The Dalmore stopt 180 jaar whisky-ervaring in de Cask Curation Series

Tegenwoordig komt er om de haverklap weer een nieuwe whisky op de markt die stuk voor stuk je zintuigen op een buitenaardse manier zouden moeten prikkelen. Ja, ja, dat kennen we nu ondertussen wel. Wat ons betreft, loopt het een beetje de spuigaten uit. Whisky hoort exclusief, elegant en een vleugje elitair te zijn. Om het kaf van het koren te scheiden, zorgen wij er dan ook voor dat jij wél weet waar je aan moet kloppen voor een goede fles whisky. 

De nieuwe Cask Curation Series van The Dalmore is alles wat je zoekt in een whisky

The Dalmore is bijvoorbeeld zo’n plek. Deze Schotse whiskydistilleerderij heeft zich sinds de oprichting, circa 180 jaar geleden, gespecialiseerd in het rijpen op meerdere vaten, beter bekend als ‘cask curation’. Het gaat dus eigenlijk zonder zeggen dat deze whiskybazen wel weten wat ze aan het doen zijn. En dat proef je terug in de nieuwe Cask Curation Series van The Dalmore. Alle kennis die zij in de afgelopen 180 jaar hebben opgedaan, komt terug in de vierjarige reeks die per release maar 150 sets wereldwijd verkoopt. Exclusief, elegant en een vleugje elitair dus. Precies wat wij zoeken in een fles whisky. 

The Dalmore, <strong>The Dalmore</strong> stopt 180 jaar whisky-ervaring in de Cask Curation Series
Foto: The Dalmore

Maak kennis met The Sherry Edition van The Dalmore

De jaarlijkse release van The Dalmore bestaat uit drie oude whisky’s, met The Sherry Edition die het eerste jaar als rode draad dient van de aanwezige smaakprofielen. Tijdens deze editie brengt The Dalmore drie exclusieve single malts van 26, 28 en 43 jaar oud. De 43-jarige single malt is afgewerkt in een 30 jaar oud Apostoles vat en brengt smaken van zoete Madagascar-vanille, donker bosfruit, gemalen amandelen en pure chocolade

De ‘jonkies’ van de nieuwe whiskyrelease

De 28 en 26 single malts zijn beide gerijpt in klassieke Amerikaanse Bourbonvaten. De 28 single malt is daarna afgemaakt in een 30 jaar oud Matusalem Sherryvat, waardoor deze single malt geurnoten kent van rijk donker fruit, Maunka-honing, zoethout, zoete tabak en sterfruit. Je smaakpapillen krijgen een flinke opdonder door de in sherry gedrenkte rozijnen, oud-Engelse marmelade, marsepein en zoethout die je proeft. 

De 26 is daarentegen gefinisht in de Cask No. 4. Dit is een vintage González Byass sherryvat, die binnen de Sherrywereld als zeldzaamheid wordt gezien. Geurnoten van oranjebloesem, honing, abrikoos, vanille en cacao voeren hierbij de boventoon, terwijl je tong weer de smaken van rozijn, mandarijn, citrus, kersentaart en gekarameliseerde amandelen proeft. Alle whisky’s zijn non-chill gefilterd en vervolgens gebotteld op vatsterkte. De ideale formule voor een heerlijke whisky, dus.