IJskoud, steengoed, stokoud: de Talisker Glacial Edge 45 Year Old

CREDITS: Talisker

Talisker zoekt graag de (zee)grenzen op. De eeuwenoude Schotse distilleerderij met het ultieme oceaankarakter kiest vaak het ruime sop als het op experimenten aankomt. Zonder het kenmerkende geschiedenisverhaal uit het oog te verliezen, natuurlijk.

Deze keer zijn de Schotten gegaan voor het fenomeen ‘vrieskou’ in het rijpingsproces. Met als resultaat de 45 jaar oude Talisker Glacial Edge 45 Year Old Single Match Scotch. Tijdens het rijpen zaten de vaten blootgesteld aan extreme weersomstandigheden, die hebben gezorgd voor een unieke smaak. Een primeur voor het whiskymerk, een primeur in de hele whiskywereld.

Talisker Glacial Edge 45 Year Old

Hoe dan? Nou, Talisker heeft sterk uitgebrande Amerikaans eiken vaten op de bevroren bodem van de Canadese ijszone gezet. Daar zijn de vaten 96 uur blootgesteld aan de loeiende windvlagen, knisperende sneeuw en vrieskou. Totdat ze barstten. Het resultaat is dat de whisky meer contact kon maken met het hout en er dieper in is getrokken. Daardoor zijn de pittige en zoete aroma’s meer vertegenwoordig dat ooit tevoren: de smaak begint toffezoet, maar gaat over in smaakvol zout met randjes van peperigheid. Dit zorgt voor een volle whisky met een lange afdronk.

Talisker Glacial Edge 45 Year Old , IJskoud, steengoed, stokoud: <strong>de Talisker Glacial Edge 45 Year Old</strong>
Foto: Talisker

Xpedition Oak-serie

De Talisker Glacial Edge 45 Year Old is de derde en laatste toevoeging aan de avontuurlijke Xpedition Oak-serie. Een reeks van zeer zeldzamen en lang gerijpte single malts. Om het verhaal compleet te maken is Talisker samen met Parley For the Oceans, een wereldwijde milieuorganisatie, naar de gletsjervelden van Canada gegaan. Het doel van de reis: leren over de verschillende ecosystemen op aarde met elkaar verbonden zijn, van de gletsjervelden in Canada tot de zee rondom Taliskers distilleerderij op het eiland Skye. Gletsjerwetenschapper Dr. Alison Criscitiello liet daar zijn licht schijnen op de veranderende omgeving van het bevroren gebied.

Geheel in de tone of voice van het verhaal wordt een deel van de opbrengst gedoneerd aan Parley For the Oceans. Die opbrengst wordt bepaald door de hoeveelheid flessen die worden verkocht van de Talisker Glacial Edge 45 Year Old à €5.299 – via malts.com en geselecteerde retailers). Ka-ching.

Talisker Glacial Edge 45 Year Old , IJskoud, steengoed, stokoud: <strong>de Talisker Glacial Edge 45 Year Old</strong>
Foto: Talisker