Deze onbekende whisky’s moet je in 2017 gaan proeven

De smakelijke wereld van whisky wordt elk jaar groter, met maandelijks nieuwe releases die de paletten van zowel kenners als leken kietelen. Met dit groeiende aanbod is het volgen van de trends niet makkelijk.  Vandaar dat we een lijstje hebben gemaakt om je door de donkere whisky-wateren te navigeren met de onbekende whisky’s die je dit jaar zeker geproefd moet hebben. Serieus, hier moet je snel een glas van drinken.

John Walker, Mastery of Oakonbekende whiskey's

Vergeet de dure Blue Label van onze wandelende vriend Johnnie. De Private Collection 2017 Edition, Mastery of Oak is zo high end dat het de naam John Walker draagt. De Mastery of Oak is minstens 10 jaar gerijpt in vaten van Amerikaanse eikenhoutenvaten en heeft een alcoholpercentage van 46.8%. Een straf bakkie dus die je het beste neat kunt drinken, of met een paar druppels ijswater om de fruit- en kruidtonen te accentueren.

Mulholland American Whiskey

onbekende whiskey's

Hoewel whiskey van origine Europees is, kunnen ze er in Amerika ook wat van. Geboren in Indiana, gerijpt in Kentucky en gebotteld in California, Mulholland’s American Whiskey is zoals ze in Amerika zouden zeggen ‘something else‘. Met de geur van vanille, mais en esdoorn, dat na de eerste slok overgaat in gedroogd fruit en rogge, maakt het dat Mulholland een uniek smaakprofiel heeft. Ook wordt deze whiskey niet gefilterd om de pure smaak te behouden. Het kan dus voorkomen dat je nog wat bezinksel van de gebrande vaten in de fles aantreft. Dit kun je er natuurlijk zelf makkelijk uitfilteren met een koffiefilter, maar waarom zou je?

Brauchladdich Port Charlotte 2007 CC:01onbekende whiskey's

De distilleerderij van het Schotse Port Charlotte specialiseert zich in peated single maltsDit houdt in dat de mout van deze whisky wordt blootgesteld aan de rook van een turfvuur. Elk type turf zorgt voor een andere smaak maar de 2007 CC:01 proeft als een zomerse barbecue, en laat veel mannen daar nou net van houden. Peperig, rokerig en een warme nasmaak die precies lang genoeg blijft hangen.

Roe & Coonbekende whiskey's

Roe & Co is een nieuw Iers whiskey merk van drankgigant Diageo. Deze whiskey is blend van malt- en graan whiskey’s en is opmerkelijk rond met een hint van zachte kruiden en houtachtig vanille. De fluwelen zoete smaken worden aangevuld met smaken van peer en vanille. En voor 22 euro per fles hoef je de deur niet eens uit om lam te worden. Toppertje!

Frysk Hynderonbekende whiskey's

 

Frysk Hynder is de laatste in het lijstje van onbekende whisky’s die je dit jaar zeker een keer geproefd moet hebben. Dit is namelijk de eerste single malt van Nederlandse bodem en wordt gestookt in de Friese stokerij Us Heit Distillery. Na een tweevoudige destillatieproces rijp deze whisky op verschillende vaten, zoals wijn-, cognac- en sherryvaten. Dit betekent dat geen enkele batch Frysk Hynder hetzelfde is. Elke fles heeft een etiket waarop met de hand de kenmerken van de batch staan geschreven.

Total
0
Share