Sterke Island Stories vertellen met Jura Whisky

MANIFY x Jura Whisky
CREDITS: Jura

Het onbereikbare bereikbaar maken. Iets waar we vaak, in woord en geschrift, over vertellen.

En precies dat doet Jura met zijn whisky’s al sinds 1810, vanaf het nagenoeg onbereikbare (en gelijknamige) Schotse eiland.

Het signature, mythische verhaal van Jura whisky

Want het verhaal van Jura is even mythisch als whisky-sterk, maar wel echt waar. Het eiland dobbert voor de westkust van Schotland en heeft slechts één weg, één pub, één whiskydistilleerderij en 212 mensen aan boord. Hier betekende community al iets voordat het hier een burgerwoord werd. De bewoners zíjn hier Jura en deze karakterspirit vind je terug in de vloeibare trots.

, Sterke Island Stories vertellen met <strong>Jura Whisky</strong>
Foto: Jura

Geografisch ‘geluk’, vakinhoudelijk onderlegd

Maar niet alleen de kracht en toewijding van de gemeenschap maakt Jura.

Ook de geografische ligging en de vakkennis zijn van invloed, in combinatie met de ingrediëntenlijst, waarmee Jura whisky’s al meerdere prijzen in de wacht sleepte. Op plaats delict zijn er namelijk aparte micro-klimatologische omstandigheden die zorgen voor een zachte, toegankelijke, warme smaak van deze bijzondere malts. Het uitzonderlijk milde klimaat en de zachte bries zorgen voor deze componenten.

Daarbij maakt Jura ook gebruik van een uniek rijpingsproces en uiteenlopende verrijkingsvaten waarin voorheen bourbon, rum, sherry of rode wijn werd gemaakt. Hierdoor is iedere variant een karaktereigenschap op zichzelf met een eigen en uniek geur- en smaakprofiel. Voor de whisky-experts genoeg reden om Jura te portretteren als ‘enig in zijn soort’.  

, Sterke Island Stories vertellen met <strong>Jura Whisky</strong>
Foto: Jura

Schotse eilandmythes in huis

Even ‘ernaartoe’ gaan is sneller gezegd dan gedaan. Ook al is het meer dan de moeite waard om er anderhalve dag, twee vliegtickets en een veerboottrip voor uit te trekken, je kunt Jura ook naar Nederland halen. Een perfect recept om sterke eilandverhalen met vrienden te ’turven’. Met deze vier ultieme whisky’s in de Signature Collection haal je een (letterlijk) voorproefje van het eiland in huis. Laat ’t smaken als een voorbode, zodat je er in de toekomst sowieso nog een keer naartoe gaat. Bucketlist-waardig, toch?

Jura Bourbon Cask: Vanille, Caramel, kaneel en cacao – €29,49
Goudachtig, fruitig, een aroma van vanille en kokosnoot, een hint van abrikoos en romige toffee, een vleugje peer, kaneel en cacao. Dát beschrijft deze whisky uit de Signature Collection het best. Een whisky waarvan je bij voorkeur geniet in een fijn gezelschap van vrienden of familie. 

Jura Rum Cask: Ondertoon van gekruide tropische tonen – €32,99

Deze bijzondere Jura Rum Cask Finish is zacht en tegelijkertijd levendig van smaak. Denk aan vanille, karamel en kokosnoot met als aanvulling tropische tonen door de rijping op Caribische rum-vaten. Een single malt die soepel, zoet en tegelijkertijd licht rokerig van karakter is. 

Jura 10 Year Old: zacht gekruide allrounder met een zoete ondertoon – €35,99
Deze whisky die maar liefst 10 jaar heeft gerijpt is een uitzonderlijke Island single malt Scotch Whisky. De Jura 10 Year Old combineert geturfde en ongeturfde mout met een afwerking in Oloroso Sherry-vaten uit Jerez, Spanje. Dit resulteert in een zoete, soepele whisky met aroma’s van rijke pure chocolade en vanillecrème.

Jura 12 Year Old: warme tonen van kruiden, banaan en citrus – €48,99
Deze whisky is Jura op z’n krachtigst. Bourbon-vatrijping gevolgd door een verrijking op aged oloroso sherry-vaten zorgen voor een honing zoetheid die warme tonen van kruiden, banaan en citrus oplevert.

‘Mix’ed feelings

De whisky-industrie kan voor sommigen nog weleens stug overkomen. Denk aan mannen in pak die maar al te graag vertellen dat je whisky alleen maar puur mag drinken… Ook on the rocks zou uit den boze zijn. Maar de échte, échte liefhebbers hebben één gemene deler: je mag whisky drinken hoe jij dat wil. Je hoeft geen ‘mix’ed feelings te hebben als je een Jura Bourbon Cask met ginger ale combineert. Of een cocktail met Jura Rum Cask. Dat is fijn voor de gemoedstoestand, hè?

Als je Jura dan ook nog nuttigt met jouw eigen community, dan weet je helemaal zeker dat alles oké is. Of meer dan oké: het is eer om de Jura Signature Collection te tasten met je vrienden of familie.

LEES OOK