De kracht van Schotse Highlands whiskyverhalen

Sterke verhalen vertellen. Het is een kunst an sich. Sommige mensen lukt het beter met ‘een slok op’, anderen hebben het van nature. Maar er is altijd een baas boven baas.

En dat is ook zo in de Schotse whiskywereld. Elk vloeibaar-goud-merk heeft storytelling hoog in het vaandel staan, maar The GlenDronach heeft puur fingerspitzengevoel  als het aankomt op whiskyverhalen. Dat kan ook niet anders als je sinds 1826 al legendarische anekdotes opdoet vanuit de Schotse Highlands.

The GlenDronach verhaalt whisky stories op Champions League-niveau

Om die verhalen aan de man te brengen, nodigde The GlenDronach ons uit voor The Sherry Cask Connoisseur Club. Daar waar connaisseurs en individuen die een diepgaande waardering koesteren voor de fijnere geneugten des levens samenkwamen. Met als hoofdthema ‘Unlock your Mastery’ ontdekten we de wereld en levensstijl van The GlenDronach, en met genoegen zeggen we: pure passie, connoisseurschap en liefde komen samen als het over verfijnde single malt whisky gaat.

, De kracht van <strong>Schotse Highlands whiskyverhalen</strong>

Mythische lifestyle

Het karakter van, en het vakmanschap achter, de single malts werd aan ons verhaald door The GlenDronach-ambassadeurs Nathan de Bruin en Stewart Buchanan.  Op een locatie die in de wieg is gelegd voor whiskyverhalen, Het Spiegelatelier van Anouk Beerents, maakten we kennis met de The 12YO Original, The 15YO Revival, The 18YO Allardice en de 21YO Parliament. Met natuurlijk whisky-food-pairing op Champions League-niveau.

De mythische lifestyle van het whiskymerk is niet één dag opgetrokken. Daar zit jaren aan liefde voor het vak in verwerkt. Dat verhaal begint diep verscholen in de vallei van Forgue – ook wel de ‘vallei van de Dronach’. Hier, aan de oever van de Dronach, ligt één van de eerste officiële whiskydistilleerderijen van Schotland: The GlenDronach. Opgericht door James Allardice, grootgemaakt door de mensen die hij al bijna 200 jaar lang inspireert. Meneer Allardice mag als een ware whiskypionier gezien worden. Als grondlegger en geestelijk vader van diverse sherry cask finishes heeft hij de Scotch Single Malt whisky naar een nieuw niveau weten te tillen.

Samenspel

The GlenDronach heeft zijn unieke smaak vandaag de dag nog steeds te danken aan de rijping in Oloroso- en Pedro Ximenez-sherryvaten uit Andalusië. En alleen de allerbesten tellen, hè. Toen, nu, en over nog eens 200 jaar nog steeds. De nauwkeurige selectieprocedure die James Allardice destijds uitvoerde wordt namelijk nog steeds tot op het puntje van i doorgevoerd. Want, hoewel de distilleerderij meegegaan is met de tijd, worden er geen concessies gedaan aan de ultieme kwaliteitseisen.

Hierdoor voert het unieke samenspel van smaak nog steeds de boventoon. Hoe de bloedsinaasappels uit Sevilla, ontstaan uit de rijping op vaten van Pedro Ximenez, met de tonen van geroosterde kastanjes en gekruide chocolade door rijping op de allerbeste Oloroso-sherryvaten, samenspelen, doet ons denken aan het tiki-taka van Pep Guardiola’s FC Barcelona in 2011. Waar Messi, Xaxi en Iniesta klein en verfijnd waren, is het effect van de Spaanse sherryvaten juist robuust, krachtig en rijk. Precies hoe een whiskysmaak bedoeld is.

, De kracht van <strong>Schotse Highlands whiskyverhalen</strong>

Smaakbeleving

Die smaak vind je in dus in de brede range aan gerijpte Single Malts van The GlenDronach. Een samensmelting van aroma’s die je vindt in de The 12YO Original, The 15YO Revival, The 18YO Allardice en de 21YO Parliament.  Klassiekers die nooit consessies doen, en zo nu en dan worden verrijkt door het merk met specials en limited editions, waarvan er vele soorten jaarlijks terugkeren. Welke whiskysmaak bij jou past? Daar gaf Master Blender Rachel Barrie ons vier tips voor:

Kies het juiste glas

De vorm van het glas waarin The GlenDronach geserveerd wordt, kan van invloed zijn op de geur- én smaakbeleving van de drank. Een brede onderkant en een nauwe opening zorgen voor een sublieme smaaksensatie.

Observeer

De kleur van de whisky zegt veel over de soort: is de kleur licht, donker, roodbruin of misschien wel lichtroze? Vaak geldt in regel ‘hoe jonger de whisky, hoe lichter de kleur’. Een lichte kleur gaat vaak samen met fruitige en zachte aroma’s, donker gaat vaker gepaard met vanille, karamel of suikerriet. De whisky’s van The GlenDronach hebben vaak een hele intense, donkere kleur. Probeer de whisky ook een beetje rond te draaien: is het dik en stroperig of meer dun?

Ruik

Breng langzaam je neus richting het glas. Neem de tijd, probeer je te concentreren en de verschillende geuren en smaken te herkennen. Je zal bij The GlenDronach verschillende tonen van rijke kruiden, kers en wellicht wel donkere chocolade kunnen ruiken. Welke ingrediënten herken jij?

Proef

Begin eerst met kleine slokjes en beweeg The GlenDronach rustig in je mond rustig in je mond voordat je het langzaam doorslikt. Probeer na je slok te letten op de afdronk: wat proef je? Afhankelijk van de expressie kan je verschillende hints proeven uiteenlopend van frui, zoals abrikoos en zwarte kers, tot kruiden, zoals nootmuskaat en kaneel. Hoelang duurt de nasmaak?

LEES OOK
Het dualistische verhaal van Les Deux
Dualistisch. Niet per se een woord waardoor happy feelings worden opgetrokken. Máár in een wereld van tegenstellingen vindt het Deense merk Les Deux de sweet spot. Ze…