Als een Schotse zalm tegen de whiskystroom in: RyeLaw van InchDairnie Distillery

‘Regels zijn er om gebroken te worden’. Een leuk gezegde, maar als je dit te serieus neemt eindig je eerloos in de bak.

Daarom zijn wij meer fan van de regels herschrijven. En dat is exact wat InchDairnie Distillery doet.

InchDairnie Distillery houdt nooit vast aan het bekende

De distilleerderij in Fife brengt met haar RyeLaw namelijk de enige whisky ter wereld die gemaakt is van gemoute rogge en gedistilleerd is in een Lomond Hill still. Helaas kan de distilleerderij daar niet met koeienletters mee pronken (of misschien willen ze dat ook niet…), aangezien de Schotse wetgeving nog geen officiële definitie heeft voor ‘rogge-whisky’. Het is dus een beetje rebellie in een fles.

RyeLaw, Als een Schotse zalm tegen de whiskystroom in: <strong>RyeLaw van InchDairnie Distillery</strong>

Eeuwenoude malttradities en de modernste destillatietechnieken

Bij InchDairnie Distillery houden ze sowieso nooit vast aan het bekende. Tijdens het RyeLaw-proces zijn alle conventies overboord gegooid en zijn geavanceerde technologieën omarmd. Zo wordt er gebruikgemaakt van dubbele distillatie in pot stills, een zeldzame dubbele condensor en een aangepast Lomond Hill Still. Simpel stoken kan je dit niet meer noemen, het is eerder een kunstvorm.

Het is de plek waar eeuwenoude malttradities en de modernste destillatietechnieken elkaar ontmoeten. De distillerij, waar sinds 2015 whisky wordt gemaakt, is letterlijk rond de maischfilter gebouwd: deze filter werd al geïnstalleerd nog voordat de muren omhoog gingen. Door innovatieve productiemethoden wordt er een rijkere smaak en meer balans uit de granen gehaald.

RyeLaw, Als een Schotse zalm tegen de whiskystroom in: <strong>RyeLaw van InchDairnie Distillery</strong>

De unieke smaak van de RyeLaw

In totaal bestaat maar liefst 53% van de single grain Scotch Whisky uit gemoute rogge en 47% uit het ‘normale’ gemoute gerst. Een verhouding die zorgt voor een intense smaak die door de technieken van de distilleerderij wordt versterkt met een aroma van zachte eikenhouttonen en vanille. Verder zijn er zoete biscuit- graan- en gedroogde fruittonen die de whisky tot een perfecte symfonie maken. ‘Het gebruik van gemoeten rogge in het beslag betekent dat we een zachtere, meer drinkbare stijl van roggewhisky hebben.‘ Aldus Scott Sneddon, Manager van de InchDairnie Distillery.

Omdat het roggegehalte groter is dan 51%, wordt de whisky gedistilleerd op minder dan 80% alc., en teruggebracht naar 62,5% alc. Daarmee zou RyeLaw in aanmerking komen als single distillery Rye Whiskey als het in de VS zou worden gemaakt. Toch gaat er niets boven Schotse trots. Het merk blijft trouw aan de whiskywortels van Scotland en staat daarom in de boeken als Single Grain Scotch Whisky. Good to know: ‘single’ verwijst naar de enkele distilleerderij waar het wordt geproduceerd en niet naar het graan.

En ja, er wordt als een Schotse zalm tegen de stroom in gezwommen, maar het verleden wordt niet losgelaten. Integendeel. Er is voldoende bewijs voor het traditionele gebruik van rogge bij de productie van Schotse whisky, bijvoorbeeld door Alfred Barnard in 1886 en de Koninklijke Commissie in 1908.

Beperkte oplage van RyeLaw release

Als kers op de taart wordt de whisky in nieuwe eiken vaten van de Ozark Mountains in de VS gerijpt. De distillatie van de eerste RyeLaw release vond in slechts één week tijd plaats, waardoor er maar 200 vaten gebotteld zijn. Geen zorgen: de latere jaargangen zijn ondertussen al aan het rijpen in vaten van een ander type dan die van de Ozark Mountains van het eerste jaar. De flessen zijn ondertussen verkrijgbaar voor €…  bij de geselecteerde retailers. Of check hier alles over de RyeLaw van InchDairnie Distillery.