Whisky

Newest

Special Releases 2023
De kunst van Schotse whiskymystiek
Intrigerend, doordacht en meeslepend. De whiskywereld is het allemaal. En daar waar whisky maken een kunst is, is het doorvertalen naar de beleving ook een vaardigheid. Eentje…
prive whiskycollectie
De tofste whiskybarren van Nederland
Urenlang aan whisky nippen en over whisky praten. Daar krijgt geen enkele man genoeg van. Waar verfijnde blends van smaken allesbepalend zijn, doet de locatie ook een…

Whisky

Whisky is een van de meest iconische dranken ter wereld. Het is een complexe drank met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Het is een drank die over de hele wereld wordt genoten en gemaakt, maar het is vooral bekend om zijn Schotse oorsprong.ย In de 18e eeuw werd Schotland een centrum voor de productie van whisky, vooral in de regio’s Highlands en Lowlands. Schotse whisky staat bekend om zijn complexe smaken en aroma’s, en is wereldwijd geliefd bij whiskyliefhebbers.

Whisky vs. whiskey: wat is het verschil?

Terwijl whisky een drank is die over de hele wereld wordt gemaakt, zijn er verschillen in de spelling van het woord. In Schotland, Canada en Japan wordt het woord ‘whisky’ gespeld zonder de ‘e’, terwijl in Ierland en de Verenigde Staten de ‘e’ wel wordt gebruikt.

Wanneer mag je de naam ‘whisky’ gebruiken?

Om de naam ‘whisky’ te mogen dragen, moet de drank aan een aantal strikte criteria voldoen. Het moet bijvoorbeeld worden gemaakt van granen, worden gedestilleerd op een hoog alcoholgehalte en worden gerijpt in eikenhouten vaten.

Het rijpingsproces is een cruciaal onderdeel van de productie van whisky. De drank moet minimaal drie jaar rijpen voordat het de naam ‘whisky’ mag dragen, maar de meeste whisky’s worden veel langer gerijpt, soms wel 20 jaar of meer.