De kunst van Schotse whiskymystiek

CREDITS: B K | Unsplash

Intrigerend, doordacht en meeslepend. De whiskywereld is het allemaal. En daar waar whisky maken een kunst is, is het doorvertalen naar de beleving ook een vaardigheid. Eentje die Diageo belichaamt en dat laten ze ieder jaar zien met de Special Releases-collectie.

Ieder najaar komt de crème de la crème van Schotse whiskymerken samen. Onder de noemer Special Releases 2023 worden vloeibare verhalen aan de man gebracht. Dit jaar zijn onder andere Talisker, Lagavulin en Singleton aan de beurt. We gingen naar Glasgow, Schotland om deze drie (van de acht) te proeven op het Spirited Xchange-event. En dat was kunstzinnig tot op het puntje van de i.

Diageo’s Special Releases 2023

Met een ongehoord gevoel voor beeld en beleving namen schrijver Brenda Lozano en beeldend kunstenaar Melissa Santamaria ons mee in een betoverende audiovisuele ervaring. Daardoor kwam de geschiedenis van de merken tot ons toe, waarbij diezelfde geschiedenis ook door is vertaald naar de inhoud én de verpakking van de Schotse whisky’s. Voor dat laatste geldt namelijk; het oog wil ook wat. Daarom zijn alle flessen opgedirkt met illustraties van kunstenaars die tot verbeelding spreken. We nemen je mee in de wereld die wij hebben ervaren:

Special Releases 2023, De kunst van <strong>Schotse whiskymystiek</strong>
Foto: Diageo

Talisker The Wild Explorador

Talisker is ruig. De zee is voor dit whiskymerk de rode draad en ook voor deze collectie zijn mythische golven weer de inspiratiebron. The Wild Explorador is afgewerkt in een combi van witte, tawny en ruby portvaten en is een zeewaardige verpakking gegoten. De Talisker heeft het robuuste Taliskerkarakter, maar ook de subtiele noten van fruit bij de afdronk.

Wij nipten ‘m met gerechten van de Michelin-bekroonde chef Nuno Mendez. Onder andere kreeft kwam het best tot zijn recht naast de weelderige whisky. Dat deden we terwijl we werden omringd door een immersieve, beeldende kunst.

Special Releases 2023, De kunst van <strong>Schotse whiskymystiek</strong>

Lagavulin The Ink of Legends

De kunst van tattoos heeft Lagavulin gebruikt voor de nu al legendarische The Ink of Legends. Hiermee wordt de l(i)nk gelegd tussen de precisie van tatoeëren en whisky distilleren. Daar waar tattoos een verhaal vertellen, doet elke fles whisky dat ook. En het verhaal van de Lagavulin The Ink of Legends, een 12-jarige, intense whisky, gerijpt op Don Julio Añejo Tequila-vaten, is een boek op zich.

In dat boek kregen de authentieke, Mexicaanse smaken van Adriana Cavita de kans om de warmte van Lagavulin extra kracht te geven. Door haar gerechten kwamen kruidige tonen van peper, maar ook het zoete van toffee bovendrijven. De textuur van de whisky vertelde het verhaal van de fles op de tong.

Special Releases 2023, De kunst van <strong>Schotse whiskymystiek</strong>

Singleton The Silken Gown

Klassieke Franse schoonheid en het zachte gevoel voor mode, vormgegeven door Charles De Vilmorin, kwam samen bij de presentatie van de Singleton The Silken Gown. De zijdenjurkillustratie óp de fles geeft aan wat de whisky ín de fles meegeeft aan de wereld. Een romig, doch krachtig smakenpalet dat door rijping op Franse Chardonnay de Bourgogne eikenhouten vaten is gevormd.

In het mythische Schotland completeerde chef Louise Bourrat de whisky met een eigentijdse draai aan een traditioneel dessert. Ze maakte een typische pudding af door de Singleton The Silken Gown tot één van de hoofdingredienten te bombarderen.

Special Releases 2023

Source: