Goed verhaal: Chinees telt per ongeluk €8.600 neer voor een neppe fles whisky

Een beroemde whiskybar, een rijke Chineese auteur en een fles whisky die voor €8.600 aangebroken mag worden. Klinkt als een mooi begin van de avond. De Macallan single malt uit 1878 stond al jaren te wachten om aangebroken te worden, maar hier hing wel een flink prijsje aan. De Chinese Zhang Wei kon dit bedrag wel missen, als beroemde auteur van fantasy-verhalen waar hij miljoenen mee binnen heeft geharkt.

De vader van de vorige eigenaar heeft de fles jaren geleden aangeschaft en bewaard voor een speciaal moment. Echter bleek deze fles niet te zijn wat ze dachten dat hij was. Een neppe fles whisky weliswaar. Het overkwam de eigenaar van het Waldhaus Hotel in het Zwitserse St. Moritz.

neppe-whisky-fles-1

Neppe fles whisky

De aankoop van de belachelijk dure fles whisky trok veel aandacht op social media. Leuke publiciteit voor het hotel, maar dat liep al snel de afgrond in. Whisky specialisten trokken de whisky namelijk in twijfel, want flessen whisky uit de negentiende eeuw zijn over het algemeen nep. Ze stuurden de fles naar een lab in Schotland om de whisky te testen.

Niets was minder waar: het hotel had een neppe fles whisky verkocht voor een flink bedrag. Zelfs de universiteit in Oxford werd zelfs ingeschakeld om met een massaspectograaf het vocht door te laten meten. De drank is hoogstwaarschijnlijk uit 1972 en nog geen halve eeuw oud. De oude fles zou in een oude fles gegoten zijn en is misschien zelfs nagemaakt.

Natuurlijk wilde de eigenaar het voorgeval meteen rechttrekken en heeft een vlucht naar China geboekt om het aankoopbedrag persoonlijk terug te geven. Erg netjes en sympathiek. Foutje, bedankt!

neppe-whisky-fles

 

Total
6
Share