruikt door de elite van Iran. Ook tof!

Foto: Dizinskiresort

Combineren

In totaal heb je ongeveer 18 kilometer aan piste. Er is een variatie van groen tot en met zwart dus voor ieder wat wils. Après ski zit er helaas niet in aangezien alcohol ten strengste verboden is in Iran. Als je het gebied zat bent kun je er voor kiezen door te reizen naar een ander gebied als bijvoorbeeld Sahand of Shirbad. Wij adviseren ook om niet alleen voor de wintersport te komen. Je kunt je reis prachtig combineren met een woestijntour in Yadz en een culturele week in Isfahan!

Total
1
Share