Whisky: 6 dingen die je nog niet wist

Whisky. Wij beschouwen het zeker als dé mannendrank! Het drinken van whisky geeft een gevoel van luxe, en wie wil dat nu niet. Heerlijk om van te genieten op een zaterdag avond op de bank met een goed boek of wanneer je iets speciaal te vieren hebt met vrienden. Maar wist je het volgende eigenlijk al over whisky? In India bijvoorbeeld, wordt meer whisky gedronken dan enig ander land op de wereld!

1. Whisky of Whiskey?

De echte kenners onder ons zullen wel weten hoe het zit. Voor degene die zo af en toe eens whisky drinken is het vaak verwarrend hoe je het nu schrijft. Is het whisky of whiskey? Verwarrend! Om dit probleem voorgoed te verhelpen: het verschil zit hem in waar de whisky vandaan komt. De Schotse en Canadese drank, schrijf je als whisky. Heb je het over whiskey dan heb je het over Ierse of Amerikaanse whiskey. In de 19e eeuw produceerde de schotten verschrikkelijk slechte whisky. De Amerikanen kwamen met een betere variant, om zichzelf te onderscheiden voegde ze een ‘e’ toe en kregen we whiskey.

2. Leeftijd

Een whisky moet minimaal drie jaar lang gerijpt zijn in een eikenhouten vat. De kwaliteit van een whisky is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet te herleiden aan de leeftijd van een whisky. De kwaliteit komt…

3. Whisky begint als bier

Het woord whisky komt van het Gaelische uisge beatha wat je ongeveer uitspraakt als wisjkebèë. Het betekent levendig water of water van het leven. Stiekem is het in het begin stadium immers niets anders dan gedistilleerd bier. De meeste Amerikanen en Canadezen gebruiken hop (en/of maïs) terwijl de Schotten, Ieren en de rest van de wereld meestal gerst (en/of rogge) gebruiken bij het brouwen.

4. Single Malt vs. Blended

Single Malt is zeker goed spul. De single Malt’s zijn afkomstig van één distilleerderij. Deze whisky’s hebben vaak een wat meer uitgesproken smaak. Blended whisky, zoals de naam al doet vermoeden, is een mix van verschillende whisky’s. Wat overigens niet betekent dat het per definitie van een mindere kwaliteit is! Een mooie blend kan een heerlijke whisky zijn!

5. IJs of geen ijs?

Natuurlijk is dit een persoonlijke kwestie. Onze mening? Drink hem neat. Geen ijs dus. Het koude ijs kan namelijk afbreuk doen aan de de aroma’s en de smaken die in de whisky aanwezig zijn. Doordat ijs ook water afgeeft, is elke slok ook anders van smaak. Wil jij je whisky toch cool drinken, gebruik dan whisky-ijsblokjes.

Vaak worden er wel een aantal druppels water toegevoegd aan een goed glas whisky. Dit om de oppervlakte spanning te breken waardoor de smaak en geurstoffen beter vrijkomen.

6. The Big Boys

Blended whisky is de meest voorkomende Schotse whisky en een van de meest verkochte alcoholische dranken categorieën in de wereld. Johnny Walker leidt het peloton met 28,1 miljoen flessen. Glenfiddich is de best verkopende single malt met 1,4 miljoen flessen. Er zijn zo’n 18 blended merken, wist je dat al? Waarschijnlijk heb je nog nooit gehoord van de meeste van deze merken. Diageo is het bedrijf dat Johnny Walker bezit en is ‘s werelds grootste bedrijf dat alcoholische dranken produceert. Onder dit bedrijf vallen ook de volgende merken; Smirnoff, Guinness, Captain Morgan en Gordon’s Gin. Glenfiddich is eigendom van de familie Grant, die de rijkste familie in Schotland zijn.

 

Total
0
Share